Kamu çalışanlarının yüzü güldü

Memur-Sen'den yapılan açıklamaya göre mutabakata bağlanan Toplu Sözleşmeye göre, memur emeklilerinin maaşlarına ayrıca 100 TL zam yapılacak, emekli ikramiyelerinde de 3 bin 765 TL artış sağlanacak

  • 1924

Kamu çalışanlarının yüzü güldü

Mutabakata bağlanan Toplu Sözleşmeye göre, Özel Hizmet Tazminatı Yansıtma Oranlarının arttırılarak memur emeklilerinin maaşlarına ayrıca 100 TL zam yapılacak. Emekli kamu görevlilerinin maaş artışının yanında emekli ikramiyelerinde de 3 bin 765 TL artış sağlanacak.

Öte yandan 2016 yılı için nöbet tutan öğretmenlere aylık brüt 98 TL, 2017 yılı için 140 TL nöbet ücreti ödenecek. Öğretmenlerin sınav görevine ilişkin düzenleme ile sınav ücretinde ise yüzde 271 oranında artış sağlandı.

2016 yılından itibaren uygulanmak üzere sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmesi için Bilim Kurulu kurulmasına da karar verilirken, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında çalışan personelin döner sermaye tavan katsayısının 1.50’den 1.70’e çıkarılması ve hizmet alanı kadro unvan katsayılarının 0,05 puan artırılması sağlandı.

***

Ağustos ayının ilk haftası başlayan Toplu Sözleşme görüşmeleri önceki gün mutabakatla sonuçlandı. İmzalanan sözleşmenin ardından 5 milyonu aşkın memur ve memur emeklisini ilgilendiren 212 kazanım elde edildi. Kazanımların bütçeye getirdiği yük 20 milyar TL’yi buldu.

İmzalan sözleşme gereği 2016 yılı için yüzde 6+5 ve 2017 yılı için yüzde 4+3 oransal zammın yanı sıra enflasyon farkı da ödenecek. Görüşmelerin ilk günü mutabakata varılan ilave bir derece ve eş durumu özrüne ilişkin hükümler de sözleşmede yer aldı. Buna göre 2005 yılından sonra göreve başlayan kamu görevlilerine ilave 1 derece verilecek ve eş durumu özrü süresi 3 yıldan 1 yıla indirilecek.

EMEKLİ İKRAMİYESİ 3 BİN 765 TL ARTTI

5 milyonu aşkın memur ve memur emeklisi adına sözleşmeyi imzalayan Kamu Görevlileri Sendikalar Heyet Başkanı ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Toplu Sözleşme metninde Özel Hizmet Tazminatı Yansıtma Oranlarının arttırılarak memur emeklilerinin maaşlarına ayrıca 100 TL zam yapıldığını belirtti. Emekli kamu görevlilerinin maaş artışının yanında emekli ikramiyelerinde de 3 bin 765 TL artış sağlandığını söyleyen Yalçın, emeklilere yapılan toplam zam oranının yüzde 19.1’e denk geldiğini belirti.

ÖĞRETMENLERE İKİ MÜJDE

Geçen öğretim yılında okullarda yaşanan nöbet tutmama eylemi ile gündeme gelen öğretmenlere nöbet ücreti sorunu da masada çözülen konular arasında. 2016 yılı için nöbet tutan öğretmenlere aylık brüt 98 TL, 2017 yılı için 140 TL nöbet ücreti ödenecek. Öğretmenlerin sınav görevine ilişkin düzenleme ile sınav ücretinde yüzde 271 oranında artış sağlandı. Sözleşmenin yürürlüğe girmesiyle daha önce MEB’in merkezi sınavlarında 45 TL olarak ödenen oturum başı ücreti 122 TL’ye çıkarıldı. Düzenlemeye göre hafta sonu 4 oturum sınav görevi alan bir öğretmen 480 TL sınav ücreti alabilecek.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI MUTLU

2016 yılından itibaren uygulanmak üzere sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmesi için Bilim Kurulu kurulmasına da karar verildiğini ifade Ali Yalçın, "Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında çalışan personelin döner sermaye tavan katsayısının 1.50’den 1.70’e çıkarılması ve hizmet alanı kadro unvan katsayılarının 0,05 puan artırılmasını sağladık" dedi.

MESAİ SAATİ CUMA NAMAZINA GÖRE DÜZENLENECEK

Cuma günü mesai saatlerinin Cuma namazı saatine göre düzenlenmesi de masada karara bağlanan konular arasında.  Masaya taşıdıkları tekliflerin büyük oranda gerçekleştiğini söyleyen Yalçın, Cuma namazına gitmek isteyenlerle ilgili düzenlemeyi ibadet hürriyetine ilişkin önemli bir kazanım olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Toplu Sözleşme düzeninde bu yıl ilk defa uygulanan Hizmet Kolu Sözleşmesin meyvesini verdiğini söyleyen Yalçın, genel ve hizmet kolu bağlamında elde edilen kazanım sayısının 212 olduğunu belirtti.

Bakmadan Geçme