Dokunulmazlık firarı! HDP'li 2 milletvekili yurt dışına kaçtı

Terör örgütü PKK destekçisi HDP'li milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ile Tuğba Hezer'in, dokunulmazlıklarının kaldırılması 'riski'ne karşı karşı yurt dışına kaçtıkları öne sürüldü.

 

Terör örgütü PKK destekçisi HDP’li milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ile Tuğba Hezer’in, dokunulmazlıklarının kaldırılması “riski”ne karşı karşı yurt dışına kaçtıkları öne sürüldü.

Kuzey Irak'ta Bölgesel Kürt yönetimi lideri Mesut Barzani'nin lideri olduğu Irak Kürdistan Demokrat Partisi'ne yakınlığı ile bilinen Erbil merkezli Kürtçe ve Arapça yayın yapan Rudaw Televizyonunun internet sitesin

 

Rudaw’ın haberine göre HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile Van Milletvekili Tuğba Hezer, dokunulmazlıkların kaldırılıp  gözaltına alınma ihtimaline karşı, dönmemek üzere Türkiye’yi terk etti. İki milletvekili, Avrupa’ya kaçtı.

Sarıyıldız, “PKK kuryeliği” ile suçlanıyor. Faysal Sarılyıldız hakkında Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanarak Adalet Bakanlığı'na, oradan da Başbakanlık kanalıyla TBMM’ye gönderilen fezlekede, “aracıyla silah taşıdığı” iddiasıyla dokunulmazlığının kaldırılması talep edilmişti.

Tuğba Hezer ise Ankara'da 29 kişinin öldüğü terör saldırısını gerçekleştiren canlı bombanın Abdulbaki Sömer için Van’ın İpekyolu ilçesindeki Esentepe Camisi'nde kurulan taziye yerini ziyaret etmişti. Hezer hakkında ise Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nca "terör örgütünün propagandasını yapmak" ve "suçu ve suçluyu övmek" suçlarını işlediği gerekçesiyle fezleke düzenlenmişti. Fezleke, önce Bakanlığa, ardından Başbakanlık’a oradan da TBMM’ye gönderilmişti.

Parlamentoda dokunulmazlık dosyası bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliği teklifinin ilk maddesi 350 oyla, ikinci maddesi ise 357 oyla kabul edilmişti.

Teklifin ikinci tur oylaması bugün yapılacak gerçekleştirilecek. TBMM Genel Kurulu saat 10.00’da ikinci tur oylama için toplanacak.

 

Değişikliğin referanduma gidilmeden kabul edilmesi için 367, referanduma götürülebilmesi için ise en az 330 oy çıkması gerekiyor.

 

TBMM'de Meclis Başkanı İsmail Kahraman dışında AK Parti'nin 316, CHP'nin 133, MHP'nin 40, HDP'nin ise 59 milletvekili bulunuyor. Parlamentoda 1 de bağımsız milletvekili bulunuyor.

 

Bakmadan Geçme