Çamlıca Camisi akustiğiyle de iddialı

İnşa çalışmaları devam eden Çamlıca Camisi, ileri teknoloji kullanılarak oluşturulan akustik hesapları ve ses sistemiyle, günümüzden 50 yıl sonra da teknolojiyi yakalayacak şekilde donatılıyor.

  • 849

İnşa çalışmaları devam eden Çamlıca Camisi, ileri teknoloji kullanılarak oluşturulan akustik hesapları ve ses sistemiyle, günümüzden 50 yıl sonra da teknolojiyi yakalayacak şekilde donatılıyor.

Gelişmiş bilgisayar altyapısına sahip, network tabanlı uzaktan komuta edilebilen sistem, olası virüs saldırılarına karşı da korunuyor. İşitme ve görme engelli vatandaşların ibadetlerini kolaylıkla yapabilmelerini sağlayan ses ve görüntü sistemlerinin kurulduğu camide, imamın sözlerini yabancı ziyaretçiler için üç dile çeviren program devreye girecek.

Çamlıca Camisi Ses Danışmanı Süden Pamir, ibadette sesin, konuşmanın anlaşılırlığı ve yayılmasının çok önemli olduğunu belirtti. Dini mesajların sesle verildiğini, bu nedenle sesin verdiği huzurun önem taşıdığını belirten Pamir, caminin akustik ve elektro akustik olarak da baştan hesaplandığını, bu nedenle camiden nasıl bir ses çıkacağının sürpriz olmayacağını ifade etti.

'Cami çok gelişmiş bir bilgisayar altyapısına sahip'

Bu konuda iki yıldır yoğun bir çalışma yürüttüklerini aktaran Pamir, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Caminin çok ciddi bir teknolojik altyapısı var. Ardından gelecek teknolojilere de açık bir altyapı bu. Çamlıca Camisi, bundan 50 yıl sonra da teknolojik olarak yeterli, temel değerlerden kopmamış, akustik olarak kontrol edilmiş, engellilere de hizmet verebilen, herkesi çatısı altında toplayabilecek, huzura kavuşturacak bir hacim olarak tasarlandı. Karşımızda akıllı bir cami var. Cami, çok gelişmiş bir bilgisayar altyapısına sahip. Bu sistem, network tabanlı komuta ediliyor.'

Pamir, sistemi caminin herhangi bir noktasından herhangi bir noktasına, ses transferi yapabilmek için kullandıklarını anlattı. www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme