HDP'li bakan 'terör' olaylarını değerlendirdi

Avrupa Birliği Bakanı HDP'li Ali Haydar Konca, 6 milyon oy alarak Türkiye yolunda büyük adımlar atmış bir partinin o inancını derinleştirmek amacıyla sağlıklı politikalar yürüteceğini belirterek 'Ancak birileri onu şiddet sarmalının bir parçası olarak göstermek suretiyle halktan soğutmak istedi ve şiddetin tırmandırılmasının ana noktalarından bir tanesi budur' dedi.

  • 1017

Avrupa Birliği Bakanı HDP'li Ali Haydar Konca, 6 milyon oy alarak Türkiye yolunda büyük adımlar atmış bir partinin o inancını derinleştirmek amacıyla sağlıklı politikalar yürüteceğini belirterek "Ancak birileri onu şiddet sarmalının bir parçası olarak göstermek suretiyle halktan soğutmak istedi ve şiddetin tırmandırılmasının ana noktalarından bir tanesi budur” dedi.

Bir televizyon kanalında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Konca, sözlerine terör saldırılarında yaşamını yitiren asker, polis, genç ve çocuklara Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır dileyerek başladı.

Ortamın ciddi manada bir cinnet hali içinde olduğunu söyleyen Konca, bunun karşısında toplumun sağduyulu olması temennisini dile getirdi. Şiddetin temel hedefi ve mağdurunun Halkların Demokratik Partisi (HDP) olduğunu belirten Konca, "6 milyon oy almış ve 80 milletvekiliyle Meclis'e girmiş partinin siyasal felsefesi, programı, seçim propagandası döneminde bütün saldırılara rağmen soğukkanlılığını koruyor olması, HDP’nin sulhtan yana, özgürlükçü bir parti olduğunu net biçimde ortaya koyuyor" diye konuştu.

HDP’yi şiddet sarmalının bir parçası gibi göstermenin tamamen bir paradoks olduğuna işaret eden Bakan Konca, “6 milyon oy alarak Türkiye yolunda büyük adımlar atmış bir parti kuşkusuz o inancını derinleştirmek amacıyla sağlıklı politikalar yürütüyordur ancak birileri onu şiddet sarmalının bir parçası olarak göstermek suretiyle halktan soğutmak istedi ve şiddetin tırmandırılmasının ana noktalarından bir tanesi budur” ifadesini kullandı.

Hürriyet gazetesine yönelik ikinci protestoyu değerlendiren Ali Haydar Konca, şunları söyledi:

“7 Haziran öncesi Türkiye gerek iç siyasal yapısı gerek dış politikası itibarıyla çıkmazlarla karşı karşıyaydı. Bundan çıkış Türkiye'nin demokrasi standartlarını yükseltmek olabilirdi. Bir diğeri de otoriterleşmenin yolunu açmak olabilirdi ve seçimler demokratikleşme yolunda bir kapı araladı. Halk artık otoriterleşme eğilimlerinden bıkmıştı ve seçimlerde buna geçit vermek istemediğini net bir şekilde yansıtarak 'Türkiye’yi bu defa demokratik ilkelerle oluşacak bir koalisyon yönetsin' dedi. Sürecin sonunda geçici hükümet oluştu. Demokratikleşme ayağının önü koalisyon kurdurmamak suretiyle kapatılınca şiddet sarmalı yaratılmış oldu. Şiddetin temelinde esas itibarıyla iktidarı sürdürme eğiliminin yattığını söylemek mümkündür. Basın öncelikle bu şiddet sarmalının bir parçasıdır. Hürriyet gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir cümlesini alıntıladı. Yaratılan ortam şiddetin giderek artmasını sağlıyor. Dolayısıyla insanlar gayet doğal hak görerek bir gazeteyi basabiliyor.“

“Türkiye’nin sorunlarının büyük bir kısmını barış içinde çözebilirdik” diyen Konca, barışın silahların susması, çözüm masalarının yeniden kurulması anlamına geldiğini söyledi. Bakan Konca, "Çözüm masası devrilince ve 'Kürt sorunu yoktur' denilince şiddet yönünde bir adım atılmış oldu" görüşünü dile getirdi.

- "Dilerim aklıselim ağır basar"

“Yakın zaman için hükümetin operasyonları durdurması söz konusu mudur” sorusunu yanıtlayan Konca, devletin hiçbir zaman intikamcı olmaması ve uzun dönemli hesaplar yaparken dış müdahalelerden uzak bir şekilde çözüm için projeler geliştirmesi gerektiğine işaret etti. Ali Haydar Konca, "hükümetin yapısı ne olursa olsun ülkede bütünleşme amaçlanıyor ise bu konuda mutlaka adım atılması gerektiğini düşünüyorum. Dilerim aklıselim ağır basar” dedi.

Cizre’de uygulanan sokağa çıkma yasağına ilişkin, olanları fiilen görmediklerini ancak kendilerine anlatılanlar kadarıyla durumun hiç de iyi olmadığını söyleyen Konca, ilçede sadece güvenlik anlayışıyla sorunun çözümlenmek istendiğini ancak hastaların hastaneye gidemediğini, ambulansların çalışmadığını, elektriğin olmadığını, eczanelerin kapandığını, fırınların çalışmadığını ve insanların 4 gündür evinden çıkamadığını anlattı. Cizre halkının bunu hak etmediğini vurgulayan AB Bakanı Konca, "Orada silahlı güç ya da 'terörist' olarak kim var bilmiyorum ama onları farklı yöntemlerle tespit etmek mümkündür. Burada keyfiliğe kaçan bir durum söz konusudur. Ve o durum Türkiye için en tehlikeli sinyallerden biridir. Onun uzun vadede yaratacağı travma toplum açısından büyük olur. Endişe ederim ki bütün bütünleşme amacımıza rağmen bir kopuşu ifade eder noktaya gelmesin" diye konuştu.

-"Barış, barış, barış..."

Konca, HDP'nin anayasadankaynaklanan hakkı kullanarak 62. hükümette görev aldığını hatırlattı. Hükümetin işi dengeli götürmesi durumunda gelecek dönem Türkiye’de değişik görüşlerin bir arada ülkeyi iyi yönetme gibi bir temel zemini de oluşturabileceğini vurgulayan Konca, AK Parti'nin bütün bunları hesaplayarak bir çizgi yürütmesi temennisinde bulundu. 

"1 Kasım seçimleri ertelenir mi" sorusuna Konca, "Demokratik bir ülkede seçim kararı alındıysa uygulanması gerekir. Kadük bırakılması halkın iradesine saygısızlık olur. Hesap yapılıyorsa bunların yanlış hesaplar olduğunu ve halkın buna seyirci kalmayacağını, ne zaman yapılırsa sandıkta bunun cevabını vereceğini düşünüyorum" yanıtını verdi. 

Bakan Konca, konuşmasını "Artık bu topraklar ölüme doydu. Barış, barış, barış..." sözleriyle tamamladı.

 

Bakmadan Geçme