Bahçeli açıkladı: MHP Anayasa Komisyonunda olacak
MHP Genel Başkanı Bahçeli, Anayasa Mutabakat Komisyonuna ilişkin, 'İktidar dahi kalksa, en son masada oturacak olanlar yine o MHP'nin 3 değerli milletvekilleri olacaktır' dedi.
ANKARA
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli̇, Anayasa Mutabakat Komisyonu ilişkin "AK Parti'nin CHP ile diyalog kurmak suretiyle, onu nazik bir şekilde masaya davet etmesinde yarar görüyoruz. Gelmezse ne yapalım, o zaman bu 4 kişilik masada eksiklikler var demektir. İktidar dahi kalksa, en son masada oturacak olanlar yine o MHP'nin 3 değerli milletvekilleri olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Bahçeli, parti genel merkezinde düzenlenen Siyaset ve Liderlik Okulu'nun açılışına katıldı.
MHP'nin Türkiye'de var olan siyasi kurumlar içerisinde önemli bir adım atarak Siyaset ve Liderlik Okulu'nu açtığını belirten Bahçeli, "Dünyada ve Türkiye'deki gelişimleri, özellikle Türkiye'nin geleceğine bakışı konusunda, bilimin ortaya koyduğu gerçeklerle bir eğitim uygulanmaktadır. Yeni dönemin de başarılı geçeceği inancındayım" diye konuştu.
Bahçeli, daha sonra basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
HDP'li milletvekillerinin fezlekeleri konusunda Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun çağrısını nasıl değerlendirildiğinin sorulması üzerine Bahçeli, dokunulmazlığın kaldırılmasının anayasal bir müessese olduğunu söyledi.
Teröristlerle bağdaşık ve barışık bir halde faaliyette bulunanlara yönelik MHP'nin hassasiyetlerinin bilindiğini vurgulayan Bahçeli, "Bunlarla ilgili fezlekeler gelir, gerekçeler iyi incelenirse bu fezlekeler yoluyla dokunulmazlıkların kaldırılması ve Türk yargısının önüne çıkarılması temel tercihimiz olacaktır. Bu tür faaliyetlere, dün, bugün muhtemelen de gelecek için faaliyet içerisinde bulunacak milletvekilleri var ise objektif tespitlerle Başbakanlık yoluyla TBMM Genel Kurulu'na gelmesi halinde, MHP 40 milletvekili ile üzerine düşeni yapacaktır" ifadelerini kullandı.
"Acımadan üzerine gidilmelidir"
Zaman gazetesine yönelik kayyum ataması hakkında düşünceleri sorulan Bahçeli, bir fidanın iki dalı olan iki ayrı kurum mensuplarının yol ayrımına geldiğini savundu.
Bu iki kurumun bugünlerde örtülü ve açık bir çatışma ortamına girdiğini öne süren Bahçeli, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bunlar yakinen takip edilmektedir. Ancak yargı yoluyla konuların üzerine gidilmesi gerekirken hem üretim alanında hem medya alanında önemli çalışmalarla Türkiye'de istihdam yaratan ve katma değer yaratan veya medya aracılığıyla Türk toplumunun bilgilendirilmesine katkı sağlayan müesseseleri, bu tür kaba davranışlarla üzerine giderek, kamuoyuna da bunu sürekli bir korku alameti olarak göstererek ortaya konan davranışı tasvip etmemekteyiz. Bu uygulamalardan başta siyasi iktidar vazgeçmelidir. Medyaya gerekli alakayı göstermeli, var ise içerisinde yanlış, yasalara ve Anayasa'ya aykırı davranışlar veya Türkiye'nin geleceğini karartacak faaliyetler üzerinde tespit yapılırsa da acımadan üzerine gidilmelidir."
"Gelmezlerse iktidar artık b planını ortaya koymalıdır"
Anayasa çalışmalarına ilişkin bir soruya karşılık Bahçeli, Anayasa'nın uzlaşı yönüyle değişimi konusunda, bütün siyasi partilerin bir temel tercih ortaya koyduğunu belirtti.
Bahçeli, geçmişte yapılan çalışmalarla da 60 madde anlaşıldığını hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Meclis Genel Kurulu'na diğerleriyle birlikte sunulması gerekirken bu çalışma bir dönem için askıya alınmıştır. Bu anayasa uzlaşma masası çok geniş bir masadır. O masanın içerisinde 3 partinin bulunması çok sığ kalır. Hele hele ana muhalefet partisinin dışarıda kalması, uzlaşma anlayışına da ters düşer. Ama iktidar ile CHP, arasında bazı temel kavramlar üzerinde farklılıkları uzlaşma komisyonunda tartışıp üzerinde değerlendirmeler yapacakları yerde, uzlaşma çalışmasına ön şart olarak sunmaları yanlış bir yaklaşım olmuştur. O masa tabirini de çok yanlış kullanıyoruz. Dünyada her tarafta masalar kuruldu. Bizde de böyle bir masa tercihini yapmak doğru değil."
Bahçeli, MHP olarak Anayasa Uzlaşma Komisyonunda bulunmayı, üzerlerine düşen sorumluluğu taşımayı, fikirlerini açıkça söylemeyi ve oradaki çalışma usul ve esaslara göre kendi düşüncelerini kamuoyuyla paylaşarak, millet için faydalı olacaklara 'Evet', Türkiye'yi karanlığa götürecek unsurlara 'Hayır' demek suretiyle çalışmalarını sürdüreceklerini bildirdi.
MHP'nin masadan kaçmayacağını vurgulayan Bahçeli, komisyonun verimli olması, anayasayı sağlıklı çıkarması için TBMM'de var olan siyasi partilerin belirlenen usul ve esaslara göre orada bulunmalarında yarar bulunduğunu dile getirdi.
Devlet Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gelen olursa masada otururlar, gelmezlerse iktidar artık b planını ortaya koymalıdır. Anayasa'da ne gibi bir değişiklik düşünüyorsa bunu ağızlarına sakız edip her tarafta konuşacakları yerde, TBMM'ye getirmelidirler. Referandum yoluyla bu ancak mümkün olabilir. Onun için de 317 milletvekilinin 330'a tamamlanması lazım. Orada tamamlandığı takdirde belirledikleri anayasa veya özledikleri anayasa değişikliğini yapmak için millet huzuruna çıkmış olurlar. Referandum söz konusu olursa MHP, geçmişten bu yana anayasa konusundaki hassasiyetlerini göz önünde bulundurarak, gerekli tedbirler alınmak suretiyle, kamuoyunun aydınlatılmasında kendi dünya görüşü ve parti ilkeleri çerçevesinde katkı sağlayacaktır. AK Parti'nin CHP ile diyalog kurmak suretiyle, onu nazik bir şekilde masaya davet etmesinde yarar görüyoruz. Gelmezse ne yapalım, o zaman bu 4 kişilik masada eksiklikler var demektir. İktidar dahi kalksa en son masada oturacak olanlar yine o MHP'nin 3 değerli milletvekilleri olacaktır."
"İl teşkilatlarımız kapatılmış değildir"
Partinin bazı teşkilatlarının, muhaliflere verdiği destekten ötürü kapatıldığı" iddialarının hatırlatılması üzerine Bahçeli, MHP'de yaklaşık 200'ü aşkın il, ilçe ve Merkez Yönetim Kurulu üyelerinden bir imza toplandığını ve bu imzaların MHP Genel Merkezine sunulduğunu hatırlattı.
MHP'nin konuyu çok yönlü incelediğini, kimsenin demokratik hakkını kullanmasına da karşı olmadıklarını belirten Bahçeli, şu açıklamalarda bulundu:
"Bu hakkı kullanmak doğrudur ancak her partinin siyasi geleneğine uygun siyasi anlayışıyla, uzlaşma içerisinde, ne partiyi ne de şahsiyetleri tahrip edebilecek davranışlara yaklaşmadan, demokrasi örneği vermek iyi bir uygulama olacaktır. Ancak burada basın yoluyla, muhtelif fısıltıyla, bazı konularda, bazı müesseseler aracılığıyla MHP'nin demokratik hakkını kullanmak yerine MHP'yi siyasi hayatımızdan tasfiye etmeye yönelik çabalara katkı sağlayan yanlışlıklar olmuştur. Bunlardan bir tanesi, 17 il başkanıdır. İl teşkilatlarımız kapatılmış değildir, böyle bir propagandayı da yapmak doğru değildir."
"Gerekli tedbirler alınacaktır"
Bahçeli, "Şimdi, bir partinin il başkanısınız, bir demokratik hakkınızı kullanacaksınız, orada ortaya konmuş olan gerekçelerin sorumluluğunu taşıyacaksınız, sonra da bu gerekçelerden kendinizi sarfınazar edip, genel merkeze olmadık beyanlarla hakaret edeceksiniz. Buna müsaade etmek mümkün değildir" dedi.
MHP'nin hiyerarşik kademesinde bir aksaklığın olmadığına dikkati çeken Bahçeli, "Bunların içerisinde bazılarının vermiş olduğu demeçler ise tüzüğümüze ve siyasi etikle bağdaşmayan konular olduğu için incelenecek ve ayrıca disiplin kuruluna sevk edilmek sureti ile gerekli tedbirler alınacaktır" dedi.
"Kimse kongre alışkanlığı haline getirilmiş partilere özenmek yolunu tercih etmemelidir" ifadesini kullanan Bahçeli, kimsenin Türkiye'nin bu hassas döneminde, milli direnci ve son söz sahibi olan MHP'yi başka yönlü bir kanala sürüklemek gibi tarihi bir hataya düşmemesi gerektiğini, bu hatanın tespit edilmesi halinde hiçbirinin affedilmeyeceğinin kaydetti.