Almanya'da 'göçmen karşıtlığı' tırmanıyor

Köln'de yılbaşı akşamı 200'den fazla kadının tacize uğradığı haberlerinin çıkmasının ardından göçmen karşıtı siyasetçiler, suç işleyen yabancıların sınır dışı edilmesi için kampanya başlattı.

  • 606

Almanya'da yılbaşı kutlamalarında yaşanan taciz ve hırsızlık olayların ardından mültecilerin suçlanması ve aşırı sağcıların yabancı düşmanlığını körükleyen kampanyalar başlatması endişelere yol açtı.

Köln'deki yeni yıl kutlamaları sırasında yaşanan olayların ardından medya kuruluşları, Kuzey Afrikalı ve Arap mültecilerin çok sayıda kadına saldırdığını duyururken, Almanya'nın artık güvensiz hale geldiğini savunan göçmen karşıtı siyasetçiler, suç işleyen yabancıların derhal sınır dışı edilmesi için kampanya başlattı. Aşırı sağcı gruplar birçok kentte mülteci karşıtı gösteriler düzenlerken, Köln sokaklarında yabancılara saldırılar gerçekleştirildi.

'Irkçılıklarını dışa vurmak için vesile arıyorlar'

Alman düşünce kuruluşu Das Progressive Zentrum uzmanlarından Philipp Saelhoff, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Köln'de yaşananların aşırı sağcı ve popülist gruplar tarafından çarpıtıldığını, propaganda malzemesi haline getirildiğini belirterek, “Kimilerinin ırkçılıklarını dışa vurmak için böyle bir vesile aradıkları çok açık” dedi.

'Mülteciler ya da göçmenler, Almanlardan daha iyi ya da daha kötü değil'

Başta Köln olmak üzere, Hamburg'un da aralarında olduğu bazı şehirlerde yılbaşı akşamında yaşanan olayların ardından siyasetçilerin büyük çoğunluğunun sağduyulu hareket ettiğini dile getiren Saelhoff, “Ne yazık ki popülist partiler ve aşırı sağcılar Köln ve Hamburg'daki olayları bir siyasi kampanyaya dönüştürdü” dedi.

Medyanın rolü

Berlin Hür Üniversitesi İletişim Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Joachim Trebbe de Köln ve Hamburg'daki olaylarının ardından, kamuoyunda mülteci karşıtı bir havanın oluşmasında medyanın rolünü değerlendirdi.

Trebbe, Alman basınında suçlarla ilgili olaylar haberleştirilirken, suçla doğrudan ilgili olmaması halinde, kurbanın ya da zanlının kökeni, vatandaşlığı, dini veya etnik aidiyetine vurgu yapılmadığına dikkati çekti.

Alman uzman, son olayların haberleştirilmesinde ise farklı bir yaklaşım olduğuna işaret ederek şunları belirtti:

'İşte olayda bir bağlantı kuruluyor, zanlıların Kuzey Afrikalı gençler olduğu bilgisine yer veriliyor ve işlenen suçların zanlıların kökenleriyle bağlantılı olduğu iddia ediliyor. Bu suçların Kuzey Avrupa'daki ilişkilerden kaynaklandığı, onların farklı kültürlerine özgün koşullardan kaynaklandığı, suçların bu farklılıklardan ötürü işlenmiş olabileceğinden yola çıkılıyor.'

Suç işleyene sınır dışı

Son gelişmelerle başlayan tartışma, Başbakan Angela Merkel üzerindeki baskıyı artırırken, hükümet ortakları suç işleyen yabancıların ve sığınmacıların, daha kolay bir şekilde sınır dışı edilmesi için yasal değişikliğe gitme konusunda anlaştı. www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme