Fiat Egea hatchback üretimine başlandı

  • 1409

Tofaş Üst Yöneticisi Cengiz Eroldu, Egea model ailesiyle sadece 2016 yılında 100 bin adetin üzerinde araç ihraç etmeyi planladıklarını belirterek, "Bu yıl üreteceğimiz Egea hatchback'lerin ise neredeyse yüzde 90'ını ihraç edeceğiz. Beklenti ve talep, bu rakamların da üzerinde." dedi.

Eroldu, Fiat Egea hatchback üretime başlangıç töreninde, tarihi yatırımları birer birer hayata geçirdikleri bir sürecin içinde olduklarını söyledi.

Egea'nın, başlangıçta yalnız sedan otomobil projesi olarak doğduğunu, projenin geliştirilmesi sürecinde, ortaklarının kendilerine olan inancı, Ar-Ge ve üretim alanındaki yetkinliklerinin "hatchback" ve "station wagon" modellerinde de yatırım kararının alınmasına vesile olduğunu anlatan Eroldu, "Tüm yatırım kararlarımızda Mustafa Beyin (Mustafa Koç) vizyoner kişiliği büyük rol oynadı. Kendisini bir kez daha minnet ve şükranla anmak isterim." ifadelerini kullandı.

"Egea hatchback'lerin yüzde 90'ını ihraç edeceğiz"

Mart ayı başında, dünyanın en önemli otomobil fuarlarından biri olan Cenevre'de, tüm Egea ailesinin ilk defa tanıtıldığını ve fuarın yıldızı olduklarını belirten Eroldu, "Egea model ailesiyle sadece 2016 yılında 100 bin adetin üzerinde araç ihraç etmeyi planladık. Bu yıl üreteceğimiz Egea hatchback'lerin ise neredeyse yüzde 90'ını ihraç edeceğiz. Beklenti ve talep, bu rakamların da üzerinde." dedi.

Sürücüsüz araç araştırmaları

Tofaş Ar-Ge merkezinin, bugün 600'ün üzerinde çalışanıyla Fiat Chrysler'in Avrupa'daki ikinci büyük Ar-Ge merkezi konumunda olduğunu belirten Eroldu, şöyle devam etti:

"Türkiye otomotiv sektöründe hem otomobil hem de hafif ticari araç geliştiren ve üreten tek firma olarak 10 yıldan bu yana ciromuzun yüzde 3'ünü Ar-Ge'ye aktarıyoruz. Patent başvuru sayımız 350'yi geçti. Avrupa Birliği projelerinde öncü görevler üstleniyoruz. Emisyon, yakıt tüketimi ve maliyet değerlerinde azalmayı sağlayacak olan araç hafifletme konusu araştırmaları çalışmalarımızın odak noktasını oluşturuyor. Sürücüsüz araç dahil olmak üzere, pek çok araştırma konusu üzerinde Ar-Ge ekibimiz araştırmalarını sürdürüyor. Bu çalışmaları da tek başımıza değil, Türkiye'de büyütmeye gayret ettiğimiz mühendislik eko-sistemiyle yapıyoruz."

İlk Egea hatchback banttan indirildi

Daha sonra, Tofaş'ın Ar-Ge sürecine liderlik ettiği Egea projesinin ikinci modeli olan ilk Egea hatchback, fabrika işçilerinin alkışları ve konfetiler işliğinde üretim bandından indirildi. 

"Otomotiv sektöründe bir Türk markası oluşturmak istiyoruz"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Fiat Egea hatchback'in üretim başlangıç töreninde yaptığı konuşmada, bugün üretimine başlanan Egea hatcback serisinin Tofaş, Bursa ve ülke için hayırlı olmasını temenni ettiğini söyledi.

Bu noktada yerli otomobil projesini de büyük bir dikkat ve hassasiyetle yönettiklerini ifade eden Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"Yerli otomobil denilince bazıları şu anda mevcut üretim yapan firmaların aleyhinde gibi sunmanın gayreti içindeler. Hayır, bir Türk markasının çıkması Türkiye'yi otomobilde çok daha büyük bir merkez yapmak açısından son derece önemlidir. Biz otomotiv sektöründe bir Türk markası da oluşturmak istiyoruz. Yerli otomobilimizi adeta teknoloji geliştirme platformu olarak görüyoruz. Bizim otomobil projemiz de Türkiye'nin dünyaya yeni teknolojiler sunmasına vesile olursa işte o zaman gerçek anlamda başarıya ulaşmış bir proje olacak diye düşünüyoruz. Buradan diyorum ki gelin Türkiye'de otomotivle ilgilenen tüm paydaşlarımızla bu projede ortak çalışalım. Gelin Türkiye'yi bir yeni nesil otomotiv teknolojileri geliştirme merkezi haline birlikte getirelim. Buna ihtiyacımız var."

 "Egea bizim için bir gurur vesilesi oldu"

Işık, otomotiv üretiminde bugün kullanılan parçaların yüzde 70'inin gelecekte kullanılmayacağını, bambaşka teknolojilerin devreye gireceğini belirterek, şunları dile getirdi: 

"İşte bu teknolojileri biz geliştirebiliriz. Egea'da bunun örneğini çok gördük. Egea yüzde 70'ini tamamen Türk mühendisinin, teknisyeninin, işçisinin ve çalışanının ürettiği bir otomobil oldu. Biz yaparız ve yaptık. En iyisini de yaparız. Yeter ki birlikte hareket edelim, çalışalım. Egea bizim için bir gurur vesilesi oldu. Neden? Otomobilde artık Türkiye kendi otomobilini dizayn edecek, kendi otomobilinin tüm mühendisliğini yapacak, prototipini üretecek ve seri üretim bandını kurup seri üretimini yapacak, otomobilin kalbi olan Avrupa ve Amerika'ya ihracat yapacak konuma geldi. Bu 'Evet biz de başarırız' demektir. Daha iyisini de yapabiliriz."

Bakmadan Geçme