İnsanlığın gelecek devrinin 'Malikiyet ve Serbestlik Devri' olması mümkün

Gelişmiş ülkelerdeki ekonomik sistemin can damarı kalkınmanın temeli olan sermaye, işgücünün verimliliğini ve ulusların servetini arttıran önemli bir kuvvettir. Üçüncü dünya ülkeleri ve eski komünist ülkeler sermaye yetersizliği sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır tespitini yapan yazarımız Vehbi Kara, 'Batıya koşan servet ve sermayenin sebebi nedir' sorusuna cevap verdi.

  • 1687

(HABER PLATOSU - ÖZEL) 

(DR. VEHBİ KARA)

Berlin Duvarının yıkılması, kapitalizm ile komünizm arasında bir yüzyıldan fazla devam eden siyasi rekabetin sonunu getirmiş modern bir ekonomiyi kurmak için rasyonel bir şekilde örgütlenmek gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.

Üçüncü Dünya Ülkeleri ve Eski Komünist Uluslar, hepsi aynı derecede istekli olmamakla birlikte bütçelerini dengelemiş, sübvansiyonlarını kısmış, yabancı sermayeye kucak açmış ve gümrük duvarlarını yıkmak zorunda kalmışlardır. Fakat bu çabalarının karşılığında büyük ölçüde düş kırıklığına uğramışlardır. Rusya’dan Venezüella’ya kadar pek çok ülkede ekonomik sıkıntılar artmış, halkın gelirleri azalmış, endişe ve kızgınlık ortaya çıkmıştır.

 

Vehbi Kara'nın yazısının tamamını okumak için tıklayın.

Bakmadan Geçme