Diyarbakır Valisi: Yüzde 98 temizlendi, 271 patlayıcı etkisiz hale getirildi

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Sur ilçesindeki terör örgütüne yönelik operasyonlara ilişkin, açıklamalarda bulundu: Aksoy şu bilgileri paylaqştı: '6 mahallemizdeki sıkıntılı bölgenin bugün itibariyle yüzde 98'lik kısmı temizlenmiştir. Bugüne kadar 7 çukur kapatılmıştır, 271 el yapımı patlayıcı etkisiz hale getirilmiştir, 204 barikat kaldırılmıştır'

  • 831

Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağının uygulandığı Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde kamu düzeninin sağlanması, barikatların kaldırılması, çukurların kapatılması ve patlayıcıların imhası için başlatılan operasyon, 28 Kasım 2015'ten bu yana devam ediyor. 

Vali Aksoy, Valilikte düzenlenen basın toplantısında, sokağa çıkma yasağı kararını sivillerin zarar görmemesi için aldıklarını belirterek, güvenlik güçlerinin sivil hassasiyetini ön planda tuttuğunu söyledi. Aksoy, hassasiyetle üstün gayret gösteren güvenlik güçlerine teşekkür etti.

İşte Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy'un açıklamaları:

“Değerli basın mensupları bilindiği üzere İlimiz Sur İlçesinin 6 Mahallesinde 2 Aralıktan itibaren yürütülen çalışmalar vardı. Özellikle Sur İlçemizin 6 mahallesinde çukurların kazılması, barikatların oluşturulması ve bu noktalara el yapımı patlayıcıların tuzaklanması nedeniyle çocukların okullarına gidemeyişi, ailelerin sağlık hizmeti almasının engellenmesi, cami ve kiliselerin işgal edilmesi gibi birçok nedenden dolayı birtakım haklar kullanılamaz hale geldi. Bölgedeki vatandaşlarımız bu noktadaki taleplerini bizlere aktarıldı.
 
“Güvenlik birimlerimiz en önemli hassasiyeti sivil vatandaşlarımızın zarar görmemesi üzerine göstermiştir”
 
Güvenlik güçlerimiz tarafından 2 Aralık günü Sur İlçemizde çukurların kapatılması, barikatların kaldırılması ve patlayıcıların etkisiz hale getirilmesine yönelik çalışmalar başlatıldı. İlk aşamada emniyet birimlerimiz ile bu çalışmayı başlattık. 11 Aralık tarihinde 17 saatlik bir ara verdik. 18 Aralık tarihinde de askeri birliklerden de takviye almak suretiyle çalışmalarımızı sürdürdük. Çalışmalar yürütülürken sivil vatandaşlarımızın zarar görmemesi için sokağa çıkma yasağı ilan etmek durumunda kaldık. Güvenlik birimlerimiz yapmış oldukları çalışmalar sürecinde en önemli hassasiyeti sivil vatandaşlarımızın zarar görmemesi üzerine göstermiştir. Bu nedenle güvenlik birimlerimize gösterdikleri hassasiyetten ötürü teşekkür ediyorum. Bugün itibariyle 6 mahallemizdeki sıkıntılı bölgenin %98 lik kısmı temizlenmiştir. Kalan %2 lik kısım için çalışmaları güvenlik birimlerimiz sürdürmektedir. Bugüne kadar 7 çukur kapatılmıştır. 271 el yapımı patlayıcı etkisiz hale getirilmiştir. 204 tane de barikat kaldırılmıştır.
 
“Askerimiz polisimiz yaşlı insanları sırtına çocukları kucağına aldı ve dışarı taşıdı”
 
Güvenlik birimlerimiz tarafından anonslar yapılmak suretiyle sivil vatandaşlarımızın güvenli bölgeye yerleştirilmesi konusunda birçok çalışma gerçekleştirildi. Yapılan operasyonlar sırasında daha önce sizlerle paylaştığımız gibi birçok vatandaşımızı bölgeden çıkardık. Askerimiz, polisimiz yaşlı insanları sırtına çocukları kucağına aldı ve dışarı taşıdı. Özellikle sivil vatandaşlarımızın zarar görmemesi adına bu çalışmalar büyük bir titizlikle gerçekleştirildi. Sivil toplum kuruluşlarımız içeride sivil vatandaşların olduğunu bizlere iletti. Biz de sivil vatandaşlarımızın zarar görmemesi adına her türlü tedbiri alacağımızı ve her türlü kolaylığı sağlayacağımızı ifade ettik. Bu amaçla operasyonlarımıza ara verdik. Zaman zaman belirli noktalarda sivil vatandaşların bulunması ve çıkmak istemeleri halinde her türlü kolaylığı tanıdık. İlk aşamada bunlara 1 saatlik süre verdik. Saat 16.00 ile 17.00 arasında çıkmak isteyenler olabilir diye her türlü güvenlik önlemini aldık. Daha sonra yeni talepler geldi süre uzatılabilir mi diye. Bizde 15.30 ile 17.00 saatleri arasında bu güvenli alanı oluşturduk. Çıkmak isteyen sivil vatandaşlarımız varsa her türlü kolaylığı sağlayacağımızı ifade ettik ve bunun da gereğini yaptık.
 
“İçeriden çıkmak isteyen teröristler de varsa onların can güvenliği de devletin garantisi altındadır”
 
Değerli basın mensupları bu zamana kadar dışarıya birçok sivil vatandaşımız çıktı. Ayrıca olan 6 sivil vatandaşımız 19 Şubat tarihi itibariyle güvenli bölgeye çıkarıldı. Biz açıklamalarımızda şunu da ifade ettik. İçeriden çıkmak isteyen teröristler de varsa onların can güvenliği de devletin garantisi altındadır. Onlar da çıksınlar onları da biz adalete teslim ederiz. 22 Şubat tarihinde de 3 tane terörist teslim oldu ve bunları adalete teslim ettik. Özellikle içeriden çıkan insanlara farklı davranıldığı şeklinde sosyal medyada haberler yer almaktadır. Bunun örnekleri önümüzdedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devletidir. Hukuk devletinin şartları çerçevesinde hareket edilmiştir. Bundan sonra da çıkacak olan sivil vatandaşımız var ise her türlü kolaylık sağlanacaktır ve Teröristler de çıkacaksa bunlar da adalete teslim edilecektir. İçeride olan sivil vatandaşlarımızın da dışarı çıkarılmaları konusunda her türlü kolaylığı sağlayacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bugünde dahil olmak üzere her gün güvenlik birimlerimiz tarafından anonslar yapılmakta içeriden çıkmak isteyen sivil vatandaşlarımıza her türlü kolaylığın sağlanacağı belirtilmektedir. Bu anlamda içeride eğer bir sivil vatandaş varsa çocuk varsa onları çıkarmaya ve onlarla ilgili her türlü tedbiri almaya hazır olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Ama içeriden çıkmalarına izin verilmiyorsa engelleniyorsa bunun sorumluluğu da bunu yapanlara aittir. Bunu da buradan açıkça belirtmek istiyorum.
 
 
“Diyarbakır’ın huzur ve güven ortamını bozmama adına herkesin sağduyuyla hareket etmesi büyük önem taşımaktadır”
 
Değerli basın mensupları değerli katılımcılar bizim buradaki asıl amacımız hiç kimsenin burnu kanamadan Diyarbakır’ın huzur ve güvenliğinin yeniden tesis edilmesidir. Bu anlamda güvenlik birimlerimiz bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonrada aynı kararlılık ve heyecanı taşımaya devam edecektir. Özellikle Diyarbakır’da toplantı ve gösteri yürüyüşleri ile ilgili her türlü toleransı göstermeye gayret ediyoruz. Basın açıklamalarına müdahale etmiyoruz. Ancak yürüyüşlerin nasıl yapılacağı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunun da açıkça belirtilmiştir. İzin alınması gerekir ve yürüyüş yapılacak güzergâhlar da bellidir. Dolayısıyla kanunsuz eylemlere hiçbir Diyarbakırlının katılmamasını temenni ediyorum. Bu anlamda da herkesi sağduyuya davet ediyorum. Bu yönden de bakınca Diyarbakır’ın huzur ve güven ortamını bozmama adına herkesin de sağduyuyla hareket etmesi büyük önem taşımaktadır.

 

 
“Biz devlet olarak hiç kimseyi açıkta, soğukta bırakmayız dedik, ihtiyacı olan aileleri otellerde misafir ettik”
 
Değerli basın mensupları, sizlerle şu hususları da paylaşmak istiyorum. Bilindiği üzere Sur ilçesindeki 6 mahallede yaklaşık 24 bin vatandaşımız ikamet ediyordu. Bunların büyük bir kısmı yaşanan olaylar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı. Yaklaşık 4 bin 500 aile, Sur ilçesinin güvenli mahallelerine ve Diyarbakır merkez ilçelerine taşındılar. Bu ailelerin bir kısmı ev kiraladı, bir kısmı akrabalarına misafir oldu, bir kısmının da gidecek yeri yoktu. Biz de devlet olarak hiç kimseyi açıkta, soğukta bırakmayız dedik, ihtiyacı olan aileleri otellerde misafir ettik. Bugüne kadar 801 aile misafir ettik. Halen otellerde ağırladığımız 104 aile 406 kişi mevcut. Taşınan ailelere Ocak ve Şubat aylarında 1000’er TL yardımda bulunduk. Bugüne kadar Sur bölgesinde mağdur olan 5000 aileye, bunun 3,5 milyonu Başbakanlık Acil Destek Fonu’ndan Valiliğimiz emrine gönderilen kaynak olmak üzere, diğer kısmı da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımıza gönderilen kaynaklarla birlikte toplam 10 milyon 769 bin TL nakdi yardım yapılmıştır. Amacımız onların mağduriyetlerini en aza indirmek, bu sıkıntılı süreci daha kolay atlatabilmektir.
 
“Sur Kaymakamlığımız tarafından 2100 koli gıda yardımı ve 11 bin adet civarında ekmek yardımı gerçekleşmiştir”
 
Sur içerisinde sokağa çıkma yasağının devam ettiği bölgede, çatışmaların yoğun olduğu bölgelerden uzak yaşayan az da olsa vatandaşlarımız var. Bu vatandaşların beslenme ihtiyaçlarını karşılamak üzere Sur Kaymakamlığımız tarafından 2100 koli gıda yardımı ve 11 bin adet civarında ekmek yardımı gerçekleşmiştir.  Vakıflar Genel Müdürlüğümüzce 4000 koli gıda yardımı gerçekleştirilmiştir. Kızılay Başkanlığınca 750 koli gıda yardımı 750 adet battaniye dağıtılmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığınca 8000 koli gıda ve 8000 adet battaniye dağıtılmıştır. Bölgede ticari faaliyette olan basit usulde vergi mükellefi olan 1160 esnafımıza, toplamda 3 milyon 322 bin TL lik yardım yapılmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızca 10 Mart 2016 tarihi itibarıyla 3000 toplum yararına çalışan kişiyi de istihdam edeceğiz.
 
“bugüne kadar 18 bin 539 kişi evlerinde ziyaret edilmiştir”
 
Özellikle bölgeden taşınmak zorunda kalan ailelerin sosyal durumlarıyla ilgili tespitler yapmak üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızca ilimize gönderilen takviye personel ve ekiplerle birlikte bugüne kadar 2728 aile, 18 bin 539 kişi, sorunlarının tespit edilmesi ve çözüm üretme amacıyla evlerinde ziyaret edilmiştir.
 
 
 
“Sur ilçemizdeki okullara devam eden öğrencilerimizi Yenişehir ilçemizde yapımı tamamlanmış olan 32 derslikli bir okula taşıdık”
 
Eğitim, bizim üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir konudur. Sur ilçemizdeki 6 mahallede, 3 ilkokulumuz, 3 ortaokulumuz mevcut. Bu okullara devam eden öğrencilerimizi Yenişehir ilçemizde yapımı tamamlanmış olan 32 derslikli bir okula taşıdık. Öğrencilerin ulaşım sıkıntısını da devlet olarak biz üstlendik. Sömestr tatilinde telafi eğitimi verdik öğrencilerimize. Hafta sonlarında eksiklerini tamamlamaya devam edeceğiz.
 
“2926 bebeğe aşı yapılmıştır. 518 hamile kadın izlenmeye devam edilmektedir”
 
Sağlık hizmetlerimizin aksamaması adına Sağlık Müdürlüğümüzce de ekipler oluşturduk. Hamile olan kadınların takibi, aşı olması gereken çocuklarımızın aşılarının takibi ile ilgili hassasiyetle sürdürdüğümüz çalışmalarımız mevcut. Bu kapsamda, 2926 bebeğe aşı yapılmıştır. 518 hamile kadın izlenmeye devam edilmektedir. 1198 bebek takip edilmektedir.
Sur içerisinde kalan, sokağa çıkma yasağının devam etiği bölgelerde 112 unsurlarımıza aktarılan birçok talep karşılanmıştır. 405 yetişkin ve 83 çocuğa ulaşarak ihtiyaç duyulan müdahalelerde bulunulmuştur.
 
“Sur içerisinde farklı bir yapılaşma yaratılacağı algısı oluşturulmaya çalışılmaktadır”
 
Sur bölgesinde meydana gelen çatışmalar sonucu tarihi mekânlar maalesef zarar görmüştür. Özellikle Kurşunlu Camii, Paşa Hamamı, Hacı Hamit Camii zarar gören önemli yapılarımızın başında gelmektedir. Bunların yanı sıra, bazı kiliseler de önemli ölçüde hasar meydana geldi.
 
Sur ilçesinin yeniden dizayn edilmesi, kentsel iyileştirme çalışmalarıyla ilgili olarak da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın koordinesinde bir çalışma yürütülmektedir. UNESCO kültür mirası listesine girmiş Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri bölgenin önemini bir kat daha artırmıştır. 2012 yılında koruma amaçlı imar planı kabul edilmiştir. İmar planı çerçevesinde bu çalışmalar devam yürütülecektir. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ön çalışmalarına başlamıştır. Sur içerisinde farklı bir yapılaşma yaratılacağı algısı oluşturulmaya çalışılmaktadır. Bu doğru değildir. Bu konudaki çalışmalar hassasiyetle devam etmektedir.
 
“Çatışma bölgesinde kalan sivil vatandaşlarımızın o bölgeden çıkarılması ile ilgili her türlü yardıma ve kolaylığı göstermeye hazırız”
 
Son olarak belirtmek istediğim bir husus var. Konuşmamın başında da belirttiğim gibi, çatışma bölgesinde kalan sivil vatandaşlarımızın o bölgeden çıkarılması ile ilgili her türlü yardıma ve kolaylığı göstermeye hazırız. Güvenlik birimlerimiz bugüne kadar bu konuda hassasiyet içerisinde çalıştılar, bundan sonra da aynı hassasiyetle devam edecekler. Sivil vatandaşların çıkarılmalarına müsaade etmeyenler ise, bu sorumluluğu üstleneceklerdir. Bunu da kamuoyuyla bir kez daha paylaşıyorum. Hepinize teşekkür ediyorum”
 
 

Bakmadan Geçme