Bu da Vespa isyanı!

Efsanevi İtalyan scooter markası Vespa'nın doğduğu yer olarak bilinen Cenova'da 1999 yılı öncesi üretilen modellere kirlilik nedeniyle yasak getirilmesi tartışmalara neden oldu. Sürücüler ise karara tepkili

  • 342

Hava kirliliği yarattığı gerekçesiyle genelde Otomobillerin yasaklanmasına alışık olanlar, "iki tekerlekli"lere de böyle bir yasak getirilmesine nasıl bir karşılık verirdi dersiniz? Söz konusu olan Vespa ise ve bu yasak tam da "Vespa'nın doğduğu kentte" getiriliyorsa, elbette "öfke"den başka bir tepki beklemek yanlış olurdu...


İşte İtalya'nın Cenova kentinde kelimenin tam anlamıyla bu oldu... İtalyanların tüm dünyada efsane haline gelen scooter markası Vespa'nın doğduğu kent olarak bilinen Cenova'da belediye başkanı, geçen ay "kirlilik yarattıkları" gerekçesiyle 1999 yılından önce üretilen Vespa'ların 7.00-19.00 saatleri arasında kent trafiğine çıkmalarını yasakladı. Karar, şubat ayından itibaren uygulanmaya başlanacaktı.

Ancak bu, Vespa kullanıcıları ve aşıkları tarafından hiç de hoş karşılanmadı. "Cenova'da doğan, Cenova'da ölür!" sloganını, sosyal medya üzerinden düzenledikleri kampanyalarına uyarlayan öfkeli Vespa kullanıcıları, sonunda "şimdilik" de olsa Belediye Başkanı Marco Doria'ya geri adım attırmayı ve yasak kararını rafa kaldırtmayı başardı. Ancak böyle bir önerinin, özellikle de Vespa'nın doğuşunun 70. yılında getirilmiş olması halen kabul edilebilmiş değil!

O DA CEVONA'LIYDI
Cenovalıların, bu karara tepkisinin önemli nedenleri arasında, Vespa'nın, 1946 yılında Cenovalı bir girişimci olan Enrico Piaggio tarafından üretilmeye başlanması bulunuyor.

Önceleri lokomotif ve savaş uçakları üretimi yapan Piaggio, İkinci Dünya Savaşı sonrasında, Vespa'yı piyasaya sürdü. Piaggio'nun amacı, savaşta bombalar nedeniyle çoğu tahpir olmuş ülke yollarında, ulaşım için insanlara otomobilden farklı bir araç sunabilmekti. Şimdi bile pek çok markaya ilham veren farklı tasarımı, dayanıklı yapısı, Vespa'yı kısa sürede vazgeçilmez bir araç haline getirdi. Hatta scooter adının, Vespa ile anılması söz konusu oldu.

Vespa, İtalya'nın dışında da büyük sükse yapmakta gecikmedi. Nitekim, 1953 yılında Audrey Hepburn ve Gregory Peck'in oynadığı "Roma Tatili" filminde kullanılması sonucu Vespa'nın ünü, başta Amerika olmak üzere tüm dünyada artmaya başladı.

EN YOĞUN NÜFUS!
İtalya'nın "kişi başına en çok scooter düşen kenti" olan Cenova'da, yaklaşık 20 bin kişiyi etkileyecek olan kararla ilgili her ne kadar şimdilik geri adım attırılmış olsa da, tartışma bitmiş değil. Zira kent, aynı zamanda otomobil sayısının da en düşük olduğu İtalya şehirleri arasında yer alıyor. Dolayısıyla Vespa'lar, herkesin günlük olarak "eli ayağı" konumunda.

Nisan ayında tekrar gündeme gelebileceği belirtilen kararla, insanların 7.00-19.00 saatleri arasında kentin ana arterlerinde "alternatif ulaşım araçları"na yönelmeleri istenirken, kent sakinlerinin büyük kısmı böyle bir şeyin olmasını halen hazmedemiyor. Nitekim Cenova'da kurulu Vespa Kulübü üyeleri, "Bu kesinlikle olmamalıydı. Hele de 2016'da. Çünkü bu yıl, Vespa'nın doğuşunun, hem de Cenova'da doğuşunun 70. yılı" diyor.

Bakmadan Geçme