Flaş gelişme! Çiller tanık sıfatıyla yeniden çağrılacak

28 Şubat dönemine dair 103 sanıklı davanın 84'üncü duruşması sona erdi. Dava 18-19 Temmuz 2016'ya ertelenirken, dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in tanık sıfatıyla yeniden çağrılmasına karar verildi.

  • 870

28 Şubat dönemine ilişkin, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan 103 sanığın yargılandığı davanın 84'üncü duruşması sona erdi. 

Mahkeme, beyanların alınmasının ardından ara kararını açıklamak üzere bir süre ara verdi.

Çiller için "tanık" sıfatıyla yeniden çağrı kağıdı

Aranın ardından mahkeme, kararlarını açıkladı. Buna göre, eski Başbakan Tansu Çiller hakkında "tanık" sıfatıyla çağrılması için yeniden çağrı kağıdı çıkartıldı.

Duruşmada, 28 Şubat döneminde REFAHYOL Hükümetinin BaşbakanıNecmettin Erbakan'ın danışmanlığını yapan İlnur Çevik'in "tanık" olarak dinlenmesi için çağrı kağıdı çıkartılmasına karar verildi.

Mahkeme, 54. hükümet döneminde kurulan "Sürekli İzleme Merkezi", 56. hükümet döneminde kurulan "Başbakanlık Uygulamayı Takip Kurulu" ve 57. hükümet döneminde kurulan "Başbakanlık Uygulamayı Takip ve Koordinasyon Kurulu" toplantı ve karar tutanaklarının dijital ortamda istenmesi için Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğüne yazı yazılmasına karar verdi.

Mit Müsteşarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünden 1996-1997 yıllarına ilişkin ve suç tarihinden öncesi ve sonrasında Genelkurmay Başkanlığına gönderilen irticai tehditle ilgili istihbarat bültenlerinin ilgili kurumlardan istenmesini talep eden mahkeme, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ve 60. hükümetler döneminde yapılan MGK toplantılarında kararların alındığı toplantılara ait basın bildirilerinin ilgili birimlerden istenilmesini kararlaştırdı.

Milli Güvenlik Siyaset belgesinin 1995, 1996, 1997, 1998, 2003 ve 2004 yıllarına ait belgelerin CMK 125. Devlet Sırrı Niteliğindeki Belgelerin Mahkemece İncelenmesi maddesi gereğince istenilmesini kararlaştıran mahkeme, BÇG'nin 28 Şubat 1997'deki MGK kararlarının alınmasını sağladığı yönünde 1994-2000 yılları arasında hazırlanmış olan herhangi bir bilgi, belge ve istihbarat raporunun olup olmadığının MİT, İçişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığından sorulmasına hükmetti.

Kıvrıkoğlu ve Dervişoğlu'nun ifadeleri İstanbul'da alınacak

Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu raporlarının TBMM'den istenmesini kararlaştıran mahkeme, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Salim Dervişoğlu'nun ifadelerinin İstanbul'da alınması için talimat yazılmasına karar verdi.Mahkeme, 6 Mayıs 1997 tarihli Batı Harekat Konsepti ve 27 Mayıs 1997 tarihli Batı Eylem Planı nüshalarının kurallara uygun olarak arşivlenip arşivlenmediğinin sorulması için ilgili birimlere yazı yazılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

Bu arada, 28 Şubat davasında mahkeme, görev yönünden incelenmek üzere Yargıtay 16. Ceza Dairesinin Ergenekon davasında bozma kararını isteyecek.

Bakmadan Geçme