Aliyev İran'da çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği İran'da çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi.

  • 638

TAHRAN

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 'Dün, ABD ve Rusya'nın Suriye'de savaşın sonlandırılması konusunda anlaşmaya vardıkları açıklandı. Biz bu anlaşmayı alkışlıyoruz', 'Uluslararası Kuzey-Güney Nakliye Koridoru projesinin hayata geçirilmesi için çok önemli adımlar atılmıştır. Azerbaycan üzerine düşen, demiryolu hattını İran sınırına kadar getirme işlemini bu yılın sonuna kadar gerçekleştirecektir' dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, resmi temaslarda bulunmak üzere İran'a geldi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani mevkidaşıyla başkent Tahran'daki, Sadabad Sarayı'nda heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Liderlerin, basına kapalı gerçekleşen toplantısının ardından çeşitli alanlarda iş birliği protokolleri imzalandı. İki ülke heyetleri arasında ticaret, ulaştırma, hayvancılık, gümrük ve ilişkilerin geliştirilmesi alanında 11 mutabakat zabtı imzalandı.

İmza töreninin ardından konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, 'Dün, ABD ve Rusya'nın Suriye'de savaşın sonlandırılması konusunda anlaşmaya vardıkları açıklandı. Biz bu anlaşmayı alkışlıyoruz. Suriye'deki krizin sona erdirilmesi için daha önce de ilk olarak ateşkes ilan edilmesi gerektiğini savunmuştuk. Suriye halkı kendi geleceğini tayin etmelidir' ifadelerini kullandı.

​Azerbaycan ve İran arasında siyasi ve ekonomik alandaki ilişkileri geliştirmeye yönelik görüşmeler yaptıklarını dile getiren Aliyev, 'Biz bugünkü görüşmelerimizde birçok konuda aynı düşündüğümüzü gördük. Bütün ülkeler birbirine saygı duymalı, birbirlerinin işine karışmamalıdır. Bu durumda savaşlar da azalacaktır' şeklinde konuştu.

Aliyev şöyle devam etti:

'Petrol ve gaz konusunda da güzel ortak çalışmalar yapacağımız alanlar var. Hazar Denizi'ndeki ortak petrol ve gaz alanları konusunda da müspet görüşmelerde bulunduk. Hazar Denizi ortak zenginliğimizdir. Hazar Denizi bundan sonra da ortak çalışma alanı, güvenlik ve barış denizi olmalıdır. Görüşmelerde Uluslararası Kuzey-Güney Nakliye Koridoru projesinin hayata geçirilmesiyle ilgili önemli adımlar atılmıştır. Bu koridorun gerçekleşmesiyle ulaşım ve nakliye hattımızı birbirine bağlayacağız. Azerbaycan üzerine düşen, demiryolu hattını İran sınırına kadar getirme işlemini bu yılın sonuna kadar gerçekleştirecektir'.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani de konuşmasında, 'Enerji, petrol, doğalgaz, elektrik, sigortacılık, bankacılık, yatırım, ekonomi, kültür, turizm, bölgesel konular ve terörizmle mücadelede iş birliği konularında görüşmeler yaptık' dedi.

Kuzey-Güney Nakliye Koridoru

İran, Azerbaycan ve Rusya'yı birbirine bağlayacak Uluslararası Kuzey-Güney Nakliye Koridoru (INSTC) demiryolu ağı projesi Hazar Denizi'nden başlayarak Basra Körfezi ve Hint Okyanusu'na kadar ülkeleri demiryoluyla birbirine bağlamayı öngörüyor. İran, projenin kendi topraklarından geçecek 300 kilometrelik bölümünü inşa etme taahhüdünde bulunmuştu.

Muhabir: Mustafa Melih Ahıshalı www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme