Dündar ve Gül serbest: Erdoğan'a doğum günü hediyesi vermek istedik

AYM'nin 'hak ihlali' kararının İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne iletilmesinin ardından Can Dündar ve Ankara temsilcisi Erdem Gül, hapishaneden tahliye edildi. Dündar ve Gül, tahliye edildikten sonra ne açıklama yaptı?

  • 1060

Anayasa Mahkemesinin (AYM) 'hak ihlali' kararının İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne iletilmesinin ardından 92 gündür tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül tahliye edildi.

Cumhuriyet gazetesi, bu gelişmeyi şu satırlarla haberleştirdi:

 

Can Dündar,"Hoş geldiniz. Kusura bakmayın bu saate kadar beklettik sizi. Geç vakit oldu, sizi de çok beklettik. Bizi de bekletenlerin niyeti 25’inden 26’sına geçmesiydi. Sayın Cumhurbaşkanı’nın doğum günü kutlu olsun. Biz de evlilik yıl dönümünde içeri girmiştik, kendisine doğum günü hediyesi oldu. AYM’nin kararı basın özgürlüğünün, Saray’a tabi olmayan bir medya kurumuna bir karar verdi. Bizim ödediğimiz bedel Türkiye’de gazetecilerin ödediği bedelin yanında bir hiçtir. Bizimki bir hiçtir.Bu meslek bu haberleri yayınlayabilmek adına ölüm bedelleri ödedi. Bizimki onun yanında bir hiç. Sizler sayesinde dik durduk, sonuç aldık. Her türlü tehdide rağmen o haberleri o savunacak hale geldik. 

Vekiller bizi yalnız bırakmadı, ailelerimiz yanımızda oldular. Onlara teşekkür borçluyuz. Ceza infaz kurulu çalışanları bize çok iyi davrandı. Herkesten yakın ilgi gördük. Şunu söylemek zorundayım, tek şey diliyordum içeri girerken o bizi tıkan kin öfke bizi zehirlemesin, biz zehirlenmedik. Mücadele etmeye çok kararlıyız. Kendimizi savunmaya devam edeceğiz. Davamız devam edecek. Biz çıktık, 30’u aşkın meslektaşımız içeride. Takipçisi olacağız. Bu toplama kampı müze olana kadar mücadele etmeye sonuna kadar devam edeceğiz.

İçeride gazeteci arkadaşlarımız bizi unutmayın dediler. Bu karar onlarında çıkmasına emsal olacaktır. Bunun iyi bir başlangıç olmasını ümit ediyorum.

Ankara’da yargıçlar varmış, bunu da öğrenmiş olduk.Göreceksiniz Türkiye’de bir şeylerin değişmeye başladığını herkes görecek. Çok umutlu olarak çıkıyoruz buradan. Hiç yalnız kalmadık, yılmadık, susmadık. Yazmamamızı istediler, yazdık. Yaptığımız haberle Türkiye’nin bataklığa sürüklendiğini öne çekmeye çalıştık.Cumhurbaşkanının El Nusra ile söyledikleri haberimizin kanıtlarını gösterdi" dedi.

Erdem Gül, "Ben aynı yerden devam edeyim bizim açımızdan Ahmet Kaya hatırlatması yapacağım keşke olmasaydı diyeceğim. AYM'nin attığı hukuki adım için teşekkür etmeliyiz. Keşke olmasaydı keşke mahkeme AYM'ye işi bırakmasıydı. Biz çıkıyoruz ama bu tutuklu gazetecilerle ilgili sorunun bittiği anlamına gelmez içeride arkadaşlarımız var. Bunu çok büyük bir olay olarak görmüyoruz aslolan bütün bir basının barışı isteyen insanların birlikteliği gerekir. Ve bizi ayakta tutan sizsiniz. Biz 92 gün boyunca bizim işlerimizi gören infaz koruma memurlarının özlük haklarını da hatırlatmayı buradan bir borç biliyorum ."dedi.
 
[Haber görseli]
 
Anayasa Genel Kurulu, MİT TIR’ları haberi nedeniyle tutuklanan gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün yaptığı bireysel başvuruları bugünkü oturumunda görüşüp karara bağladı. Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili verdiği ihlal kararı, UYAP üzerinden mahkemeye, faksla da İnfaz Savcılığı'na ulaştı.
 
Avukatların  mahkemeye sundukları iki sayfalık dilekçenin ardından gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül  saat 03.15'de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldılar.

[Haber görseli]

Can Dündar'Öznur Dündarın annesi , "Kuş gibi hafifim. Ben bugün adalete inandım.Bu adalet hepimize lazım. Çok mutluyum, herkese teşekkür ediyorum. Hakimlerimiz sağ olsun, var olsunlar. O kadar güzel bir karar verdiler ki... Hakimlerimizle gurur duyuyorum. Başka söyleyecek bir şeyim yok" dedi.

[Haber görseli]

Anayasa Mahkemesi'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 25/2/2016 tarihinde Erdem Gül ve Can Dündar bireysel başvurusunda (B. No: 2015/18567), tutuklamanın hukuki olmadığı ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği şikayetlerine ilişkin olarak başvurucuların Anayasa’nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ve ihlalin ortadan kaldırılması için kararın ilgili Mahkemeye gönderilmesine karar vermiştir."

 

[Haber görseli]

 

MAHKEMEYE SUNULAN DİLEKÇE...

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan 2 sayfalık dilekçede, Can Dündar ve Erdem Gül'ün Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunduğu belirtilerek, " Bu tutukluluk kararlarına karşı yaptığımız itirazların reddilmesi üzerine müvekkillerin 'Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ve ifade özgürlüğü hakkı'nın ihlal edildiğinin tespiti için Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunulmuştur. Anayasa Mahkemesi yaptığı inceleme sonucunda bugün 'Tutukluluğun müvekkillerin kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkını ve ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiğine' ilişkin kesin olarak karar vermiştir" denildi. 

 

 

 

 
[Haber görseli]

 


"ANAYASA MAHKEMESİNİN KARARLARI KESİNDİR"

Anayasa Mahkemesi'nin kısa kararını mahkemenin kendi internet sitesinde yayımlanarak aleniyet kazandığı ifade edilen dilekçede, "Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşu ve yargılama usulleri hakkında kanunun 66-1 maddesinde, 'Mahkeme kararları kesindir. Mahkeme kararları devletin yasama, yürütme, ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar' denilmek suretiyle açıkça düzenlenmiştir. Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 25 Eylül 2001 günlü, 2001/4-153 Esas ve 2001/164 karar sayılı emsal içtihadında da belirtildiği üzere Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararların her kurum ve kişiyi bağlaması nedeniyle basın aracılığıyla ya da kurumun internet sitesi üzerinde duyurulması halinde kararın gerekçesinin yazılarak Resmi Gazete'de yayınlanması beklenilmeksizin yargı organlarınca uygulanmasının hukuk devletinin gereği olduğu vurgulanmıştır" denilerek Can Dündar ve Erdem Gül'ün tahliyesi istendi. 
 
[Haber görseli]

Can Dündar ve Erdem Gül'den mesaj: Ankara'da yargıçlar varmış

Anayasa Mahkemesi'nin 'hak ihlali' kararının ardından Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül, Silivri'den Cumhuriyet gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay aracılığıyla mesaj gönderdi.

Anayasa Mahkemesi'nin 'hak ihlali' kararının ardından tahliye edilmeden önce, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'le cezaevinde görüşen Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, "'Ankara’da yargıçlar varmış' dediler, ülkemiz adına mutlu olduklarını söylediler" dedi.

CNN Türk canlı yayınında konuşan Akın Atalay şunları söyledi:

"Buradaki herkes gibi onlar da mahkemenin, sonlarına doğru olan duruşmasının bitip bizim dosyamızın ele alınmasını bekliyorlar. Avukat arkadaşlarımdan aldığım bilgiye göre dosya için mahkeme başkanı mütala istemiş durumda. Orada görülmekte olan dava bitince çok uzun olmayacak bir süreçte AYM kararı çerçevesinde karar verilecek. 

Ben onları biraz dışarıdaki havadan bahsettim, değerlendirme yaptık. Kararı nasıl değerlendirdiklerini konuştuk. Sanırım size bir değerlendirme yapacaklardır. İlk olarak, bu kendileri adına 'Ankara’da yargıçlar varmış' dediler, ülkemiz adına mutlu olduklarını söylediler, ayrıntılarını görüyor olacaksınız. Onlar da bütün kolilerini hazırlamış, kitaplarını, çamaşırlarını hazır etmiş durumda bekliyorlar. Mahkemede başka bir duruşma görülüyor, beklemek zorundayız.

Bizim dosyamızda mahkeme heyeti bir karar verecek, çok uzun süreceğini sanmıyorum. AYM’nin kararı ulaştı sonuçta. 3 hakim bir karar verecekler ve cezaevine gönderecekler. Bekledikleri olduğu için işlemler de uzun sürmeyecek. Mahkemenin kararı çıktıktan yarım saat sonra kapıda buluşacağız arkadaşlarla."

 

Bakmadan Geçme