Elektrik kesintisi tarihe karışıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, elektrik kesintilerinin büyük ölçüde altyapı yetersizliğinden kaynaklandığını ve bu sorunun giderilmesi için 17.8 milyar liralık altyapı hamlesi başlattıklarını belirtti

  • 425

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın AK Partili milletvekillerine enerji vizyonu ve projeleriyle ilgili yaptığı bilgilendirme toplantıları tamamlandı. Bu toplantılarda 4 başlığın öne çıktığı öğrenildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin enerji alanında orta ve uzun vadeli projelerini milletvekilleri ile yaptığı 3 toplantıda anlattı. Edinilen bilgiye göre Albayrak zaman zaman yaşanan elektrik kesintileri konusunda sorularla karşılaştı. 

Elektrik üretimi ile ilgili sıkıntı bulunmadığını, kesintilerin büyük ölçüde altyapı yetersizliğinden kaynaklandığını belirten Albayrak, altyapının yenilenmesi için 17.8 milyar TL'lik altyapı hamlesi başlattıklarını anlattı. Albayrak, özel sektörün yapacağı 17.8 milyarlık yatırımla, fiziki altyapının yüzde 85'inin 5 yıl içinde modernize edileceğini ifade etti. Milletvekillerinden edinilen bilgiye göre, Bakanlık, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve TEDAŞ'ın yer alacağı üç ayaklı mekanizma ile tüm yatırımların denetlenmesi sağlanacak. Toplantılarda bunun dışında üç başlığın daha öne çıktığı öğrenildi. Bu başlıklar şöyle: 

DEPOLAMA 4.3 MİLYAR METREKÜP

Doğalgazda arz güvenliği için depolama kapasitesini artırmak öncelikli hedefler arasında yer alacak. Bu kapsamda, Tuz Gölü yakınında, Aksaray'da yapılan Yeraltı Depolama Projesi'ni tamamlanması, Silivri'de 2.6 milyar metreküplük kapasiteye sahip doğalgaz depolama tesisinin kapasitesinin 4.3 milyar metreküpe çıkarılması ve yeni bir LNG depolama tesisi kurulması hedefleniyor. Bu 3 proje ile birlikte depolardan sisteme gaz verme kapasitesinin artırılması için de çalışmalar yapılacak. 

YERLİ VE YENİLENEBİLİR

Milletvekillerinin nükleer enerji alanındaki yatırımlara dair sorularını da cevaplayan Albayrak, dünyada başta gelişmiş ülkelerde olmak üzere 400'ü aşkın nükleer enerji santrali bulunduğunu, Türkiye sınırına yakın noktalardaBulgaristan ve Ermenistan'da 1970'lerin teknolojisine sahip santrallerin olduğunu hatırlattı. 

Türkiye'nin de nükleer santrallerden yararlanmamasının düşünülemeyeceğini vurgulayan Albayrak, Türkiye'nin 2020'lerin teknolojisi ile en ileri güvenlik sistemlerine sahip santraller kuracağını, nükleer enerjinin Türkiye'nin enerji arz güvenliği için önem taşıdığını kaydetti. Albayrak'ın ayrıca yatırımda yerli ve yenilenebilir enerjiye öncelik verileceğini dile getirdiği öğrenildi. Bu kapsamda, kömürün çıkarılmasında iş güvenliği ve çevreci teknoloji hassasiyeti öncelik olarak korunarak, kaynak çeşitlendirilmesi sağlanacak. 

BOR İÇİN AR-GE

Miletvekilerinin en çok merak ettiği konulardan biri de "bor"da neden istenen seviyeye gelinmediği oldu. Albayrak'ın bor ile ilgili mevcut durumu anlatırken fındık ile benzerliğini anlattığı öğrenildi. Borun da tıpkı fındıkta olduğu gibi en büyük kaynağının Türkiye'de olduğunu hatırlatan Albayrak'ın, "Kaliteli çikolata için en önemli hammadde fındık. Ancak en büyük çikolata pazarı olan ABD çikolatayı fındık değil yer fıstığı ile üretiyor. Çünkü kaynağı kendisinde olmayan bir hammaddeye bağımlı kalmak istemiyor. Borda da dünya kaynağı kendisinde olmayan bu maddeden katma değeri yüksek ürün geliştirmeye önem vermiyor. Biz borda AR-Ge faaliyetlerine ağırlık vererek bu alandaki çalışmaları artırmak durumundayız. Önümüzdeki dönemde de bu alanda farklı projeler üzerinde çalışacağız" dediği ifade edildi.

Bakmadan Geçme