Calais kampının boşaltılması kararına büyük tepki

Fransa'nın Calais kentindeki sığınmacı kampının güney kısmının tahliye kararına sanatçı ve sivil toplum örgütlerinden tepki geldi.

  • 599

PARİS

Fransa'nın Manş Denizi kıyısındaki liman kenti Calais'de bulunan ve 'Vahşi Orman' olarak adlandırılan sığınmacı kampının tahliye edilmesi kararına tepki yağdı.

Ülkede 250 sivil toplum örgütü, sanatçı ve tanınmış kişi, kampın güney kısmının 'hijyen koşulları' nedeniyle tahliye edilme kararına karşı çıktı.

Fransız Le Monde gazetesine açık bir mektup yazan, komedyen Guy Bedos, Yeşiller Partisi Milletvekili Noel Mamere, tasarımcı Agnes B ile Hakim ve Savcılar Sendikası'nın aralarında bulunduğu bir grup, tahliye kararının durdurulmasını talep etti.

Daha önce de 8 sivil toplum örgütü İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve'ye konuya ilişkin başka bir açık mektup yollamıştı.

İngiliz aktör Jude Law da dün, kamptaki ebeveynsiz çocukların durumuna dikkati çekmek için Calais'yi ziyaret etmiş ve tahliye kararının durdurulması gerektiğini söylemişti.

Öte yandan, haftalık yayımlanan İngiliz gazetesi The Observer, yarın güney bölümü hijyen koşulları nedeniyle boşaltılması beklenen kampın tahliye işleminin mahkeme kararıyla ertelendiğini duyurmuştu.

Gazete, erteleme kararının İngiliz yardım kuruluşu Help Refugees'in itirazı sonucu alındığını yazdı.

Help Refugees Derneği, kampın güneyinde 3 bin 455 sığınmacının yaşadığını, bunlardan 315'ini ebeveynsiz çocukların oluşturduğunu ve kampın tahliye edilmesiyle çocukların başı boş kalacağını dile getirerek itirazda bulunmuştu.

Kampta 5 bin sığınmacı yaşıyor

Fransız yetkililer ise tahliyeden en fazla bin sığınmacının etkileneceğini belirtmişti.

Tahliyeye ilişkin son karar, salı günü öğleden sonra Lille Mahkemesi tarafından verilecek.

Calais kentinde çoğu Suriye, Irak, Eritre ve Afganistan'dan gelen yaklaşık 5 bin sığınmacı yaşıyor. Calais, İngiltere'ye geçmek isteyen sığınmacılar için önemli bir ''çıkış yolu'' olarak görülüyor.

Fransa, kentteki sığınmacıların yaşadığı kampların gayriinsani koşulları yüzünden uzun zamandır Avrupalı insan hakları derneklerinin ve sivil toplum örgütlerinin sert tepkisini üzerine çekiyor.

Muhabir: Fatma Esma Arslan www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme