Bakanlar Kurulu sonrası Kurtulmuş'tan yeni anayasa mesajı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, yeni anayasa konusunun, sonsuza kadar beklenecek bir mesele olmadığını belirterek, 'Nisan sonuna kadar olgunlaştıracağımız anayasa taslağımızı TBMM'ye sunarız' dedi.

  • 507

ANKARA

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Pakistan'ın Lahor kentindeki terör saldırısını kınayan Kurtulmuş, "Bu saldırıyı yapanlar, çoğu çocuk, önemli bir kısmı da kadınlardan müteşekkil olan bu masum insanları öldürenler değil Müslüman, insan dahi olamazlar. Bütün dünyadaki herkesin bu saldırıyı lanetlemesini arzu ediyoruz. Bu haysiyetsiz, şerefsiz, namussuz saldırıyı bütün benliğimizle kınadığımızı açıkça ifade etmek istiyorum." dedi.

"Siyasi Etik Yasası ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır"

Bakanlar Kurulu toplantısında, Siyasi Etik Yasası ile ilgili çalışmaların ele alındığına işaret eden Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"TBMM'de grubu bulunan bütün siyasi partiler kendi içlerinde bir siyasi etik kurulu kuracaklar. Bunun dışında TBMM Başkanının başkanlığında 10 kişiden oluşan bir etik komisyonu oluşacak. Bu kurullarda, etik davranış kalıplarından mal bildirimine kadar bütün alanlarda TBMM üyelerinin nasıl hareket edecekleri, başta partilerin kendi etik kurullarında olmak üzere bu mekanizma içinde değerlendirilecek."

"Nisan sonuna kadar taslağımızı TBMM'ye sunarız"

Yeni anayasa çalışmalarının sürdüğünü bildiren Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Bu mesele, ilanihaye (sonsuza kadar) beklenecek bir mesele değildir. Biz aylar öncesinden söylüyorduk, şimdi uygulamaya koyacağız. Kendimize göre parti içerisinde tartıştığımız, olgunlaştırdığımız, önümüzdeki dönemde de muhtemelen nisan sonuna kadar olgunlaştıracağımız anayasa taslağımızı Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunar ve bu taslağın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçmesi için yani 367'yi bulması için gerekli çalışmayı yaparız. Bulamazsak, 330'u bulup millete gitmesi için gerekli çalışmayı yaparız."

"Resmi bir talep Türkiye'ye aktarılmış değildir"

Kurtulmuş, iş adamı Rıza Sarraf'ın ABD'de tutuklanmasına ilişkin soru üzerine, "Söz konusu dava ABD'de, yurt dışında başlamış olan hukuki bir süreçtir. Söz konusu davayla ilgili resmi bir bilgi talebi ya da resmi bir talep Türkiye'ye aktarılmış değildir, gelmiş değildir." dedi.

"ABD'nin, Türkiye'nin hassasiyetine saygı göstereceğini ümit ediyoruz"

Bir gazetecinin, "ABD'nin PYD'yi Münbiç'in batısına yerleştirmek istediği yönünde bir takım iddialar var. Ankara'dan bu yönde bir talep oldu mu, böyle bir durumda Ankara'nın vereceği yanıt nedir?" şeklindeki sorusu üzerine, Türkiye'nin, PYD'nin Münbiç'in batısına yerleştirilmesiyle ilgili tavrının çok açık olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Türkiye, PYD'nin Fırat'ın batısına yerleşmesinin milli menfaatleri bakımından sakıncalı olduğunu başından beri ifade etmektedir. Gelişen olaylar da bizim bu tedirginliğimiz ve hassasiyetimizde ne kadar haklı olduğumuzu ortaya koymuştur. Dolayısıyla biz ABD'nin Türkiye ile dostluk ilişkilerini uzun yıllardır sürdüren bir devlet olarak Türkiye'nin bu konudaki hassasiyetine saygı göstereceğini ümit ediyoruz."

"Ne Türkiye Rusya'yı ne Rusya Türkiye'yi gözden çıkarır"

Genelkurmay Başkanlığının bir Rus heyetinin İzmir'e geleceğini açıkladığı hatırlatılarak, bu heyetin 2-5 Şubat tarihlerinde yapılması planlanan ancak yapılamayan gözlem uçuşu için mi Türkiye'ye geldiğinin sorulması üzerine Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Ne Türkiye Rusya'yı gözden çıkarır ne Rusya Türkiye'yi gözden çıkarır. Bunu biz baştan beri söylüyorduk ve Türkiye olarak da tansiyonun düşürülmesi, ilişkilerin normalleştirilmesi için üzerimize düşen sorumlulukları da yapmaya gayret ettik."

Bakmadan Geçme