Cameron AB Konseyi Başkanı Tusk ile görüştü
İngiltere Başbakanı Cameron, başkent Londra'da, ülkesinin Avrupa Birliği'ndeki (AB) geleceğine ilişkin AB Konseyi Başkanı Tusk ile görüştü.
LONDRA
İngiltere Başbakanı David Cameron, başkent Londra'da, ülkesinin Avrupa Birliği'ndeki (AB) geleceğine ilişkin AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile görüştü.
Londra'daki Başbakanlık binasında düzenlenen akşam yemeğinde bir araya gelen Cameron ile Tusk, İngiltere'nin AB'de kalmak için öne sürdüğü şartlarla ilgili bir anlaşmaya varamadı. Basına kapalı gerçekleşen ve yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından Cameron ile Tusk, resmi Twitter hesaplarından iki ayrı mesaj yayımladı.
Cameron, sosyal paylaşım sitesinde, AB Konseyi Başkanı Tusk ile yaptığı görüşmenin iyi geçtiğini belirterek, ''(Tusk) Taslak Birleşik Krallık müzakere metninin yayımlanmasından önce, bir diğer 24 saatlik görüşme yapılmasında hemfikir oldu' yazdı.
Tusk da, 'Henüz anlaşma yok. Önümüzdeki 24 saat içerisinde yapılacak yoğun çalışma çok önemli' ifadelerini kullandı.
Tusk-Cameron görüşmesinde, İngiltere'nin talepleri masaya yatırılarak, bu kapsamdaki son önerilerin ele alınması bekleniyordu. AB'nin reformlaşmasına ilişkin yürütülen Brüksel ile Londra arasındaki müzakerelerin detaylarının bu hafta açıklanacağı tahmin ediliyor.
'İmdat freni' teklifi
Cameron, geçen cuma görüştüğü AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile de anlaşmaya varamamıştı. Cameron, Juncker'ın sunduğu sosyal yardım sisteminin sarsılması durumunda geçici olarak yeni göçmenlere yardımların kesilmesini öngören 'imdat freni' teklifini, 'yeteri kadar iyi olmadığı' için reddetmişti. İngiltere, teklife özellikle 'sosyal yardım sisteminin sarsılıp sarsılmadığı ile ilgili kararı, AB üyesi ülkelerinin vermesini öngören' madde nedeniyle karşı çıkıyor.
İngiltere'nin talepleri
İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti, ülkenin AB üyeliğini 2017 yılı sonuna kadar referanduma götürmek istiyor. Geçen mayıs ayındaki genel seçim sonunda tek başına iktidar olan David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti, ülkenin AB üyeliğini referanduma götürmeden önce birlikle yeniden müzakereler yürütüyor.
Cameron, AB'nin işleyişinden şikayet ediyor. AB'nin daha rekabetçi olmasını ve daha fazla ticaret anlaşması yapmasını isteyen Cameron, AB ülkelerinde ulusal parlamentolara daha fazla yetki verilmesi ve Avro Bölgesi'nde olmayan ülkelere ayrımcılık yapılmaması talebinde de bulunuyor.
Cameron'ın AB'nin serbest dolaşım kuralıyla çelişen ve tartışmalara neden olan talebi ise AB ülkelerinden gelen göçmenlerle ilgili. İngiltere Başbakanı, AB ülkelerinden İngiltere'ye gelen göçmenlerin devlet yardımlarından yararlanmalarının önünün kesilmesi ve İngiltere'de en az 4 yıl yaşama koşulunun getirilmesi gerektiğini savunuyor.
AB'li liderlerin birliğin reformlaşması görüşmelerinde anlaşmaya varmakta en fazla zorluk çektiği konunun, AB vatandaşlarının serbest dolaşımı ve üye ülkelerde iş bulmaya sınırlama getirilmesi olduğu bildiriliyor. www.haberplatosu.com