Ekvador'da ölü sayısı 418'e yükseldi!

Güney Amerika ülkesi Ekvador'da cumartesi günü meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 418'e çıktı.

  • 863

Güney Amerika ülkesi Ekvador'da cumartesi günü meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 418'e yükseldi.

Devlet Başkanı Rafael Correa yaptığı açıklamada, deprem nedeniyle ülkede yaklaşık 3 milyar dolarlık hasar meydana geldiğini belirterek bu rakamın ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde 3'üne tekabül ettiğini söyledi.

''EKVADOR HALKININ CESURLUĞU...''

Depremin ardından İtalya seyahatini yarıda keserek ülkesine dönen Correa, hasar tespiti için depremden etkilenen yerleri gezdi.

Hasar gören yerlerin yeniden inşasının yıllar alacağını söyleyen Correa, "Manabi'yi yeniden inşa edeceğiz. Bu, çok büyük bir trajedi ancak Ekvador halkının cesurluğu çok daha büyük." dedi.

418 ÖLÜ 2 BİN 500'DEN FAZLA YARALI

Correa, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda ise "Hayatımın en zor günlerini yaşıyorum fakat bu gibi şeyler bize devam etmek adına cesaret veriyor." ifadelerini kullandı.

Yetkililer, 418 kişinin öldüğü ve 2 bin 500'den fazla kişinin yaralandığı depremden en çok etkilenen yerler arasındaki Manta şehrinde yerle bir olan alışveriş merkezinin enkazından 8 kişinin sağ olarak çıkarıldığı açıklamıştı.

Finans Bakanı Fausto Herrera, Ekvador'un depremden kaynaklanan zararların karşılanması için Amerikalılar Arası Kalkınma Bankası, Dünya Bankası ve Latin Amerika Kalkınma Bankası'ndan 600 milyon dolarlık kredi limiti olduğunu kaydetmişti.

Devlet Başkanı Yardımcısı Jorge Glas, depremden en çok etkilenen kentlerden biri olan Manta'yı ziyaretinde, bunun ülkenin 1979'dan bu yana yaşadığı en büyük deprem olduğunu söylemişti.

Manta, Portoviejo ve Guayaquil, depremde en fazla hasar gören yerler oldu. Deprem, ülkenin Büyük Okyanus kıyısı bölgesinde büyük hasara yol açtı. Komşu ülkeler Peru ve Kolombiya'da da hissedilen depremde çok sayıda bina yıkıldı.

Pedernales ve Portoviejo'daki stadyumlarda sahra hastaneleri kurulmuştu. Guayaquil kentinde bir alışveriş merkezinin çatısı çökerken Manta'daki havaalanının kontrol kulesi yıkılmıştı.

Yağma ve hırsızlığın önlenmesi için depremden etkilenen bölgelere takviye asker ve polis gönderilirken ülke genelinde hidroelektrik barajlar ve petrol hatları önlem olarak kapatılmıştı.

Depremin ardından Avrupa Birliği'nin yanı sıra aralarında Venezuela, Kolombiya, Peru ve Meksika'nın da bulunduğu çok sayıda ülke ve uluslararası kuruluş, Ekvador'a yardım gönderdi.

Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezinden yapılan açıklamada, merkez üssü başkent Quito'nun 170 kilometre kuzeybatısında olan depremin 19 metre derinlikte kaydedildiği ve yaklaşık 40 saniye sürdüğü belirtilmişti.

Bakmadan Geçme