Fetullah Gülen'in iadesi konusunda sıcak gelişme

Adalet Bakanı Bozdağ, 'Fetullah Gülen ile ilgili iade talebimizi önümüzdeki günlerde Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığına ileteceğiz' dedi.

  • 755

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 'Fetullah Gülen ile ilgili iade talebimizi önümüzdeki günlerde Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığına ileteceğiz' dedi.

Bozdağ, AA Editör Masası'nda, Fetullah Gülen hakkındaki yakalama kararı ve buna ilişkin süreçlerin sorulması üzerine, Gülen ile ilgili devam eden soruşturmalar olduğunu, davalar açıldığını, soruşturma ve yargılama aşamasında verilmiş yakalama kararları bulunduğunu hatırlattı.

Bu kararların Adalet Bakanlığına geldiğini, İnsan Hakları Daire Başkanlığınca incelendiğini anlatan Bozdağ, kırmızı bültenin İçişleri Bakanlığı İnterpol Daire Başkanlığına gönderildiğini, onların da İnterpol'a ilettiğini belirtti. Kırmızı bültenin, adresi nerede olduğu bilinmeyenlerle ilgili başvurulan bir yöntem olduğunu belirten Bozdağ, adresi, ikameti, nerede olduğu çok net bilinenlerle ilgili de iade prosedürünün işletilmesinin tercih edildiğini anlattı.

'İade konusunda aramızda uluslararası sözleşme var'

Bozdağ, 'Fetullah Gülen ile ilgili konuda da biz Bakanlık olarak iade prosedürünün işletilmesinin daha isabetli olacağını düşünüyoruz. Çünkü oturduğu ülke belli, oradaki adresi belli bilinen bir yerde. Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye Cumhuriyeti arasında iade konusunda uluslararası bir sözleşme var. Zaman zaman bizim Amerika Birleşik Devletleri'ne yaptığımız iadeler var onlarla bizim aramızda. Bu konuda da aynı prosedürün işletilmesinin iki ülke arasındaki işleyen adli yardımlaşma prosedürüne daha uygun olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde biz bu iade talebimizi Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığına ileteceğiz' dedi.

'Bana hastalıkla ilgili intikal ettirilen bir durum yok'

İfade vermesi için Gülen'i Türkiye'ye davet ettiğinin hatırlatılması üzerine Bozdağ, avukatlarından birinin anlattıği istinabeyle ifadesinin alınması yönteminin hukuk içinde var olduğunu belirtti.

Gülen'in gelmesine engel hastalık durumunun olup olmadığına ilişkin ise Bozdağ, kendisine hastalıkla ilgili intikal ettirilen bir durum bulunmadığını belirtti.

Yargıdaki paralel devlet yapılanması

Dünyanın hiçbir yerinde devletin, kendine paralel bir devletin yapılanmasına, idarenin oluşmasına izin vermeyeceğine vurgu yapan Bozdağ, bütün demokratik hukuk devletlerinin, 'ülkeyi yönetenler ve ülkede yaşayanların anayasa ve yasalara uymasını, onları anayasa ve yasaların bağlamasını' arzu ettiğini kaydetti.Muhabir: Merve Yıldızalp, Ali Kemal Akan

www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme