Bank ABC, Şekerbank'ın yüzde 30.28 hissesine talip

Şekerbank'ta hisse satışıyla ilgili kulisler hareketlendi. Emekli Sandığı Vakfı'nın 10 gün içinde Şekerbank payları ile ilgili satış yapabileceklerini KAP'a açıklaması sonrası hisselere Bahreynli Bank ABC'nin talip olduğu iddiası güçlendi. İngiliz haber ajansı Mergermarket de ABC'nin yüzde 30.28'lik hisseyi almak üzere müzakere yürüttüğünü yazdı.

  • 801

2015 yılının son gününde, Kazak ortağı Kazkommertsbank’ın yüzde 30.28 hissesini satacağını duyuran Şekerbank’ın, Emekli Sandığı Vakfı’ndan geçen cuma günü yapılan KAP (Kamuoyu Aydınlatma Platrfomu) açıklaması, hisse satışı sürecine ilişkin kulisleri hareketlendirdi. Şekerbank Şirket Personel Sosyal Sigorta Sandığı Vakfı, 18.03.2016 tarihinde, 10 gün içinde Şekerbank payları ile ilgili satış yapabileceklerini duyurdu. Vakfın elinde, piyasadan aldığı yüzde 10 Şekerbank hissesi bulunuyor. Emekli Sandığı Vakfı’ndan gelen bu açıklama, Şekerbank’ın hisse satışının yakın olduğu şeklinde yorumlanırken, Bahreynli Bank ABC’nin (Arab Banking Corporation) bankaya talip olduğu iddiası güçlendi. İngiliz haber ajansı Mergermarket’in de gündeme getirdiği iddiaya göre Bank ABC, Kazkommertsbank’ın yüzde 30.28 hissesini almak üzere müzakere yürütüyor. 

VERİ ODASINA GİRİLMEDİ
Konuya yakın kaynaklar, KAP’a hisse satışı yapacağını duyuran Emekli Sandığı Vakfı’nın Bahreynli Bank ABC’nin Şekerbank’la ilgilendiğini doğrularken, “Şu anda birden çok talip söz konusu. Ama henüz detaylı inceleme noktasına gelinmiş bir talip yok. Bankada oluşturulmuş bir veri odası da söz konusu değil”kerbank’ın doğrudan ortağı olmadığına dikkat çekerek, “Satacaklarını duyurdukları hisseler, piyasadan alınmış hisseler. Dolayısıyla Emekli Sandığı Vakfı’nın bankanın yönetimi ile bir ilgisi yok. Emekli Sandığı Vakfı’nın satış kararı Kazak hissedarın satışının yakın olduğu anlamına gelmez, ama bu yönde bir yorum yapmak da yanlış olmaz. Çünkü Vakfın Kazkommertsbank’ın hisselerini alan yeni ortağa elindeki hisseleri satması mümkün” dedi. Aynı k diye konuştu. Mergermarket ise, Bank ABC’nin anlaşmaya çok yakın olduğunu ve Şekerbank’ta çoğunluk hisse almayı istediğini yazdı. 

GÖKTAN BİZZAT YÜRÜTÜYOR
Sürece yakın bir diğer kaynaktan edinilen bilgiye göre Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Göktan Kazkommertsbank’ın yetki verdiği InterConsult ile birlikte müzakereleri bizzat yürütüyor. Şekerbank’taki herhangi bir hisse satışında, bankanın halen yüzde 35.44 ile çoğunluk hissesini elinde bulunduran Şekerbank Personeli Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı’ndan izin alınması gerekiyor. Dolayısıyla hisse satışı ile ilgili görüşmeleri Başkan Göktan bizzat yürütüyor. Yüzde 34.1’i halka açık olan Şekerbank Munzam Sandığı ve Kazak Kazkommertsbank’ın yanı sıra bir diğer ortağı da yüzde 10.91 ile BTA Securities. Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında elinde yüzde 5’ten fazla piyasadan alınmış Şekerbank hissesi bulunan kurumlar, satış kararı verirlerse KAP’a açıklama yapmak durumundalar.

BANK ABC:  YORUM YOK

ŞEKERBANK ile müzakere yürüttükleri yönündeki iddiaları Bank ABC yetkililerine de sorduk. Bank ABC’den, bu konuda herhangi bir yorum yapmayacaklarını yönünde yanıt aldık.

HSBC’YE DE TALİP  OLDUĞU SÖYLENMİŞTİ

1980 yılında kurulan Bank ABC’nin ana ortakları Libya Merkez Bankası ve Kuveyt Yatırım Otoritesi (Kuwait Investment Authority). Bahreyn Borsası’nda işlem gören bankanın Ortadoğu, Kuzey Afrika, Asya ve Avrupa ve Amerika’da faaliyetleri bulunuyor. Bankanın Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde büyüme vizyonu söz konusu. Türkiye’de de bir temsilcilik ofisi bulunan Bank ABC’nin adı daha önce HSBC Türkiye’ye talip bankalarla ilgili haberlerde de yer almıştı.

HÜRRİYET 2 YIL ÖNCE YAZMIŞTI

HÜRRİYET 6 Haziran 2014 tarihinde ‘Şeker’e 3 talip’ başlıklı haberinde Şekerbank’ta hisse satışının gündeme geleceğini yazmıştı. Haberde taliplerden birinin Dubai merkezli Mashreqbank olduğu bilgisine yer verilirken, diğer iki talipten birinin Katar’dan diğeri de Bahreyn’den olduğu yazılmıştı.

Bakmadan Geçme