Beklenen tasarı Genel Kurul'a geliyor

Dövizle askerlik, işveren ve maden sektörüne devlet desteği, albayların emekliliği, uluslararası evlilik cüzdanı, işverene prim desteği gibi bir çok alanda düzenleme yapan kanun tasarısının, bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda yasalaşması planlanıyor.

  • 688

Hükümetin programı ve eylem planında yer alan vaatleri içeren ve toplumun farklı kesimlerinin yakından takip ettiği düzenlemelerin bulunduğu Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın, TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri yarın başlayacak.

Tasarı, yurt dışındaki Türk vatandaşlarının öncelikli talepleri arasında yer alan dövizle askerlik bedelinin düşürülmesine ilişkin düzenlemeyi de getiriyor. Söz konusu bedel, 6 bin avrodan bin avroya düşürülecek. Buna göre, yurt dışında oturma veya çalışma izniyle en an 3 yıl süreyle bulunan, 38 yaşını doldurmuş Türk vatandaşları, 6 bin avro yerine bin avro ödeyerek askerlik yapmış sayılacak.

Bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce dövizli askerlikten yararlanmak için başvuranlar da bin avro ödeyecek.

100 liralık sigorta primini Hazine karşılayacak

Tasarı, asgari ücretin bin 300 liraya çıkartılması nedeniyle artan işveren yükünü azaltmayı da amaçlıyor. Geçen yıl, aylık 2 bin 550 lira ve altı ücret alan işçi çalıştıran işverenin, her işçi için 100 liralık sigorta prim yükünü, Hazine karşılayacak.

Albayların emekliliğini teşvik


Tasarı emeklilik ikramiyelerini belirleyerek, albayların emekliliğini de teşvik ediyor. 29 Şubat 2016 tarihine kadar emekliye ayrılma talebinde bulunan albaylardan, 30 Ağustos 2016 tarihi itibarıyla subaylıkta 30. hizmet süresini tamamlayanlara 19 bin TL, 29. yılını tamamlayanlara 38 bin TL, 28. yılını tamamlayanlara 57 bin TL emekli ikramiyesi ödenecek.

Nüfus cüzdanları kimlik kartı oluyor

Tasarıyla, Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda yer alan 'nüfus cüzdanı' ibareleri 'kimlik kartı' şeklinde değiştiriliyor ve aile kütüklerinde yer alacak bilgilere 'biyometrik veri' ilave ediliyor. Kayıtlar sadece elektronik ortamda tutulacak.

Evlenme işlemi tamamlandıktan sonra çiftlere uluslararası aile cüzdanı verilecek.

Nüfus cüzdanını kaybedenler ve doğum olayını süresi içinde bildirmeyenler, idari para cezası ödemeyecek.

Evlendiğini süresi içinde bildirmeyenlere 80 TL para cezası verilecek. Adres bildirimlerini süresi içinde yerine getirmeyenlere uygulanan idari para cezası 480 TL'den 80 TL'ye, gerçeğe aykırı beyanda bulunanlara uygulanan idari para cezası ise 963 TL'den 500 TL'ye indirilecek.www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme