Esed rejiminin hedefi pazar yerleri

Uluslararası toplumun tüm çabalarına rağmen, Suriye'deki ateşkesi fiilen bitiren Esed rejimi, son günlerde saldırılarını pazar yerlerine odakladı. Geçen haftadan bu yana saldırılarda 121 sivil öldü.

  • 1363

Sivil savunma ekiplerinden alınan bilgiye göre, geçen hafta başından bu yanaBeşşar Esed rejiminin Halep, İdlib ve Şam'da pazar yerlerini hedef alan saldırılarında toplam 121 sivil hayatını kaybetti.

Halep'in Sahur semtinde 10, Bustan el Kasr semtinde 8, Salihiyn semtinde 5, Ağyur semtinde 4, Meşhed semtinde 12, Tarik el- Bab semtinde 12 sivil yaşamını yitirdi.

Şam'ın Doğu Guta bölgesinde 4 ve Duma ilçesinde 13 sivil pazar yerlerine düzenlenen saldırılarda öldü.

Geçici ve kısmi ateşkesin yürürlüğe girdiği 27 Şubat'tan bu yana ülkedeki en kanlı gün olan 19 Nisan'da da İdlib'in Maarret en-Numan ilçesinde 47 sivil, Kafr Nubul beldesinde de 6 sivil yaşamını yitirmişti.

"Yaşanan bir soykırımdır"

Rejimin sadece sivillerin bulunduğu pazar yerlerine düzenlediği hava saldırılarıhafta boyu devam etti. Muhalifleri fiziksel ve psikolojik baskı altında tutmak ve sivillerin muhaliflere verdiği desteği kırmak isteyen rejim güçleri, Halep ve Şam'da da pazar yerlerini vurdu.

Suriye ordusundan ayrılan Yarbay ve askeri strateji uzmanı Ahmed Rahal, AA muhabirine yaptığı açıklamada rejimin pazar yerlerini vurarak muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde yaşayan sivilleri göçe zorlamak istediğini söyledi. Rejimin siyasi çözüm şansı kalmadığını göstermeye çalıştığını savunan Rahal, "Yaşanan bir soykırımdır" dedi.

Esed rejimi güçleri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2254 nolu kararı çerçevesinde yürütülmesi öngörülen kısmi ve geçici ateşkesi ilk gününden bu yana ihlal ediyor. Geçen hafta BM arabuluculuğunda rejim heyeti ve muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) arasındaki dolaylı görüşmeler sürerken rejimin İdlib'teki pazar yeri saldırısı, ateşkesi fiilen sona erdirmişti.

 

Bakmadan Geçme