HDP MYK'da 'radikal' değişim

HDP'de 'Türkiyelileşme' iddiası ile bir önceki MYK'da yer alan isimlerin çoğu yeni MYK'da yer almazken onların yerine ise parti içerisinde daha 'radikal' söylemleri ile bilinen isimler geçti.

  • 718

HDP'de 'Türkiyelileşme' iddiası ile bir önceki MYK'da yer alan isimlerin çoğu yeni MYK'da yer almazken onların yerine ise parti içerisinde daha 'radikal' söylemleri ile bilinen isimler geçti.

HDP'de 2. Olağan Kongre sonrasında hafta sonu gerçekleştirilen PM toplantısı ile yeni Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri belirlendi. HDP kulislerinde 'yeni dönem MYK'sı' olarak tanımlanan listede bir önceki MYK'ya kıyasla Kürt kökenli isimler dikkati çekti.

Listede yer alan milletvekilleri Ayhan Bilgen, Aycan İrmez, Nimetullah Erdoğmuş, Besime Konca, Nadir Yıldırım, Hişyar Özsoy, Osman Baydemir oldu.

BDP döneminde parti içerisindeki sert söylemleri ile bilinen Fatma Kurtulan, Aysel Tuğluk ve HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir de yeni MYK'da yer aldı.

7 Haziran seçimlerinde seçilip 1 Kasım'da seçilemeyen Edibe Şahin, Sezai Temelli ve Ali Kenanoğlu ile 1 Kasım'da İstanbul'dan aday gösterilen ancak seçilemeyen Serpil Kemalbay Pekgözegü, Arife Çınar, Gülsüm Ağaoğlu ve HDP'nin engelli adayı Musa Piroğlu, Ankara'dan aday gösterilip seçilemeyen Gülsen Ülker de MYK'da yer aldı.

MYK'da bir önceki dönemde yer alan HDP'nin Ermeni kökenli İstanbul Milletvekili Garo Paylan'ın yerine ise yine Ermeni kökenli olan Murad Mıhçı getirildi.

Sol isimler geri çekildi

Yıldız Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nde öğretim üyeliğinden istifa ederek HDP'den aday olan ve seçilemeyen sol kökenli akademisyen Beyza Üstün yeni MYK'da yer almadı. HDP'nin sol bileşenlerden gelen bir başka ismi olan ve partinin kuruluş sürecinde önemli görevlerde bulunan Bircan Yorulmaz ile öne çıkan bir başka sol isim Bülent Parmaksız yeni MYK'da kendine yer bulamadı.

Konca ve Yıldırım MYK'da

MYK'da yer alan HDP Siirt Milletvekili Besime Konca ise HDP içerisinde 'şahin' kanat olarak değerlendiriliyor. Yıllarca cezaevinde kalan Konca'nın adı, KCK soruşturmalarında üst düzey yöneticilerin arasında geçiyor.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcığı tarafından 2009 yılında PKK'nın şehir yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi'ne (KCK/TM) yönelik başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınarak tutuklanan Nadir Yıldırım da yaklaşık 5 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildi. Yıldırım, 1 Kasım seçimlerinde HDP'den Van milletvekili seçildi.

Hüda Kaya yerine Erdoğmuş

28 Şubat sürecinde bir dönem cezaevinde kalan ardından ise 2013 yılında Kandil'e giderek terör örgütünün üst düzey kadroları ile röportajlar yaparak, 'Müslüman Bir Kadının Gözüyle Kandil Yazı Dizisi'ni yayınladıktan sonra HDP'den aday olan ve 1 Kasım'da İstanbul'dan milletvekili seçilen Hüda Kaya, MYK'da yer almadı. 'Türkiyelileşme' iddiası ile İslami bir kimlik olarak önceki dönemde MYK'da yer alan Kaya'nın yerine ise bir dönem Diyarbakır İl Müftülüğü yapan HDP Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş getirildi.

HDP MYK listesinin tamamı ise şöyle:

'Ali Kenanoğlu, Alp Altınörs, Arife Çınar, Aycan İrmez, Ayhan Bilgen, Aysel Tuğluk, Berfin Azdal, Berfum Çolak, Besime Konca, Çilem Küçükkeleş, Edibe Şahin, Emine Beyza Üstün, Fatma Kurtulan, Fırat Yaman, Filiz Koçali, Gülsen Ülker, Gülsüm Ağaoğlu, Günay Kubilay, Hakkı Saruhan Oluç, Hişyar Özsoy, Hüseyin Yılmaz, Murad Mıhçı, Musa Piroğlu, Nadir Yıldırım, Nimetullah Erdoğmuş, Osman Baydemir, Seher Akçınar Bayar, Serpil Kemalbay Pekgözegü ve Sezai Temelli.”

www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme