AK Parti: Teröre destek verenlerin bedelini ödemesi gerekir

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, 'AK Parti olarak parti kapatmalara karşıyız. Ama teröre destek verenlerin de bir şekilde bu desteklerinin bedelini ödemesi gerektiğini düşünüyoruz' dedi.

  • 881

Çelik, MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin Türkiye'nin yeni bir anayasa ihtiyacı olduğunu vurguladığını ve yeni anayasa temelindeki çalışmalara olumlu baktıklarını söylediğini kaydetti. 

Ömer Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çerçevede uzlaşılan konu, geçmişte görev yapmış uzlaşma komisyonunun aynı formülle, daha önce mutabakata varılan maddeleri çoğaltmak suretiyle bir yeni anayasa yapacak aşamaya gelene kadar bir çalışma ortaya koymaları şeklindedir. Tabii ki bunun bir süresi olacak. Belli bir süre dahilinde bu uzlaşma komisyonunun yeniden faaliyete geçmesi ve çalışmaları tamamlaması uzlaşma noktalarından bir tanesi. Dolayısıyla artık anayasa değişiklikleri ile Türkiye'nin vakit kaybetmemesi gerektiği, yeni anayasa gündemi ile TBMM'nin çalışmalarını ele alması gerektiği konusunda bir uzlaşma var."

Başkanlık sistemi ele alındı

Başbakan Davutoğlu'nun daha önceki komisyona verilen teklifte yer alan başkanlık sistemi önerisini gündeme getirdiğini, Bahçeli'nin ise güçlendirilmiş parlamenter sistemden yana olduklarını söylediğini bildiren Çelik, Davutoğlu'nun sistemlerin mekanizmalar üzerinden değil, sistemler yolunda temin etmek istenilen demokratik değerler üzerinden tartışılması gerektiğinin altını çizdiğini belirtti. 

Terörle mücadele

Ömer Çelik, Başbakan Davutoğlu'nun terörle mücadele konusunda Bahçeli'ye ayrıntılı bilgi verdiğini belirterek "Türkiye'nin demokrasisini savunmak, hukuk devletini savunmak, vatandaşlarımızın bir arada yaşama hürriyetini savunmak, Türkiye'nin temel anayasal değerlerini savunmak konusunda terörle mücadele vazgeçmeyeceğimiz bir alandır" dedi. Çelik, terörle mücadelede MHP grubunun verdiği destekten dolayı Bahçeli'ye teşekkür etti.

Çelik, önlerinde mart ayına kadar tamamlanması gereken vize muafiyeti başta olmak üzere birtakım reform yasalarının olduğunu, bu çerçevede de MHP'den destek talebinde bulunduklarını ve MHP'nin bunu değerlendireceğini söyledi.

"Biz HDP'yi sürece kattık, HDP kendisini süreçten çıkardı"

Çelik, "HDP'yi sürece katacak mısınız?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Şunu kesin olarak bilelim; biz HDP'yi sürece kattık, HDP kendisini süreçten çıkardı. HDP'den randevu istememizin de daha sonra iptal etmemizin de sebebi bellidir. Niçin HDP'den randevu istedik? HDP'ye oy veren vatandaşlarımıza duyduğumuz saygı gereği. Niçin randevuyu iptal ettik? HDP yöneticilerinin AK Parti Genel Başkanı ve Başbakanımız'a dönük saygısız tutumları birincisi, ikincisi yeni anayasa sürecinin gerektirdiği ciddiyete uymayan bir takım yanlış yaklaşımları yüzünden.

Dolayısıyla bizim açımızdan tabii ki Uzlaşma Komisyonunda Meclis'teki bütün partiler olmalıdır. Bunun altını çiziyoruz. Çünkü bütün partilere vatandaşlarımız oy vermiştir, vatandaşlarımızı temsil eden her parti Uzlaşma Komisyonu'nda olur. Ancak, AK Parti'nin HDP'yi muhatap alması için, söylediğim siyasi nezaket kurallarına uygun davranması ve siyasi meşruiyet kanalları içinde hareket etmesi gerekir."

"Parti kapatmalara karşıyız"

Çelik, "HDP'lilerin dokunulmazlığı tartışılıyor. Dokunulmazlıklar Meclis'e gelirse AK Parti nasıl bir tavır alır?" sorusuna, "Onlar geldiği zaman konuşuruz. Dünyada terörü destekleyen partilerin kapatılması, ileri demokrasilerin kırmızı çizgisidir. Dünyanın en ileri demokrasilerinde, demokrasiyi tehdit eden silahlı unsurlara karşı kapatma, bir demokratik enstrüman olarak konumlandırılmıştır. Biz AK Parti olarak parti kapatmalara karşıyız. Fakat demokrasiyi, hukuk devletini tehdit eden teröre destek verenlerin de bir şekilde bu desteklerinin bedelini ödemesi gerektiğini düşünüyoruz. Genel ilke budur. Bu somut siyasi gündem önümüze geldiği zaman onu açıklarız" karşılığını verdi.

Bakmadan Geçme