İtalya ile ABD arasında dinleme krizi

İtalya Dışişleri Bakanlığı, Berlusconi hükümetinin ABD Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından dinlendiği iddialarına açıklık getirmesi için ABD'nin Roma Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırdı.

  • 797

ROMA

İtalya Dışişleri Bakanlığı, İtalyan basınında Wikileaks belgelerine dayandığı ifade edilen 2011 yılında dönemin Silvio Berlusconi hükümetinin ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından dinlendiği iddiaları üzerine, ABD'nin Roma Büyükelçisi John Phillips'i bakanlığa çağırdı.

İtalya'nın yüksek tirajlı La Repubblica gazetesi ile aynı grubun çıkardığı L'Espresso dergisinin Wikileaks belgelerine dayanarak gündeme getirdiği dinleme iddiaları, İtalya'da hükümetin ve muhalefetin tepkisini çekti.

Avrupa'da 2011 yılındaki mali borç krizini, Yunanistan ile en çok hisseden İtalya'da Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ koalisyon hükümetinin, krizi idare edip edemeyeceğine yönelik uluslararası piyasalarda endişenin hakim olduğu sırada İtalya Başbakanlık Sarayı Chigi'nin sabit hatları ve Berlusconi'nin cep telefonu hattının NSA tarafından dinlendiğine yönelik haberler, ABD'nin Roma Büyükelçisi Phillips'in, bu akşam İtalya Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmasına yol açtı.

ABD Büyükelçisi'nin çağrılma haberi, La Repubblica'da çıkan haberin ardından sabah saatlerinde konuyla ilgili konuşan İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin, müttefikleri ABD'den açıklık isteyeceklerini belirtmesinin hemen ardından geldi.

İtalya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bakanlık Genel Sekreteri Michele Valensise'nin, Büyükelçi Phillips'ten iddialara yönelik İtalyan hükümetinin mümkün olduğunca çabuk şekilde açıklığa kavuşması beklentisi içinde olduğunu belirttiği belirtildi.

Açıklamada, Büyükelçi Phillips'in de ABD Başkanı Barack Obama'nın 2014'te uygulamaya koyduğu iletişim süreçlerinin korunması uygulamasını hatırlatarak, konuyu ülkesindeki yetkililerin gündemine derhal götüreceğini teyit ettiği bildirildi. Bakanlık Genel Sekreteri Valensise'nin de İtalya'nın konuya açıklık beklentisine son derece önem verdiğini yinelediği kaydedildi.

Dinleme iddialarına tepkiler

Berlusconi'nin partisi Forza Italia'nın (İtalya ileri) meclis grup başkanvekili Renato Brunetta, Berlusconi'nin 2011'de bir komployla darbeye kurban gittiğini, hem Renzi hem de Renzi'den önceki Enrico Letta hükümetinden iddialara yönelik meclis araştırma komisyonu kurulmasını istediklerini fakat bu taleplerinin her defasında reddedildiğini belirtti.

Senato Dışişleri Komisyonu Başkanı Pier Ferdinando Casini de dinleme iddialarına ilişkin, “Dostlar birbirini dinlemez, saygı duyar. Dışişleri Bakanlığı, ABD Büyükelçisi'ni çağırarak iyi yaptı, doğru buluyorum” dedi.

Bu arada, sağ görüşe yakın ana akım gazeteler de Berlusconi'nin ve İtalya'nın müttefikleri tarafından aldatıldığına dair manşetlerle haberi okuyucularına duyurdu.

İtalya'da 2008 yılında yapılan erken seçimi kazanarak iktidara gelen Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ koalisyon, 2011 yılında Avrupa'yı etkisi altına alan mali borç krizinin yarattığı baskılar sonucu, iç ve dış talepleri karşılamakta yetersiz kalınca parlamentodaki desteğini kaybederek, iktidardan düşmüştü. Ülkede o dönem erken seçimin, mevcut ekonomik kriz altında yeni istikrarsızlıklara açabileceği kaygısıyla, ekonomi profesörü ve eski AB Komiseri Mario Monti liderliğindeki teknokratlar hükümeti oluşturulmuştu.

Muhabir: Barış Seçkin

www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme