Dumlupınar şehitleri anıldı

Çanakkale Boğazı'nda Dumlupınar denizaltısının batması sonucu şehit olan 81 denizci için Nara Barbaros Şehitliği'nde anma töreni yapıldı.

  • 576

ÇANAKKALE

Çanakkale Boğazı'nda, 4 Nisan 1953'te Nara Burnu önlerinde İsveç bayraklı Naboland adlı gemiyle çarpıştıktan sonra batan Dumlupınar denizaltısında şehit olan 81 denizci için facianın 63'üncü yılında anma törenleri gerçekleştirildi.

Nara Barbaros Şehitliği'ndeki ilk törende, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Serdar Ahmet Gündoğdu, Şehitlik Özel Defteri'ne şunları yazdı:

"Bu cennet vatan uğruna canlarını feda etmekten çekinmeyen aziz şehitlerimiz, Dumlupınar denizaltısında 63 yıl önce hayatlarını kaybederek şehitlik mertebesine ulaşmış 81 denizcimizi anmak üzere huzurunuzda bulunuyoruz. Uğruna canınızı verdiğiniz bu cennet vatanın toprağında ve mavi sularında huzurla uyuyunuz. Bizlere bıraktığınız bu değerli emaneti bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da en kutsal varlığımız olarak muhafaza etmeye devam edeceğiz. Vatan sizlere minnettardır. Ruhunuz şad olsun."

Gündoğdu, askeri personel, gaziler ve şehit yakınları, şehitliği ziyaret edip karanfil bıraktı.

Daha sonra "TCG Gür" denizaltısına geçen Gündoğdu, TCG Dumlupınar'ın 63 yıl önce battığı noktaya çelenk bıraktı.

Davetliler bu töreni denize açılan "TCG Türkeli" gemisinden izledi.

Türk Deniz Kuvvetlerine ait Dumlupınar denizaltısı, 4 Nisan 1953'te, NATO manevralarından dönerken Çanakkale Boğazı'nda "Naboland" adlı İsveç gemisiyle çarpışarak batmış, 81 Türk denizcisinin şehit olmuştu. Daha sonra 4 Nisan günü, ''Deniz Şehitlerini Anma Günü'' ilan edilmişti.

Bakmadan Geçme