Gülen'e 19 yıldan 34 yıla kadar hapis istemi

'Tahşiyecilere kumpas' soruşturması tamamlandı. Savcılık iddianamesinde Fetullah Gülen'in 19 yıldan 34 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

  • 2212

Paralel Devlet Yapılanması'nın, 2009'da düzenlenen Tahşiye soruşturmasında kumpas kurduğu ve usulsüzlükler yaptığı iddiasıyla aralarında Fetullah Gülen ile Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve eski emniyet müdürlerinin de bulunduğu 33 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu,  Paralel Devlet Yapılanması'nın, 2009'da düzenlenenTahşiye soruşturmasında kumpas kurduğu ve usulsüzlükler yaptığı iddiasıyla yürütülen soruşturmayı tamamladı.

Hazırlanan ve başsavcılığın onayına sunulan iddianamede, 64 kişi mağdur ve müşteki olarak bulunuyor.

Fetullah Gülen'in 1 numaralı şüpheli olduğu iddianamede, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski emniyet müdürleri Tufan Ergüder, Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün, Ömer Köse ve Mutlu Ekizoğlu'nun aralarında bulunduğu 15'i tutuklu 32 kişi de şüpheli olarak yer aldı.

İddianamede, Fetullah Gülen'in "silahlı örgüt kurmak veya yönetmek" suçundan 15 ile 22,5 yıl, "resmi belgede sahtecilik"ten 3 ile 7,5 yıl ve "iftira" suçundan 1 ile 4 yıl olmak üzere toplam 19 yıldan 34 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. 

İddianamede, diğer 32 şüphelinin ise "silahlı örgüte üye olmak" suçundan 7,5 ile 15 yıl, "resmi belgede sahtecilik"ten 3 ile 7,5 yıl ve "iftira" suçundan da 1 ile 4 yıl olmak üzere toplam 11,5 yıl ile 26 yıl altışar ay arasında değişen hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Ekrem Dumanlı'nın dosyası ayrıldı

Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ile bazı şüpheliler hakkında yürütülen soruşturmadosyasının ise ayrıldığı ve soruşturmanın sürdürüldüğü öğrenildi.

Soruşturmanın geçmişi

Tahşiye Yayınevi'nin sahibi Mehmet Nuri Turan'ın şikayeti üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca " Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik başlatılansoruşturma kapsamında, 2014'ün Aralık ayında operasyon düzenlendi.

Bu kapsamda 2009'da ''Tahşiyeciler'' grubuna yönelik düzenlenen operasyonda, "suç ve delil uydurdukları", "şüphelilere kumpas kurdukları" iddia edilen 31 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, gazeteci Nuh Gönültaş, "Sungurlar" dizisinin yapımcısı Salih Asan, "Sungurlar" dizisinin yönetmeni Engin Koç, "Tek Türkiye" dizisinin senaristi Ali Kara ve eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Tufan Ergüder'in de aralarında bulunduğu 31 kişi yakalandı, şüphelilerden Karaca'nın da aralarında yer aldığı 4 kişi tutuklandı.

Soruşturma kapsamında, Fetullah Gülen hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

Daha sonra bu soruşturma kapsamında, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ile dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in de aralarında bulunduğu 5 kişi daha tutuklandı.

Soruşturmanın ikinci dalgasında ise 17 Haziran'da İstanbul'un da arasında yer aldığı 15 ilde düzenlenen operasyonlarda 20 polis gözaltına alındı, işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen polislerden 4'ü tutuklandı. Toplamda soruşturmayla ilgili 15 kişi tutuklu bulunuyor. 

Soruşturmanın üçüncü dalgasında ise "suç ve delil uydurdukları", "kumpas kurdukları" iddia edilen 8 polis hakkında gözaltı kararı alındı, aralarında rütbelilerin de yer aldığı polislerden 7'si yakalandı. Gözaltına alınan bir polis müdürünün evindeki aramada, bazı telefon dinleme kayıtlarının kopyaları bulundu ve bu kayıtlar incelemeye alındı.

Bakmadan Geçme