Kadirov'un tetikçisi İstanbul'da yakalandı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ve İstihbarat Şubesi'nin ortaklaşa düzenlediği bir operasyonda Çeçen Cumhuriyeti İçkerya devleti temsilcileri ve destekçilerine yönelik suikast hazırlığında bulunan bir tetikçi 22 Nisan 2016 Cuma günü yakalandı.

  • 1158

 Çeçen Cumhuriyeti İçkerya hükümeti Türkiye Fahri Konsoloslouğunun wes sitesi ickerya.com'un haberine göre,

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ve İstihbarat Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği bir operasyonda Çeçen Cumhuriyeti İçkerya devleti temsilcileri ve destekçilerine yönelik suikast hazırlığında bulunan bir tetikçi 22 Nisan 2016 Cuma günü yakalandı.

İşte ickerya.com'un konuya ilişkin yayımladığı haber:

18 Nisan 2016 günü İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi’ne gelen bir ihbarın doğruluğunu teyit için harekete geçen istihbarat birimi, Makharbi İsaev adlı Çeçen uyruklu Rusya Federasyonu vatandaşı bir şahsın 11 Nisan 2016 günü İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Türkiye’ye giriş yaptığını ve İstanbul’un Fatih ilçesinde bir otelde kaldığını tespit etti. Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından Fatih’teki otelde düzenlenen operasyonda yakalanan 1989 doğumlu Makharbi İsaev’in sırt çantasında 7.65 mm’lik Vizör marka bir tabanca bulunurken, şahsın çantasında, üzerindeki taşınabilir bellekte ve diz üstü bilgisayarında çok sayıda dijital belge ve fotoğrafa ulaşıldı.

Emniyet Müdürlüğü’ndeki sorgusunda genel olarak işbirliği yapmaktan kaçınan İsaev, sorulan sorulara kısa yanıtlar vermekle yetindi. Soruşturmaya dahil olan Milli İstihbarat Teşkilatı’nın da ele geçirilen dokümanlar üzerinde inceleme yaptığı öğrenilirken, şahsın üzerinde çıkan silahın izi sürülmeye başlandı.

Türkiye ulusal basınına “Rus ajan yakalandı” şeklinde sızdırılan operasyonda ele geçirilen Makharbi İsaev adlı şahıs, Rusya Federasyonu işgali altındaki Çeçen topraklarında kurulan Kremlin destekli rejimin sözde “Güvenlik Konseyi Sekreteri” Vakhit Usmanov’un emrindeki haydutlardan birisi olarak tanınıyor. Daha önce Rus işgalcilere ve yerel kuklalarına karşı mücadele eden Çeçen özgürlük savaşçılarının içerisine sızdırılmış bir ajan olarak görev yapan Makharbi İsaev’in “gazi Çeçen mücahit” kimliğini kullanarak Türkiye’de araştırma yapacağı ve kendisine verilen listede yer alan isimleri yok edeceği duyumu alınmıştı. Son dönemlerde Çeçen Cumhuriyeti İçkerya hükümetinin diasporalarda artan siyasi hareketliliğinden Kremlin’in ve Putin’in sadık tetikçisi Ramzan Kadırov’un rahatsız olduğu, diasporalardaki siyasi aktivitelerde yer alan şahısların ortadan kaldırılması ve diasporaların apolitikleştirilmesi yönünde bir talimatın kukla rejime ve haydutlarına iletildiği biliniyor. Makharbi İsaev’in aralarında Çeçen Cumhuriyeti İçkerya Türkiye Fahri Konsolosu’nun da yer aldığı bir dizi ismin takip edilerek yok edilmesi için doğrudan Ramzan Kadırov tarafından Vakhit Usmanov aracılığıyla görevlendirildiği de kaynaklarımız tarafından tespit edilmiş durumda.

Hatırlatalım, 8 Nisan 2016 tarihinde de MİT ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği bir operasyonda, Rusya Federasyonu vatandaşları 52 yaşındaki Yuri Anisimov ile 55 yaşındaki Aleksandr Smirnov, Türkiye’de Çeçen sığınmacılara yönelik işlenilen suikastlarla bağlantılı olarak Rus ajanı suikastçılar olarak tutuklanmıştı. Olayın Türkiye ulusal medyasında sızdırıldığı gün ise Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Andrey Podyelışev gözaltındaki bu iki kişi ile yüz yüze görüşmüş, ve tutuklanma kararının verildiği duruşmayı da mahkeme salonunda bizzat takip etmişti. Kremlin kontrolündeki Rus basınında ise tutuklanan şahıslardan Aleksandr Smirnov’un gerçek isminin Valid Lurakhmaev olduğu, Rusya’da aranan Çeçen uyruklu bir suçlu olduğu ve iadesinin talep edileceği yönünde haberler çıkmıştı.

Bakmadan Geçme