Esed anlaşmayı ihlal ediyor

Suriye'de, Esed rejimi kısmi ve geçici ateşkes anlaşmasının insani boyutunu da ihlal ediyor. Açlığın pençesindeki yüzbinlerce Suriyeli'ye yardımlar ulaştırılamıyor.

  • 500

ANKARA

Esed rejimi, Suriye'de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının insani boyutunu da ihlal ediyor. Rejim güçleri abluka altındaki bölgelere insani yardımların ulaştırılmasında zorluk çıkarıyor.

Ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girdiği 27 Şubat'tan bu yana Birleşmiş Milletler (BM) gözetimindeki insani yardımlar sadece Şam'ın Muaddamiye, Zebadani ve Doğu Guta ilçeleri, Madaya beldesi, İdlib'in Fua ve Kafraya beldelerine ulaştırıldı. Şam'ın Dareyya ilçesi, Yermük kampı, Cayrud, Ruhaybah, Kanakir, Tadamun, Hacer el Esved beldeleri ise hala yardımların ulaşmadığı abluka bölgeleri. Yerel kaynaklar, Humus'a yardım girmesine izin verildiğini ve yarın yardım tırlarının ulaşma ihtimali olduğunu iddia ediyor.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın danışmanı ve Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland 17 Mart'ta kuşatma altındaki 18 bölgeden 6'sına rejim izin vermediği için hala insani yardım gönderilemediğini ifade etmişti.

Rejim güçleri yardımları "çalıyor"

Şam'daki kaynaklar ise Madaya ve Zebadani'ye girecek tırların kontrolü sırasında besin değeri yüksek bazı maddelerin rejim güçlerince çalındığını, yerine başka malzemeler konduğunu söylüyor. Madaya yerel meclis üyesi Hüsam Madayi, beldeye girecek ton balığı konservelerinin rejimin milis güçleri Şebbihalar tarafından çalındığını kaydetti.

Ölümcül salgın hastalıklar baş gösterdi

Şam'ın kuzeybatısındaki Madaya beldesinde ise "Kuvaşiorkor" isimli protein eksikliğine bağlı hastalık baş göstermiş durumda. Beldede yaklaşık 50 çocuğun bu hastalıkla mücadele ettiği, bir çocuğun da geçen hafta hayatını kaybettiği bildiriliyor.

392 ağır hasta hala beldeden çıkarılmayı bekliyor.

 

Bakmadan Geçme