AYM Başkanı Arslan: Bağımsız ve tarafsız yargı yoksa hukuk devleti yoktur

Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıldönümünde konuşan Başkanı Zühtü Arslan, 'Bağımsız ve tarafsız bir yargının olmadığı yerde hukuk devleti yoktur' dedi

  • 904

Anayasa Mahkemesi'nin 54. kuruluş yıldönümü nedeniyle tören düzenlendi.

Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile bakanlar katıldı.

Törende konuşma yapan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

Adalet mülkün temelidir, adalet de hukukun temelidir. Hukukun üstünlüğünün sağlanması bir ülkenin geleceğinin teminatıdır.

Hukuk devletinin tesisi için yargı bağımsız olmalı. Bunun yanında hakimin de erdemli olması gerekir. Bağımsız ve tarafsız bir yargının olmadığı yerde hukuk devleti yoktur.

2012'den bu yana 59 bin 833 bireysel başvuru yapıldı. Bin 215 hak ihlali kararı verilmiştir. Yüzde 73 adil yargılanma hakkına ilişkin. Bunun yüzde 75'i makul sürede yargılanma konusuyla ilgilidir. Yargılanma sürelerinin uzunluğu genel ve yapısal bir sorundur.

Ülkemiz aleyhine AİHM'e başvuruların sayısı azaldı. Sonuçlanırılan başvuruların sınırlı bir bölümü AİHM'e gitmiştir.

Anayasa Mahkemesi toplumlaşmaya başlamıştır. Mahkememiz günlük hayatta karşılaşılan sorunlarlarla ilgili birçok başvuru neticelendirmiştir.

Terör ve şiddete teşvik, ifade özgürlüğün koruması altında değildir. 

Bireysel başvuru önemli bir kazanımdır.

Bakmadan Geçme