İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 'Şalit'li mesajı

Filistinli analistler, İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın, İsrail askeri Şalit'in yeni görüntülerini yayınlamasının, esir değişimi konusunda İsrail'i harekete geçirmeyi amaçladığını belirtiyor.

  • 609

GAZZE

Filistinli bazı analistler, İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın ilk kez İsrailli esirlerin güvenliği ve korunmasından sorumlu 'Gölge Birimi'ne ilişkin bilgi vermesi ve 2011'de serbest bırakılan esir İsrail askeri Gilad Şalit'in yeni görüntülerini yayınlamasıyla, esir değişimi konusunda İsrail tarafını harekete geçirmeyi amaçladığını belirtti.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları pazar günü yayınladığı videoda ilk kez gizli tuttuğu 'Gölge Birimi' hakkında bilgiler paylaştı ve bu birimde görevliyken hayatını kaybeden bazı kumutanların kimliklerini verdi.

5 yıl tutulduktan sonra esir takası anlaşmasıyla serbest bırakılan Gilad Şalid'in, Kassam Tugayları mensuplarıyla beraber yemek yediği, çay içtiği ve sahilde mangal yaptığı sahnelerin de yer aldığı görüntüyü AA muhabirine değerlendiren Filistinli analistler, söz konusu adımın bu konuda ağır davranan İsrail'i harekete geçirmek için atıldığı görüşünü paylaştı.

Kassam Tugayları esirler dosyasını gündeme getirmek istedi

Gazze'deki El-Ümmet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı, siyasi analist Adnan Ebu Amir, İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın, yayınladığı video ile esirler dosyasını yeniden gündeme getirmek istediğini belirtti.

Ebu Amir, 'Çok açık ki İsrailli siyasiler ve askeri yetkililer esir takası anlaşması imzalama ve Gazze'de kaybolan askerler hakkında bilgi alma konusunda aceleci değil. Bundan dolayı Kassam Tugayları tarafından bu konuyu gündeme getirme ve harekete geçirme konusunda bir çaba olduğu açık' dedi.

Filistin'de yayımlanan El-Eyyam gazetesi yazarı Hani Habib de söz konusu videonun İsrail kamuoyuna yönelik bir mesaj olduğuna dikkati çekerek, 'Görüntünün bir sahnesinde kaçırılan askerlerden Oron Şaul'un annesi görüldü. Bu Şaul'un ve diğer kayıpların ailelerine, evlatlarınız hayatta olabilir, göreviniz İsrail kamuoyunu harekete geçirmek ve karar alıcılara baskı yapmak mesajıydı' dedi.

Hamas topu İsrail'e attı

Filistinli gazeteci-yazar ve Gazze'deki El-Ezher Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü öğretim görevlisi Teysir Muheysin de Hamas'ın topu İsrailli karar alıcılara atmak istediğini ifade etti.

Muheysin, Kassam Tugayları'nın gizli bir birimini ve görevini açıklamasının, esirler dosyası konusunda daha fazlasını yapmaya hazır olduğunun göstergesi olduğunu işaret etti.

Teysir Muheysin, 'Kassam Tugayları'nın şimdi yayınladığı ve belki daha sonra yayınlayacağı videolar İsrail hükümetine bu konuda adım atması yönünde bir mesajdır. Bu videoda Şalit (esir tutulduğu dönemde) iyi bir hayat yaşadı, belki şu anda başkaları da onun yaşadıklarını yaşıyordur denilmek isteniyor' değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Ayşe Sümeyra Aydoğdu

www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme