Dolar 'Çin depremiyle' sıçradı

Piyasalar Çin borsalarındaki sert düşüş ve borsaların ikinci gününde de kapatılmasının etkisiyle çalkalandı. Dolar/TL Çin yuanındaki değer kaybının hızlanması ardından EM'lere paralel yükselerek bu sabah 3.02'yi aştı. Çin borsası ise yüzde 7'lik düşüşün sonrasında üst üste ikinci gününde de kapatıldı. Brent petrol yüzde 4 değer kaybetti. Borsa İstanbul'un da güne düşüşle başlaması bekleniyor.

  • 716

Çin'in yuanın değerini sert bir şekilde aşağı çekmeye devam etmesi ardından gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kaybına paralel dolar/TL bu sabah 3.02 seviyesini aştı.

Dün saat 1700'de 3.0026/3.0045 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah en son 2 Ekim'de gördüğü 3.0244 seviyesine kadar yükseldikten sonra saat 0826'da 3.0175/3.0197 seviyesinde.

TARİHİ ZİRVE NE?
Dolar/TL 24 Eylül'de tarihi zirve olan 3.0750 seviyesini görmüştü.

Çin'in yuandaki değer kaybını bugün hızlandırarak bölge para birimlerinde büyük dalgalanmalara yol açarak Çin borsalarında düşüşlere neden olurken, yatırımcılar arasında Asya devinin rakipleriyle bir ticaret savaşına hazırlandığı endişeleri oluşuyor. 

Çin yuanındaki zayıflama ve artan jeopolitik risklerin global risk iştahını olumsuz etkilemesinin yanı sıra TCMB'nin gerekli para politikası adımlarını atmaktan kaçınacağı endişeleri TL'nin son dönemde dolar karşısındaki kayıplarını artırmasına neden olurken, dolar/TL üç ayın zirve seviyelerine yükseldi.

ÇİN BİZİM İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, Çin'deki gelişmelerin bizim için ne anlama geldiğini değerlendirdi:

"Peki, Çin’deki bu gelişmeler bizim için ne demek? İlk önce, yuanın hızlı değer kaybediyor olması Çin’de şirketlerin döviz borçluluk oranı sorgulamasını tekrar başlattı. Bu borçluluk oranı tarihi yüksek seviyede. Sonra, Çin’in sürdürülebilir büyüme eğrisinin aslında yüzde 6.5 değil, daha düşük bir oranda gerçekleşiyor olma ihtimalini piyasa fiyatlamasına soktu. Bu da, tüm gelişmekte olan ülke (GOÜ) varlıklarından sermaye kaçışını tetikleyen bir gelişme. Çin büyüme eğrisinin, 2016 Komünist Parti yetkililerince açıklanan oran yüzde 6.5 değil, örneğin yüzde 5-6 arasına kayıyor olması, Fed’in birinci parasal genişleme programını açıkladığı 2009 yılından 2014 yılına devam eden 6 senelik pozitif GOÜ sermaye akışını, küresel resesyon/deflasyon fiyatlamasıyla tersine döndürebilir. Zaten, 2015’te EPFR verilerine göre, gelişmekte olan ülke hisse senedi fonlarından 290 milyar dolar sermaye çıkışı oldu. BIST’ten 2.5 milyar dolarlık yabancı sermaye çıkışı gerçekleşti. Yani, yukarıda anlattığımız gelişmeler, Çin’in Ağustos 2015 yuan devalüasyonundan beri, hatta daha öncesinden de, fiyatlanmaya başlamış gelişmelerdir. Yani, sisteme şok etkisi yapabilecek ancak yeni fiyatlanmaya başlamış piyasa gerçekleri değil. Peki GOÜ’den kaçan para nereye gidiyor? ABD tahvilleri 2 gündür alıcılı. 10 yıllıklara gelen hacimli alımlarla, ABD tahvil faizi 2.5 günde yüzde 2.26’dan yüzde 2.13’e geriledi. Fed faiz artırım sürecinde, ABD doları ve ABD tahvillerinin ‘güvenli liman’ statüsünde devam ettikleri net."  

BRENT 33 DOLARIN ALTINA GERİLEDİ
Brent ham petrol fiyatları Çin piyasasındaki çalkantılarla yüzde 4'ten fazla düşerek Nisan 2004'ten bu yana en düşük olan 33 doların altına geriledi

ÇİN'DE BORSALAR YİNE KAPATILDI
Çin piyasalarında yerel saatle 09.30’da başlayan hisse senedi alım-satımları, yoğun satışların gelmesiyle önce askıya alındı. Açılış ile birlikte başlayan yoğun satışların sürmesiyle ikinci günde de borsalar kapatıldı.

Çin borsaları böylece bugün yalnızca yarım saat açık kaldı ve bu sürenin 15 dakikasında işlem yapılabildi. Gösterge endeks Şanghay Bileşik, yarım saatlik seans sonrası günü yüzde 7.32 düşüşle 3115,89 puandan kapadı, Shenzhen Bileşik Endeksi de yüzde 8.35 değer kaybetti ve 10745.45 puandan kapandı. Çin hükümeti, endekslerde özellikle geçen yaz yaşanan büyük düşüşlerin ardından yeni yılın ilk işlem günü olan 4 Ocak’ta dış piyasalarda circuit-breaker olarak bilinen bir tür işlem kesici mekanizmayı devreye sokmuştu. 

NASIL KAPATILIYOR?
Söz konusu mekanizma çerçevesinde, Şanghay ve Shenzhen borsalarındaki büyük şirketlerin oluşturduğu CSI300 Endeksi’nde yüzde 5’lik düşüş halinde işlemler 15 dakika askıya alınıyor; düşüşün yüzde 7’yi bulması halinde ise borsalar gün boyu kapatılıyor. 

Bazı Çinli yatırımcılar, bilhassa Amerikan piyasalarında panik satışlarını engellemek için kullanılan mekanizmanın Çin'de tersine etki yarattığını ve borsanın kapatılacağı korkusuyla satışları ağırlaştırdığına inanıyor. 

Bakmadan Geçme