Karadenizlilere müjde! Çarşamba sahilinde 'demir' madeni bulundu

Samsun'un Çarşamba ilçesinde Durusu ve Sahilköy mevkilerinde kıyı ve deniz kesiminde demir madenine rastlandı. Hazırlanan proje ile bölgede, demir madeninin çıkarılması için ilk adım atıldı. Ayrıca Çarşamba - Ordu Karayolu istikametinden başlayarak Giresun Piraziz İlçesi sınırlarına kadar olan bölge de aynı madeninin bulunduğu anlaşıldı.

  • 3383

Çevretek Çevre Teknik Mühendislik Danışmanlık Şirketi’nin hazırladığı projedeki veriler, Çarşamba’nın demir madeni açısından “yatırım yapılabilir” seviyede potansiyele sahip olduğunu ortaya koydu. Projeye göre bölge, maden kaynağı açısından zengin…

Buna göre, Femicron Madencilik Sanayi ve AŞ, Samsun Valiliğinden ve ÇED raporu alarak Çarşamba Kaymakamlığının bilgisi dahilinde Durusu Mahallesi ve sahil köylerinde 1 ay önce maden arama ve çıkarma çalışması başlattı.

Metalik maden (demir) istihracı (arama çıkarma) çalışması, şirket adına Maden İşleri Genel Müdürlüğünden alınan IV. Grup ruhsatlı sahada, Hazine ve şahıslara ait 11,4867’ı kıyı kesimi ve 9,1347’ı deniz ortamında toplam 20,6212 hektarlık alanda yürütülüyor.

Proje kapsamında çalışacak asgari 5 personeli çevre mahalleden karşılanması öngörülüyor.

Buna göre firma, günde 8 saatlik çalışma süresi ve tek vardiya şeklinde, kara ortamında 300 gün, deniz ortamında ise 150 gün olacak şekilde metalik maden (demir) arama çalışması yürütüyor.

  İlk etapta toplanan metalik maden yeterli görülmesi nedeni ile firma daha güçlü ve yeni araç ve ekipmanlar getirerek demir toplama çalışmalarına devam ettikleri belirtiliyor.

Sahil bölgesinde tamamen sahil kumu arazisinden ve deniz zemininden çıkartılacağı, çalışma sahası içinde kalacak olan arazi sahaları hazine ve tapulu şahıs arazileri olup hazine arazileri için şirket tarafından izin alınacağı, şahıs arazileri için kiralama yapılacağı öğrenildi.

 Femicron Madencilik Sanayi AŞ’nin proje sahası, yerleşim merkezi, okul, hastane, yurt, kreş, otel vb. hassas yerleşimi içinde bulunan Durusu Mahallesi’ndeki konutlara 5 kilometre, Sahilköy Mahallesi’ne ise 500 metre mesafede bulunuyor.  Proje sahasına en yakın konutun ise 30-50 metre mesafede olduğu belirtildi.

 

Ayrıca söz konusu şirketin Çarşamba ilçesi Durusu Mahallesi Karakiraz mevkiinde sahil kumu içinden çıkartılan  metalik maden (demir) elementinin yanı sıra aynı madenin içinde daha kullanışlı maden olduğu ve bu madenin ağır sanayide kullanılabileceği ifade edildi.

 ÇARŞAMBA’DAN PİRAZİZ’E KADAR “DEMİR” YATAĞI

Çarşamba sahilinde gerçekleştirilen bu çalışmalar bölgenin demir madeni açısından “yatırım yapılabilir” seviyede kaynaklara sahip olduğunu ortaya koydu.

 Çarşamba - Ordu Karayolu istikametinden başlayarak Giresun Piraziz  İlçesi sınırlarına kadar olan bölge de aynı madeninin bulunduğu anlaşıldı.

Projeye göre, söz konusu bölgede 450 gün çalışma olmasına rağmen çalışma şartları ve güneş ışığından yararlanma, hava şartları da projeye dahil edildiğinde yaklaşık en az 5 yıl süre ile bu bölgede arama ve demir madeni çıkartma çalışmalarının süreceği, halka sıkıntı yaşatılmayacağı belirtildi.

Bakmadan Geçme