İşte o desteğin çarpan etkisi: Destici'den EVET'e yüzde 3-4'lük hayat öpücüğü

Haber Platosu, devletin zirvesine iletilen raporların özetini açıklıyor. Sadece 0,54'lük oy potansiyeli olan BBP'nin 16 Nisan'daki anayasa referandumu konusundaki 'EVET' beyanı sandığa nasıl yansıyacak? İşte o sorunun şok cevabı...

(HABER PLATOSU - ÖZEL)

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici geçen hafta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne çıkıp Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşünce “EVET” konusunda ikna oldu. Kurmaylarının, istişare kurulunun ve tabanın tepkilerini hiçe sayarak “EVET” kararını da ilan etti Destici dün…

Peki 1 Kasım 2015 Milletvekili Genel Seçimi’nde toplam oyların sadece 0,54’ünü alabilmiş, bir başka ifadeyle sadece 259.572 seçmenin oyunu alabilmiş bir partinin,  BBP’nin 16 Nisan'daki anayasa referandumunda “EVET” demesi, bu beyanını deklare etmesi çok mu önemli?

Bu soruya cevap aramadan önce anketlerin özetini aktarmakta fayda var. AK Partililer “Öndeyiz” deseler de bağımsız birçok ankete göre HAYIR cephesi yüzde 51  ila 53 oranında, yani 1 ila 3 puan önde görülüyor.  Bıçak sırtı bu durum hem Erdoğan’ın hem de AK Parti’nin uykularını kaçırıyor.

O zaman yukarıdaki soruyu tekrarlayalım: Son seçimde toplam oyların sadece 0,54’ünü alabilmiş, bir başka ifadeyle sadece 259.572 seçmenin oyunu alabilmiş bir partinin,  BBP’nin “EVET” demesi çok mu önemli…

Ve cevap arayalım…

İşte bu soruya Cumhurbaşkanı Erdoğan da AK Parti de cevap aramış; anketler yapılmış, strateji uzmanları ile toplantılar yapılmış. Bir biri ardına raporlar, analizler hazırlanıp sunulmu. İşte o rapor ve analizlerin özeti:

Siyaset arenasında 2+2 her zaman 4 etmez. Bazı kritik beyan ve tavırların çarpan etkisi olur.

BBP’nin seçmenden aldığı oyun 0,54 olması, “EVET” beyanı ile “EVET” cephesinin 0,54 puan daha kazanacağı anlamına gelmez. BBP’nin “EVET” beyanının çarpan etkisi oluşturacaktır. Yani 0,54 değil en az yüzde 3-4’lük artı etkisi olacaktır EVET cephesine… Bir başka ifadeyle kararsızların yüzde 3-4’ü, BBP’nin EVET beyanı ile EVET saflarına çoktan yol almaya başladılar bile…

Bir başka penceden bakılacak olursa; BBP’nin EVET beyanının sandığa, bu partinin oy potansiyelinin en az 6 en çok 8 katı kadar yansıması bekleniyor.

Sonuç olarak Erdoğan’ın 0,54’lük bir partinin liderini önemseyip Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ağırlaması ve “EVET” konusunda ikna etmesi, referandum kampanyası sürecindeki en kritik hamlelerden biri olarak çoktan kayda geçmiş durumda.

Evet-Hayır dengesinin de bıçak sırtı olduğu göz önünde bulundurulacak olursa Destici’nin EVET cephesine resmen hayat öpücü niteliğinde bir destek vermiş olduğu değerlendirmesini yapmak abartı olmayacaktır.

Evdeki hesap çarşıya uyacak mı? 16 Nisan’ı bekleyip göreceğiz.

Bakmadan Geçme