Bilge terzi Said Çekmegil'in adı kütüphanede yaşayacak

Malatya'nın manevi dinamiklerinden, mütefekkir M. Said Çekmegil'in adını taşıyan kütüphane, törenle açıldı.

  • 3968

Malatya'nın manevi dinamiklerinden, mütefekkir M. Said Çekmegil'in adını taşıyan kütüphane, törenle açıldı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kernek Külliyesi içerisinde yer alan kütüphanenin açılışına ilgi büyüktü.

30 Mart Çarşamba günü gerçekleştirilen kütüphane açılış törenine Çekmegil'in oğlu  Av. M. Selami Çekmegil, kızı Semra Kürün, Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti İl Başkanı Hakan Kahtalı, İl Müftüsü Ümit Çimen, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Arif Emecen, Genel Sekreter Yardımcıları, Meclis Üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, Daire Başkanları ile M. Sait Çekmegil’in oğlu  yakınları ve öğrenciler iştirak etti.

 

Çakır: Sait Çekmegil, Malatya’nın yetiştirdiği önemli değerlerden birisi

 

M. Sait Çekmegil’in kızı Semra Kürün ve oğlu Selami Çekmegil açılış sırasında yaptıkları konuşmada, böylesine güzel bir kütüphaneye babalarının isminin verilmesinden dolayı Büyükşehir belediye BaşkanıAhmet Çakır’a teşekkür ettiler.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise yaptığı konuşmada,  M.SaitÇekmegil’in Malatya’nınyetiştirdiği çok önemli değerlerden birisi olduğunu belirterek, “Sait Çekmegil hocamızın ismini verdiğimiz kütüphanemizin bugün açılışını yapıyoruz. Bu açılışın Kütüphaneler Haftasına gelmesi de ayrı bir anlam ifade ediyor” dedi.

 

 

 

Büyükşehir Belediyesi olarak, çocukların daha iyi yetişmeleri ve iyi bir eğitim almaları için sanat merkezleri, sanat sokağı, kadın yaşam merkezleri, aile danışma merkezleri gibi birçok tesis yaptığını kaydeden Başkan Çakır, şöyle devam etti:

“Oluşturduğumuz bu sosyal tesisler ile çocuklarımızın okuyabilmeleri, internet ortamında eğitimlerini alabilmeleri için onlara her türlü imkanı sağlamaya çalıştık. Sayın Valimizin desteği ile SODES kapsamında 11 ilçemizde Z kütüphanemizin açılışlarını yaptık. Kernek Külliyemizde açtığımız bu kütüphanemizde de yılda binlerce çocuğumuz, hanım kardeşimiz hemşerimiz buradan istifade edecekler. Her yaştan 7’den 70’e her

yaştan insanın istifade edebileceği külliyeyi oluşturmuş olduk."

 

Bilge terzi Said Çekmegil'in adı kütüphanede yaşayacak

Merhum M. Said Çekmegil

 

 

MALATYA İÇİN EKOL İSİMDİ

 

Çakır, Kernek Külliyesi'nin alt kısmını tamamen bayanlara yönelik bir merkez yaptıklarını anlatarak şunları kaydetti:

"Külliyemizin içerisinde spor merkezlerinin olduğu eğitim salonları ve atölyelerin olduğu bir bölümü aşağıda oluşturuyoruz. Yukarıda yine toplantı salonları, atölyeler, sınıflar ve bir kütüphanemiz bulunmakta. Bu kütüphanemizde 2 binden fazla kitap olacak, çocuklarımızın her türlü eğitim ihtiyacına cevap verebilecek kaynakları burada sağlamış olacağız. Aynı zamanda Kültür Bakanlığının E kütüphane hizmetinden de çocuklarımız faydalanacaklar. Çocuklarımız bilgisayar başına geçerek milyonlarca kitaba ulaşma imkanı bulmuş olacaklar. Gençliğimize önem vermek geleceğimize önem vermek anlamına geliyor bu vesile ile gençliğimizin istifade edebilecekleri alanları oluşturuyoruz.

 

Sait Çekmegil hocam Malatya için bir ekol isimdi.  Çok büyük değerleri Malatya’mıza kazandırdı, bir fikir ve düşünce adamıydı. Kendisini rahmetle anıyoruz, kütüphanemizde yayınlanmış 33 eseri bulunmakta. Sait Çekmegil hocamızın ismi buraya yakıştı. Hocamızı rahmetle anıyoruz, eserin hayırlı olmasını temenni ediyorum."

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Vali Kamçı: Ayrı bir anlam taşıyor

 

Malatya Valisi Süleyman Kamçı ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

 “Kütüphaneler Haftası’nda kütüphane açılışı ayrı bir anlam taşıyor. Ben bu vesileyle Sait Çekmegil Hocamıza Allah’tan rahmet, geride kalan çocuklarına, torunlarına uzun ömürler diliyorum. Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılan bu güzel külliyenin mahalleye, bu semte çok büyük hizmetler vereceğine inanıyorum. Külliyede aynı zamanda çeşitli el sanatları kursları düzenlenmekte. Bu kurslarla kütüphanenin aynı yerde olması ayrı bir özellik taşıyor. İçerisinde camisiyle, kütüphanesiyle, kurs atölyeleriyle çok güzel bir külliye ortaya çıkmıştır. Başta Büyükşehir Belediye Başkanım olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

 

Öğrencilere kitap dağıtıldı

 

Yapılan konuşmaların ardından il Müftüsü Ümit Çimen’ınyaptığ dua ile kütüphanenin kurdelesi kesilerek hizmete açıldı. Ardından da törene katılanlar hep birlikte kütüphaneyi gezdiler.

Öte yandan Vali Süleyman Kamçı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır tarafından öğrencilere kitap dağıtıldı.

 

Bilge terzi Said Çekmegil'in adı kütüphanede yaşayacak

 

M.SAİD ÇEKMEGİL KİMDİR?

 

1921 yılında Malatya'da doğan, ilkokuldan sonra resmi okullarda öğrenim görmeyen ancak kendi kendini yetiştiren Çekmegil, eserlerinde ortaya koyduğu görüşlerin özgünlüğü ile dikkat çekti. Uzun yıllar Malatya'da sanat ve ticaretle uğraştı.

Sayısız konferans verdi

Büyük Doğu Cemiyeti'nin kuruluş yılları ve sonrasında yurt içinde pekçok il ve ilçede, yurt dışında ise İngiltere ve Almanya'da konferanslar veren Sait Çekmegil yazı ve şiirlerini Ehl-i Sünnet, Toprak, Büyük Doğu, Türk Ruhu, Türk Düşüncesi, Yeni İstiklal, Sebilürreşad, Tohum, Hürsöz, Ufuk, Kriter, Selam, Oku, Edebiyat Alemi, Bab-ı âlide Sabah, Hizmet, Malatya'dan Ses, Serdengeçti, Vahdet gibi çok sayıda gazete ve dergide yayınladı. Yeni İstiklal dergisinin inceleme dalında açtığı yarışmada birincilik ödülünü "İnsanlık Anlayışımız" eseriyle, İslam dergisinin 1958 yılının en güzel eseri ödülünü "Eğitim Raporu" adlı eseriyle, Yeni Asya gazetesinin düzenlediği yarışmada ikincilik ödülünü kazandı.

Din-bilim ilişkisi

Ruhta İnkılap, Gizli Bir Ses Dedi ki, Aramızdaki Fark adıyla üç şiir kitabı, Servet Bey adlı bir radyo oyunu bulunan Sait Çekmegil'in 30'u aşkın basılı kitabı bulunmaktadır. Çekmegil, "Bilginin Gücü" adlı kitabında bilim tarihinden başlayarak din-bilim ilişkilerine uzanarak, İslam'ın ilimlere bakışını geniş bir bakış açısıyla bir araya getiriyor. Çok geniş bir kaynakçaya sahip olan bu eser bu tartışmalı konuda bir başvuru kitabı mahiyetinde. "İslam'ın Gerçeği" adlı eserinde ise insanların sosyalizm, liberalizm gibi 'izm'lerle ürettikleri 'put'lara karşı ilahi vahyi savunan Çekmegil, "Kur'an'a Muhatap Olmak" adlı eserinde ise Kur'anî bir hayat yaşamak isteyenlere tavsiyelerde bulunmaktadır.

Bilge terzi Said Çekmegil'in adı kütüphanede yaşayacak
Bilge terzi Said Çekmegil'in adı kütüphanede yaşayacak

Bakmadan Geçme