Kılıçdaroğlu'ndan yeni anayasa mesajı

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Kahraman'ın mektubuna yanıtı yarın vereceğini belirterek, 'İlk mektuptaki görüşümüz neyse, aynı görüşümüz devam ediyor' dedi.

  • 429

ANKARA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'ni (TÜRMOB) ziyaret etti. 

Birlik Başkanı Nail Sanlı ile bir süre görüşen Kılıçdaroğlu, daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. 

Anayasa Mahkemesinin Erdem Gül ve Can Dündar ile ilgili kararına yönelik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, böyle bir soruya muhatap olmaktan üzüntü duyduğunu, bir ülkenin cumhurbaşkanının hukuka, kanunlara, yargıya saygı duyması gerektiğini söyledi.

Toplumda yaşayan tüm canlıların güvencesi olan hukuku mahkemelerin dağıttığına işaret eden Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın karara yönelik açıklamalarını kabul etmediklerini söyledi.

Erdoğan'ın açıklamalarının "kişisel eleştiri" olarak nitelendirildiğinin belirtilerek, "Kişisel eleştiri olarak algılamak ne derece doğrudur?" yönündeki soruyu da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, hiçbir kurumun eleştirinin dışında tutulamayacağını ancak Erdoğan'ın sözlerinin eleştirinin ötesine geçtiğini savundu.

"Görüş farklılığımız söz konusu değil"

Kılıçdaroğlu, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın gönderdiği mektubu ne zaman yanıtlayacağı ve içeriğinin ne olacağına yönelik bir soru üzerine, şunları kaydetti:

"Meclis Başkanımıza yanıtı yarın göndereceğim. İlk mektuptaki görüşümüz neyse aynı görüşümüz devam ediyor. Dolayısıyla bizim bir görüş farklılığımız söz konusu değil. İlk mektupta hangi gerekçelerle biz masaya oturacağımızı gayet net, gayet açık bir şekilde ifade etmiştik. Onları dikkate alarak bizi davet ettiler. Biz hiçbir zaman masayı devirmedik. Bu da bir yanlış söylem. Tamamen toplantıyı bitiren TBMM Başkanı. Neden Başkan toplantıyı bitirdikten, 'artık bundan sonra böyle bir komisyon olmayacaktır' dedikten sonra ikinci kez neden böyle bir davet yapıyor, gerekçesini doğrusunu isterseniz pek anlamış değiliz. Ama ilk mektupta söylediklerimizi yine tekrar kendisine bildireceğiz."

Arslan'ın açıklamaları

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın açıklamalarının sorulması üzerine ise Kılıçdaroğlu, "Bir yargıcın titizliği içinde düşüncelerini aktarıyor. Anayasa Mahkemesi'nin Sayın Başkanı, 'elbette ki eleştiri olabilir' diyor. Eleştiriden ötürü herhangi bir kırgınlık ifade etmiyor. Ama kendilerine yönelik haksız bazı suçlamaların da karşısında, bu gayet doğaldır zaten" dedi.

Deniz Baykal'ın CHP yönetimine ilişkin eleştirileri ve "hamasetle dış politika yürütülemez" şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Az önce söyledik, her makam, her kurum eleştirilebilir. Bu eleştirileri de saygıyla karşılayacaksınız. Yani, 'niye eleştiriyorsun, hemen oturalım ceza verelim' demek doğru değil. İkincisi de 'hamasetle dış politika yürütülmez' doğru, hamasetle dış politika yürütülmez. Dış politika, iç politikanın asla asla malzemesi olmamalıdır, daha dikkatli, ülkenin çıkarları, bölgenin çıkarları düşünülerek bir dış politikanın sürdürülmesi gerekir ama böyle bir tablo maalesef Türkiye'de yok."

Bakmadan Geçme