Görmez, ABD'de, açılışı Erdoğan tarafından yapılacak camide cuma namazı kıldırdı

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, 'Hepimiz biliyoruz ki insanlığa karşı işlenen cinayetler asla İslam'ın bir eseri olamaz.' dedi.

  • 1074

WASHINGTON

ABD'nin başkenti Washington'a yarım saatlik mesafede Maryland eyaletinde bulunan ve resmi açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak Amerika Diyanet Merkezinde cuma namazını kıldıran Görmez, Türkçe, Arapça ve İngilizce hutbe okudu.

 

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Hepimiz biliyoruz ki insanlığa karşı işlenen cinayetler asla İslam’ın bir eseri olamaz" dedi.

Görmez, dünyanın birçok yerinde İslam adına işlendiği iddia edilen suçların dinle bir ilgisinin olamayacağına işaret ederek, "Hepimiz biliyoruz ki insanlığa karşı işlenen cinayetler asla İslam’ın bir eseri olamaz. Hepimiz biliyoruz ki o topraklarda işlenen insanlık trajedileri, Rahmet Peygamberinin ve onun getirdiği Kerim Kitabın eseri asla olamaz." diye konuştu.

Müslümanların ana vazifelerinden birinin de barış ve güveni yeryüzünde egemen kılmak olduğunun altını çizen Görmez, "Bu camiyi ve merkezi tüm dünya için bir emniyet ve güven merkezine dönüştürmenizi diliyorum." dedi. 

"Cinayet şebekelerinin din adına işlediği suçlardan dolayı başınızı öne eğmeyiniz"

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Amerika Diyanet Merkezinde üç dilde irat ettiği hutbede, "Ortadoğu’da, Afrika’da ve başka yerlerde birtakım cinayet şebekelerinin din adına işlediği insanlık suçlarından dolayı sakın başınızı öne eğmeyiniz" çağrısında bulundu.

ABD'nin başkenti Washington'a yarım saatlik mesafede Maryland eyaletinde bulunan ve resmi açılışı yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak Amerika Diyanet Merkezinde cuma namazını kıldıran Görmez, Türkçe, Arapça ve İngilizce hutbe okudu.

Hutbesine, "Yarın açılışını gerçekleştireceğimiz bu cami, Amerika’daki bütün kardeşlerimiz için hayırlı ve mübarek olsun. Burası sadece bir cami değildir. Burası medeniyetler arası barış ve kardeşliğe merkez olabilecek bir mekandır." sözleriyle başlayan Görmez, insanın dünyayı imar ettiği ölçüde ömrünü yaşamış olacağına işaret etti.

Gönülleri imar etme merkezlerinin camiler ve mescitler olduğuna vurgu yapan Görmez, "Yeryüzü müminler için mescit olduğu halde neden camiler inşa ediyoruz? Çünkü mescitler sadece namaz kılma mekanı değildir. Camiler sevgi ve bilgi mekânıdır." dedi.

"Camiler gerçek özgürlüğü tattığımız mekanlardır"

Camilerin aynı zamanda eşitlik mekanı olduğunu ve tüm dil, ırk, renk, makam ile mevkilerin burada yok olduğunu dile getiren Görmez, şunları ifade etti:

"Camiler, aynı zamanda Rabbimize kulluğumuzun gereklerini yerine getirerek gerçek özgürlüğü tattığımız mekanlardır. Bugün, cuma namazını eda etmek üzere toplandığımız bu ulu mabet de inşallah bütün dünyaya İslâm’ın şefkat ve merhametini ulaştıracak, yeryüzü ahalisini hak, hakikat ve adalete davet edecek, ilim, hikmet ve marifet ocağı olacak ve tüm insanlığın barış, esenlik ve kardeşliğine hizmet edecektir."

Amerika Diyanet Merkezinin sadece bir cami ve merkez değil, aynı zamanda Amerika’da yaşayan tüm Müslümanlar ve bu coğrafyada yaşayan herkes için bir güven ve huzur limanı olmasını temenni ettiğini dile getiren Görmez, "İnsanlığın ufkunu karartmak isteyen medeniyetler çatışması tezini her taşı ve her nakışı ile reddeden bir medeniyet abidesi olmasını niyazımızdır" diye konuştu.

"Coğrafyamızda ortaya çıkan nevzuhur din anlayışlarını kendi dünyalarınıza taşımayın"

Hutbesinde Amerika, Avrupa ve diğer coğrafyalarda yaşayan tüm Müslümanlara seslenen Görmez, "Bugün üç ilahi dinin merkezi olan coğrafyamız büyük acılar çekmektedir. Bu coğrafyamızda ortaya çıkan nevzuhur din anlayışlarını ilim, hikmet ve marifetten uzak kaos dönemi teolojilerini kendi dünyalarınıza taşımayınız." ifadelerini kullandı.

İslam’ın medeniyetler kuran ana yolundan ve vasat ümmet anlayışlarından ayrılmamak gerektiğini vurgulayan Görmez, "Ortadoğu’da, Afrika’da ve başka yerlerde birtakım cinayet şebekelerinin din adına işlediği insanlık suçlarından dolayı sakın başınızı öne eğmeyiniz" sözlerine yer verdi.

Amerika Diyanet Merkezinin resmi açılışı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yarın gerçekleştirilecek.

 

 

Bakmadan Geçme