Davutoğlu: Bugün itibarıyla erken seçim gibi bir gündem yoktur

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Açık ve net olarak ifade edeyim ki 1 Kasım seçimlerinde demokratik istikrarı bulan Türkiye'nin, bugün itibariyle erken seçim gibi bir gündemi yoktur' dedi.

  • 807

NKARA

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, Suriye görüşmelerinde toplumun tüm kesimlerinin söz sahibi olması gerektiğini söyledi.

Suriye görüşmelerinde Kürtlerin bulunmadığı bir masanın eksik olacağını ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Biz Suriye'de Kürtlerin, Arapların, Türkmenlerin, Sünnilerin, Nusayrilerin, Hrıstiyanların hep beraber, bir arada olduğu bir masa olması gerektiğini düşünüyoruz. Kürtlerin masada bulunması bir zarurettir. Kürtlerin olmadığı bir masa eksik olacaktır. Ancak biz Kürtlerin değil, Kürtlere de zulmeden YPG'nin ve PYD'nin masaya oturmasına kesinlikle karşıyız."

"Erken seçim gibi bir gündem yok"

Türkiye'nin, 1 Kasım seçimlerinde demokratik istikrarı bulduğuna işaret eden Davutoğlu, "Açık ve net olarak ifade edeyim ki 1 Kasım seçimlerinde demokratik istikrarı bulan Türkiye'nin, bugün itibariyle erken seçim gibi bir gündemi yoktur" dedi.

"Siyasi ahlakı da öğretiriz"

Halkın, "1 Kasım'da mührü oy pusulasına vurduğuna" dikkati çeken Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Millet, 1 Kasım'da mührü oy pusulasına vurdu, Kılıçdaroğlu hala dinliyor, hala onu dinliyor. O mührün sesi o kadar ağır geldi ki bu sefer yaptığı tek şey o mührün güçlü sesine karşı nezaketsiz, edebe mugayir bir üslup takınmak. Biz onlara edebi de öğretiriz. Seçim mührünü öğrettiğimiz gibi siyasi edebi de siyasi ahlakı da onlara öğretiriz."

"CHP'nin zihniyeti, kafası değişmiyor"

Aydın kültürü içinde konuşulduğu zaman eleştiriyi hep öne çıkaranların, hiçbir zaman özeleştiri yapmadığını belirten Davutoğlu, "Sürekli kurultaylar yaparlar ama kurultaylarda seviyeli tek bir tartışmanın olduğunu, tek bir özeleştirinin gündeme gelip, yeniden yapılanmanın gerçekleştiğini göremezsiniz. Sürekli kadrolar, isimler değişir ama değişmeyen bir tek şey var o da CHP'nin zihniyeti, kafası değişmiyor, problem orada. İsimlerin değişmesi önemli değil. Çünkü özeleştiri yapmıyorlar, istişare etmiyorlar, fraksiyonel bir anlayışı siyasete egemen kılmaya çalışıyorlar" diye konuştu.

Davutoğlu, Kılıçdaroğlu'nun son kurultayda ortaya koyduğu performansa dikkat çekerek, şunları kaydetti: "Partilerinin kongresinde bile vizyon çizmek yerine hakaret ediyorlar. Size oy verenler de dahil olmak üzere bütün vatandaşlarımız aslında size niye itibar edilmediği sorusunun cevabını biliyor, bilmeyen sadece Kılıçdaroğlu ve CHP yönetimi."

PKK ve DAEŞ'e karşı mücadele vurgusu

İstanbul'da ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'i bir yıl aradan sonra ikinci kez misafir ettiklerini anımsatan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Ülkelerimiz iki yakın dost ve müttefik olarak her düzeyde yoğun temas içerisindedir. Görüşmemizin önemli bir kısmını, doğal olarak Suriye ve Irak'ta yaşanmakta olan gelişmeler, ayrıca Kıbrıs müzakereleri bağlamında gelinen son aşama oluşturdu. NATO içindeki dayanışma ve iş birliğimizi de değerlendirdik. Başta PKK ve DAEŞ olmak üzere terörün her türlüsüyle mücadele, iş birliği ve dayanışmanın daha da güçlendirilmesi için ilave adımlar atma kararlılığını birlikte göstermiş olduk. Yeni sınamalarla karşı karşıya olduğumuz bu dönemde, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki iş birliğinin her zamankinden daha önem taşıdığını karşılıklı olarak teyit ettik. Görüşmemiz vesilesiyle ABD ile gerek PKK gerek DAEŞ terörüne karşı iş birliğimizi güçlü bir şekilde sürdüreceğimizi bir kez daha teyit ettik. Ayrıca iki NATO müttefiki olarak ittifak sınırlarının güvenliğinin sağlanması konusundaki ortak irademizin örtüştüğünü de gördük. Bizler DAEŞ, PKK, El Kaide, El Nusra, DHKP-C gibi tüm terör örgütlerine karşı kararlılıkla mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Bizim için iyi terörist, kötü terörist ayrımı yoktur ve olmayacaktır. Kim insan canına kastediyorsa, kim şehirleri bombalayıp oradan insanları sürgüne ve mülteci olmaya doğru zorluyorsa hepsine karşı ortak tavır alacağız. Herkes net bir tutumla terörün ve terör örgütlerinin tam karşısında yer almalıdır. Bu çerçevede Sayın Biden ve dünya kamuoyuna da açık bir şekilde ifade ettiğimiz gibi, bizim için PKK ile PKK'nın Suriye'deki kolu olan YPG, PYD arasında hiçbir ayrım yoktur ve DAEŞ ne kadar tehditse PKK da o kadar tehdittir. YPG de PKK'nın bir kolu olarak hem Türkiye'ye hem de Suriye halkına karşı suçlar, cürümler işleyen bir örgüttür. Çok açık ve net bir tavır bütün dünyaca görülmek durumundadır. Terör örgütünün kaynağı, gerekçesi ne olursa olsun hepsinin karşısında Türkiye dimdik durmaya ve mücadele etmeye de kararlıdır."

"Cumhurbaşkanına karşı üslubu kabul edilemez"

İyi yönetilen Türkiye'nin her şart altında istikrarını koruduğunu, adım adım bütün engellemelere rağmen geleceğini inşa ettiğini belirten Davutoğlu, bu parlak tablo içinde, eksikliği hissedilen tek hususun "ciddi muhalefet" olduğunu bildirdi.

"Ne yazık ki 14 yıldır olduğu gibi bugün de Türkiye'nin bugünü ve geleceği için gerçekleştirdiği atılımlara muhalefetten hiçbir katkı gelmiyor" diyen Davutoğlu, kendilerinin defalarca, "Muhalefet, demokrasinin olmazsa olmazıdır. Gelin bu ülkeyi el birliğiyle  geleceğe taşıyalım" çağrısında bulunduklarını hatırlattı.

Seçim sonrasında muhalefetle bir araya geldiklerini, "Kısır siyasi polemiklerle, nezaketsiz atışmalarla enerjinizi heba edeceğinize, ülkenin kalkınması, milletin huzuru için fikirler oluşturun, projeler geliştirin, getirin tartışalım" çağrısında bulunduklarını anımsatan Davutoğlu, bu çağrıları, Başbakanlık görevini yürütürken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da defalarca yaptığını, hiçbir şeyin değişmediğini ifadesini kullandı.

Davutoğlu, kendileri, yurt dışında ülke, millet için yoğun bir mesai verirken, gece gündüz koştururken, son bir hafta içinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yine bir siyasi parti, Anamuhalefet partisi liderine yakışmayacak bir tutum takındığını söyledi. 

Davutoğlu, Kılıçdaroğlu'nun, bulunduğu yüksek makama, milletin oylarıyla seçilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı kullandığı üslubun asla kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Bakmadan Geçme