İsviçreli dev yatırıma geliyor

SON yıllarda İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında gelişen metro ve yüksek hızlı tren hatları yabancı markaların da ilgisini çekiyor.

  • 651

Yerli üreticilerin de sayısının arttığı pazarda, dünya devleri Türkiye’ye üretim için geliyor. Kanadalı Bombardier ve İspanyol tren üreticisi Talgo’dan sonra İsviçreli tren ve tramvay üreticisi Stadler de Türkiye’de yatırıma geliyor. 


Stadler Genel Müdür Yardımcısı, Pazarlama ve Satış Grup Yönetim Kurulu Üyesi Peter Jenelten, “Türkiye’de demiryolu araçlarına olan ilgi artıyor. TCDD’nin de bu alanda büyük yatırım planları bulunuyor. Yapacağımız yatırımın tutarı ve şekli henüz net değil. Ancak böylesine büyük bir pazar da olmamız gerekiyor” dedi. 

Stadler’in 1942 yılında kurulduğunu anlatan Peter Jenelten, şöyle konuştu: “Bugün 7 bin çalışanımız bulunmakta ve yıllık ciromumuz 2 milyar Euro’yu aşmakta. DünyadaAlmanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Belarus’ta üretim tesislerimiz bulunmakta. 10’dan fazla ülkede bakım konusunda uzmanlaşmış şirketlerimiz bulunuyor. Üretimlerimiz daha çok tramvaylar, yolcu vagonları, banliyö trenleri, şehirlerarası trenler, yüksek hızlı trenler, elektrikli dizel sistem lokomotifler üzerine oluyor. Tüm üretimlerimiz düşük enerjiye göre tasarlandı. ‘Hızlı Hafif Akıllı Bölgesel Tren’ (FLIRT) modelimiz en çok talep gören ürünlerin başında geliyor. Bu tren modelimiz 17 ülkede kullanılıyor.”

YERELLER DE GÜÇLÜ
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve belediyelerin metro hatlarına yaptığı yatırımların arttığına dikkat çeken Peter Jenelten, şu bilgileri verdi: “Türkiye’de metroya olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Bu alanda yapılan yatırımların miktarı çok önemli. Dev projeler bulunuyor. Yerel üreticilerin de güçlü olduğu bir pazar Türkiye. Biz de yatırıma karar verdikten sonra Türk tedarikçileri kullanarak ya da Türk ortaklı bir çalışma yapabiliriz. Bu alandaki çalışmalar bizim için çok önemli. Sektör dünyada da hızla büyüyor. Özellikle gelişmiş ülkelerde yeni yatırımlar gerçekleşiyor.”

 

Bakmadan Geçme