İşte arı ölümlerinin sebebi

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Aydın, arı ölümlerine ilişkin, 'Arılardaki mide enfeksiyonu yaygın bir şekilde devam ediyor'' dedi.

  • 903

BURSA

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Aydın, arı ölümlerine ilişkin, "Arılardaki mide enfeksiyonunun yaygın bir şekilde devam ediyor. Bu sene de kolonilerde hızlı bir düşüş olabilir ve arı ölümleri bu yıl da devam edebilir" dedi.

Aydın, Bursa Veteriner Hekimler Odasında düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'de geçen yıl arılarda görülen "Noseme Ceranae" hastalığının ciddi boyutta ergin arı kayıplarına yol açtığı belirtti.

Aydın, 2014'ün kış mevsimi başlangıcında Türkiye'nin farklı yerlerinden ergin arı kayıplarına ilişkin şikayetler gelmeye başladığını ifade ederek, "Sorun, 2015 yılı ilkbahar başlangıcına kadar artarak devam etti. Arı kolonilerinin hızla küçülmeye başladığını gördük. Bunun üzerine Çukurova Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Ankara Etlik Merkez Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü ile yaptığımız araştırma kapsamında, 23 vilayetten arı örneği topladık. Bu örnekleri inceledik" diye konuştu.

Yapılan analizler sonucunda "Noseme Ceranae" hastalığına rastladıklarını ifade eden Aydın, şunları söyledi:

"Kolonilerin hızla çökmeye başladığını gördük. Kekik de içeren bir tedaviye başladık ve bu şekilde ölümlerin durduğunu gördük. Arıcılık sektöründe, geçen yıl yüzde 70'lere varan kayıplar oldu. Bu sene de erken yaptığımız incelemelerde hastalığın devam ettiğini görüyoruz. Klinik belirtiler ishalde seyretmesine rağmen hastalığın çok hızlı geliştiğini, ishal bile olamadan 5-10 çerçeve arının 1-2 hafta içinde 2-3 çerçeveye inip öldüğünü gördük. Şu anda çalışmalara devam ediyoruz. Çok yakında bir ilacın müjdesini verebiliriz."

Aydın, önlem alınmaması halinde Türk arıcılık sektörünün büyük risk altına gireceğine dikkati çekerek "Hastalık, göçmen kuşlarla ana arıyla taşınabiliyor. Bulaşıcı bir hastalıktır. Aslında bu, midede bir enfeksiyon diye düşünülüyor. Sürekli ve hızla yayılıyor. Arılardaki mide enfeksiyonu yaygın bir şekilde devam ediyor. Bu sene de kolonilerde hızlı bir düşüş olabilir ve arı ölümleri bu yıl da devam edebilir" dedi.

Bakmadan Geçme