Karbonmonoksit zehirlenmelerinde hayat kurtaran merkez

Gaziantep Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesinde 3 yıl önce kurulan Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi, kış aylarında karbonmonoksitten zehirlenen hastalara da hizmet ediyor.

  • 1103


Türkiye'de ilk olarak 1984 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisinde faaliyete geçen hiperbarik tıp tedavileri, ilk etapta vurgun yiyen dalgıçlarda, ilerleyen yıllarda ise yumuşak doku enfeksiyonlarında, ani işitme ve görme kaybında, karbonmonoksit zehirlenmelerinde kullanmaya başlandı.3 yıl önce Dr. Ersin Arslan Hastanesinde hizmete açılan Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezinin sorumlusu Dr. İzzettin Gümüş, merkezin Gaziantep'in yanı sıra bölge illere de hizmet verdiğini belirtti.Gümüş, merkezde 10 hasta kapasiteli kapalı oda içerisinde, bir atmosfer basınçtan yüksek ortamda yüzde 100 oksijen solumasına dayalı tedavi yöntemi uyguladıklarını kaydetti.Merkezde şeker hastalığına bağlı iyileşmeyen yaralar, ani işitme ve görme kayıpları gibi rahatsızlıkların tedavi edilebildiğini de vurgulayan Gümüş, 'Özellikle kış aylarında çok ciddi karbonmonoksit zehirlenmesi vakaları oluyor. Bu hastalarımız da buradaki basınç odasında tedavi edilerek sağlığına kavuşuyor'

Karbonmonoksit zehirlenmelerinde lodosa dikkat

Gümüş, lodoslu havalarda dikkatli olması gerektiğini ifade ederek, 'Sobayı yakan kişi, bu zehirlenmenin olasılığını göz önünde bulundurmalı. Aksi takdirde haberlerde izlediğimiz ölümle sonuçlanan üzücü olaylarla karşılaşırız. Soba zehirlenmelerinde mutlaka bilinçlenme şart. Zehirlendikten sonra da tedavi için oksijen tedavisi önemli' dedi.

www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme