Fransa'dan Ermeni iddialarının reddinin cezalandırılmasına engel

Fransa Anayasa Mahkemesi, bir Türk derneğinin 1915 olaylarına ilişkin iddiaları 'soykırım' olarak tanımlayan yasanın iptali istemiyle müdahil olduğu davadaki kararla yasanın iptalinin önünü açtı.

  • 794

PARİS

Fransa Anayasa Mahkemesi, bir Türk derneğinin 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını 'soykırım' olarak tanımlayan 2001 tarihli yasanın iptali istemiyle müdahil olarak katıldığı davada verdiği kararla yasanın iptalinin önünü açtı.

Fransa'da Türk Tarihi Eğitiminde Tarafsızlık Derneği, Yahudi soykırımını inkar edenlere ceza öngören Gayssot Yasası'nın iptali istemiyle açılan ve müdahil olarak katıldığı davada, yasanın iptaline yeşil ışık yakan karar alındı.

Derneğin Başdanışmanı Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ, Dernek Başkanı Demir Önger ve Dernek Genel Sekreteri Lütfi Bilgen, 3. taraf olarak müdahil oldukları davayla ilgili basına bilgi verdi.

Elekdağ, kararın başta Fransa'da yaşayan Türk toplumu için oldukça olumlu olduğunun altını çizerek kendilerine Anayasa Mahkemesinin yolunun bir Fransız vatandaşı tarafından açıldığını belirtti.

Ermeni yasasının iptalinin yolunu bir Fransız açtı

Yahudi soykırımını inkar ettiği için ceza alan Fransız vatandaşı Vincent Reynouard, Yahudi soykırımını inkar edenlere ceza öngören Gayssot Yasası'nın değiştirilmesine ilişkin dava açmış ancak dava Temyiz Mahkemesi tarafından Anayasa Mahkemesine havale edilmişti.

Davaya, bir Ermeni grup da yasada eşitlik olmadığını ve yasaya Ermeni iddialarının da dahil edilmesi gerektiğini savunarak müdahil olmuş ve yasaya Ermeni iddialarını reddedenlere cezai yaptırım uygulanması konusunda madde eklenmesini talep etmişti.

Ermeni grubun müdahil olmasının ardından, Türk Tarihi Eğitiminde Tarafsızlık Derneği de davaya müdahil olmuştu.

'Fransız parlamentolarında onaylanmasının önü de kapatılmış oldu'

Ancak Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) Perinçek Davası'nda vermiş olduğu kararı destekler nitelikte bir karara imza attı.

Buna göre, bir yetkili mahkeme tarafından verilmiş bir karara istinat etmeyen soykırım iddiaları geçersiz sayılacak.

Alınan kararla, yetkili bir mahkeme kararına dayanmayan sözde soykırımların inkarının cezalandırılmasını öngören yasaların Fransız parlamentolarında onaylanmasının önü de kapatılmış oldu.

Dernek, Anayasa Mahkemesinin 2001 tarihli yasayı iptal etmemesinin nedenini ise dava konusunun doğrudan söz konusu yasa olmadığı şeklinde açıklıyor.

Fransız hukukçular, Anayasa Mahkemesinin Boyet Yasası'nın iptal kararındaki gerekçesi göz önünde bulundurulduğunda, 2001 tarihli Ermeni yasasının Anayasa Mahkemesinin önüne getirildiği takdirde iptal edileceği görüşünü savunuyor.

Muhabir: Fatma Esma Arslan www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme