IŞİD'e yardım eden İngiliz gazeteciler tutuklandı

Diyarbakır'da Perşembe günü gözaltına alınan Amerikan Vice News kanalı çalışanı iki İngiliz gazeteci tutuklandı

  • 1500

Diyarbakır'da Perşembe günü gözaltına alınan Amerikan Vice News kanalı çalışanı iki İngiliz gazeteci, Philip Gingel Hanrahan ve Philip John Pendlebury ile tercümanları Muhammed İsmail Resul Nöbetçi Diyarbakır Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı.

Gazeteciler, "silahlı örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" iddiasıyla tutuklandı.

Bölgedeki gelişmeleri aktarmak üzere Diyarbakır’a gelen İngiliz gazeteciler, hükümetten gerekli izinleri almadan görüntü çekmek ve IŞİD'i desteklemekle suçlanıyorlardı.

Dört gün gözaltında kalan ve kamera ekipmanlarına da el konulan gazetecilerin otel odalarının da arandığı belirtildi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi de kişisel Twitter hesabından gazetecilerin iki farklı örgüt adına faaliyet yürütmekten tutuklanma istemiyle mahkemeye çıkarıldıklarını açıklamıştı.

VICE News'tan Avrupa Haber Yayınları Başkanı Kevin Sutcliffe, yazılı bir açıklama yaparak kararı kınadı.

Açıklamada, şöyle denildi:

"Bugün Türk hükümeti, korkutmak ve gazeteciliklerini sansürlemek amacıyla, üç Vice News muhabirine temelsiz ve kaygı verici şekilde yanlış olan 'bir terör örgütü adına faaliyet yürüttükleri' suçlamasını yöneltmiştir. Bu gazeteciler, haksız bir şekilde gözaltına alınmadan önce Diyarbakır'daki durumu yansıtan haberler yapıyordu. VICE News olarak, Türk Hükümeti'nin muhabirlerimizi susturma girişimini en sert şekilde kınıyoruz."

Bakmadan Geçme