Down sendromu gebeliğin 9. haftasında teşhis edilebilecek

Gebeliğin 9. haftasından itibaren annenin kanından bebeğin DNA'sına bakılarak down sendromu gibi bozuklukların belirlenmesini sağlayan yeni teknoloji, Türkiye'de ilk kez GATA'da uygulanmaya başlandı.

  • 1132

ANKARA - Yeşim Sert Karaaslan

Gebeliğin 9. haftasından itibaren annenin kanından bebeğin DNA'sına bakılarakdown sendromu gibi bozuklukların belirlenmesine olanak sağlayan yeni teknoloji, Türkiye'de ilk kez Gülhane Askeri Tıp Akademisinde (GATA) uygulanmaya başlandı.

Gen dizileme teknolojisi kullanılarak yapılan erken gebelikte tarama testi NIPT (Non Invaziv Prenatal Testile) ile düşük ve enfeksiyon riski ortadan kalkarken, gebeliğin 9. haftasından itibaren hastalık belirlenerek erken müdahale imkanı sağlanıyor.

GATA Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Demirkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıklı gebelik ile bebek için daha erken dönemde ve daha kesin sonuç veren yeni teknolojinin de artık Türkiye'de bulunduğunu söyledi.

Demirkaya, şöyle devam etti:

"GATA'da kullanılmaya başlanan gen dizileme teknolojisiyle ülkemizde ilk defa erken gebelik döneminde bebeğin pek çok genetik hastalığının taraması gerçekleştirilebiliyor. NIPT, gebeliğin 9. haftasından itibaren yapılabiliyor. Bu testle bebeğe ait genetik materyal özel teknolojilerin yardımıyla incelenerek, down sendromu başta olmak üzere diğer trizomiler ve cinsiyet kromozom bozuklukları belirlenebiliyor. Yeni yöntemle, ikili ve üçlü testlere oranla hastalıklara ilişkin çok daha yüksek oranda bilgi alınabiliyor."

Erkan Demirkaya, "GATA, Türkiye'nin her yerinden çalışılmak üzere örnek kabul ediyor." dedi.

Bakmadan Geçme