Davutoğlu'ndan Biden'e: Şehit yakınlarıyla da görüşmesini beklerdik

Başbakan Davutoğlu, bugün görüştüğü ABD yönetiminin iki numaralı ismi Biden'ın, İstanbul'da cuma günü yaptığı bazı görüşmelere tepki gösterdi: Madem Türkiye'de yaşananlarla ilgili fikir sahibi olmak istiyor, Sayın Biden'dan PKK terörüne kurban verdiğimiz şehitlerimizin, sivil vatandaşlarımızın yakınlarıyla da görüşmesini beklerdik

  • 946

Almanya dönüşünde uçakta gazetecilere konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün İstanbul'da bir araya geldiği ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın cuma günkü açıklamalarına ve görüşme programına tepki gösterdi. Davutoğlu eleştirilerini, bugün yapacakları görüşmede Biden'a da ileteceğini ifade etti.

"Şahsen ben bu akademisyenlerle fikren mücadele etmeyi tercih ederim. Savcıların hükümetin talimatıyla hareket etmediğini belirtmek isterim. Terörü teşvik dünyanın her yerinde suç sayılır. ABD’nin bir kasabasında El Kaide tarafından Güneydoğu'da yaşatılanlar yaşatılsaydı, düşünce haysiyetine sahip akademisyenler 'Bunlara dokunmayın?' diye bildiri yayımlayabilirler miydi? Sayın Biden’ın görüşme programını kim hazırladı, bilmiyorum ama Türkiye'de yaşananları tam olarak görmesini istemediği belli. Türkiye özgür bir ülke, elbette herkes herkesle görüşür. Ama biz Sayın Biden’dan madem Türkiye’de yaşananlarla ilgili fikir sahibi olmak istiyor, PKK terörüne kurban verdiğimiz şehitlerimizin, sivil vatandaşlarımızın yakınlarıyla da görüşmesini beklerdik. PKK terörünün mağdur ettiği vatandaşlarımızla da görüşebilirdi. Tüm bunları bugün yapacağımız görüşmede kendisiyle paylaşacağız."

Joe Biden, hem Davutoğlu hem de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşme öncesinde Erdoğan’ın ihanetle suçladığı akademisyenlere destek vermiş, "Binden fazla akademisyen sadece bir bildiriyi imzaladıkları için vatana ihanetle suçlanıyorsa, bu olması gereken bir örnek değil" demişti. 

İfade özgürlüğüyle ilgili bu açıklamaları yapan Biden ayrıca, gazeteciler Kadri Gürsel, Aslı Aydıntaşbaş, Ceyda Karan ile Rakel Dink, Dilek Dündar, oğlu Ege Dündar ve Türkan Elçi, öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın da olduğu sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle buluşmuştu. Joe Biden, MİT tırlarıyla ilgili soruşturma kapsamında tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar ve oğlu Ege Dündar ile ayrı bir görüşme de yapmıştı. Görüşme sonrası Ege Dündar, "Kısa bir görüşme yaptık. Bana 'Babanla gurur duymalısın, çok cesur bir baban var' dedi. Biz de elimizden geleni yapıyoruz, basın özgürlüğü üzerine konuşmaya devam edeceğiz' dedi" ifadelerini kullanmıştı.

"DEAŞ'la mücadele onları meşru göstermez"

Joe Biden cuma günü AK Parti, CHP ve HDP'den milletvekilleriyle de bir görüşme yapmıştı. Görüşmeye katılanlar, "PKK ile PYD'nin bağı olduğunu düşünmüyorlar" demişti.

Başbakan Davutoğlu bununla ilgili ise şunları söyledi:

"Bunların aynı olduğunu iddia etmek için silahların Suriye sınırından geldiğini bilmiyor olmak lâzım. PYD'nin silahlı kanadı YPG’nin karargâhı Kandil. Onlar oradan yönlendirilir.  PYD Suriye'de rejimle işbirliği yapan bir terör örgütüdür. DEAŞ'la mücadele etmesi onları meşru göstermez. Türkiye, Suriye sınırında bu oluşumları tehdit olarak gördüğü anda Kandil'e yaptığını onlara da yapar."

 

DAVUTOĞLU BİDEN İLE BİR ARAYA GELDİ

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, 'Türkiye-Amerika ilişkileri, soğuk savaş döneminde de sonrasında da hep çok özel, çok farklı ve tam bir ortak stratejik vizyona dayalı yapılandırılmış bir ilişkidir' ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, 'Sayın Biden'ın ziyareti çok kritik bir aşamada, özellikle Suriye ve Irak'ta çok önemli olayların yaşandığı, Ukrayna'da hepimizi kaygılandıran gelişmelerin yaşandığı bir dönemde gerçekleşiyor. Biraz önce gerek baş başa gerek heyetler arasında çok kapsamlı değerlendirmeler yaptık. Bütün bu konularda çevremizde önemli, büyük değişiklikler yaşanırken, Türkiye ile Amerika'nın bu değişikliklere ortak bir perspektiften bakması büyük önem taşıyor' şeklinde konuştu.

'Biden ile bugünkü görüşmelerimizde de teröre karşı ortak bir tavır almak konusunda aynı yaklaşımı benimsediğimizi bir kez daha teyit ettik' diyen Başbakan Davutoğlu, şunları belirtti:

'Türkiye için terör hangi etnik ve kültürel temele dayanmış olursa olsun, hangi ülkeyi hedef almış olursa olsun, hangi gerekçeyle tırmandırılmış olursa olsun insanlık suçudur. Biz, DAEŞ, PKK, DHKP-C, Nusra gibi terör örgütleri arasında bir fark görmedik, görmüyoruz. Bu çerçevede de ABD ile bütün bu terör örgütlerine karşı birlikte davranma konusunda önemli bir hassasiyetimiz var. Bu çerçevede görüşlerimizin ortak bir temele dayandığını görmekten de memnuniyet duyuyoruz.'

'Ulusal güvenlik kaygılarımızı açık ve net bir şekilde ifade ettim'

Başbakan Davutoğlu, 'Türkiye olarak ulusal güvenlik kaygılarımızı Sayın Biden'e açık ve net bir şekilde ifade ettim diyerek, 'Türkiye sınırları boyunca ki şu anda Irak'ta ve Suriye'de sınırlarımızın ötesinde bir devlet otoritesi maalesef yok. Bir muhatabımız yok. Suriye'de, Türkiye aynı anda üç risk unsurunu birlikte bir tehdit olarak görmektedir. Birisi rejim ki barbarca zulümleriyle mülteci akınlarına sebebiyet vermiştir. İkincisi tabi DAEŞ, yine barbarca terör eylemleriyle insanlık suçu işlemiştir. Üçüncüsü de YPG. Çünkü YPG de aynı şekilde bulunduğu, kontrol ettiği bölgelerde Arap ve Türkmenleri ve kendisi gibi düşünmeyen Kürtleri tam bir etnik temizlik mantığıyla temizlemeye kalkmış ve Türkiye içinde teröre destek olacak faaliyetlerde bulunmuştur. Dolayısıyla bu üç unsuru da biz tehdit olarak görüyor ve bu üç unsura karşı da gerektiğinde ulusal güvenliğimizin gerektirdiği her türlü adımı atmak konusunda kararlı bir tutum sergiliyoruz' şeklinde konuştu.

www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme