AK Parti niye kaybetti, nasıl kazanır? (3)

AK Parti 7 Haziran'da 'tek başına iktidar'ı niye kaybetti? Ya da nasıl kazanır? Bu soruların cevabını, 7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimi sonuçları üzerinden analizler yaparak irdelemeye devam ediyoruz.

  • 2105

(www.haberplatosu.com – Özel)  (Tahir ERDEM)

AK Parti 7 Haziran’da “tek başına iktidar”ı niye kaybetti? Ya da nasıl kazanır? Bu soruların cevabını, 7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimi sonuçları üzerinden analizler yaparak irdelemeye devam ediyoruz.
    

Recep Tayyip Erdoğan'dan bayrağı devralan Ahmet Davutoğlu 7 Haziran'daki tablonun ardından 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nde nasıl bir performans ortaya koyacak?

Bunu herkes merak ediyor.

Bu soru cevap bekleyedursun biz, "AK Parti niye kaybetti, nasıl kazanır" temalı analizimize devam edelim.

YEREL YÖNETİMLERİN ETKİSİ

AK Parti ve özünde Milli Görüş geleneği, gücünü tamamen yerel yönetimlerden almıştır. Yerel yönetimlerde “şaibeye bulaşmadan, adam kayırmadan ve gerekli olan projelerin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi” Milli Görüş geleneğinden feyiz alan AK Parti'nin teminatını oluşturmuştur. Fakat amiyane tabirle "Yiyor ama çalışıyor" görüntüsünü oluşturan kimi siyasi figürler, AK Parti’ye olan inanç ve güveni sarsmıştır. 


ÇÖZÜM SÜRECİ VE HDP’NİN ETKİSİ 
    Açılım süreciyle güçlenen “Kürtçü hareket”, meşrulaştırılmıştır. Meşrulaşan Kürt hareketine ilk katılan dindar Kürtler olmuş ve AK Parti'yi terk etmişlerdir. AK Parti'nin en stratejik hatası bu olmuştur. İddia edilenin aksine HDP, oylarının büyük kısmını AK Parti'den ve marjinal soldan almıştır, CHP'nin katkısı yok denecek kadar azdır. AK Parti’nin Kürt oylarını tekrar kazanma ihtimali ise çok düşüktür. İktidar partisi, banisi olduğu “Çözüm Süreci” politikaları nedeniyle kısmen Orta Anadolu'da ve Doğu Anadolu'nun tamamında oy kaybına uğramıştır. 
Seçim sonrası çeşitli kuruluşlarca  yapılan analiz ve kamuoyu yoklaması çalışmaları şunu göstermiştir ki herkesçe seçimin galibi kabul edilen, yüzde 6,5 kemik oyu bulunan HDP, elde ettiği ekstra oyun 4 puanını AK Parti’den almıştır. Bu artış, başta Güneydoğu Anadolu’dan ve büyükşehirlerdeki Kürt kökenli oylardan kaynaklanmıştır. Erdoğan ile AK Parti yönetiminin Kürtlere karşı seçim sürecindeki tutumları, bölgede ve “nefret dili” olarak algılanan söylemleri, bu kayıpta yüzeysel etken olarak gözükmektedir. Bu yüzde 4’lük kaybın temelini, devlet gücü ve otoritesi yerine, HDP'nin geri planındaki örgütün otoritesinin açığa çıkmasının Kürtlere tesir etmesi oluşturmuştur.
Yüzyıl önce Yozgat veya Kırıkkale'ye göçmüş Kürt kökenli vatandaşlarda dahi HDP’ye ciddi yöneliş olması HDP’nin bu köyleri ve varoşlarda bulunan Kürt kökenli vatandaş grupları tespit edip bunlar üzerinde ciddi çalışmalarda bulunması, 7 Haziran’daki seçimin gözden kaçanları arasındadır. 
Velhasıl etnik bilinç düzeyi, din algısının ve çıkar denkleminin önüne geçmiştir Kürt seçmeninde. HDP’ye verilen ekstra oyun yüzde 2’si ise CHP’den gelmiştir. Bunun 1,2’si Kürt-Alevi denilen kesimdendir. 0,8’lik pay ise “Beyaz Türk” diye tarif edilen topluluktan gelmiştir. 0,5’lik seçmen kitlesi ise yeni oy kullanan ya da marjinal sol unsurlar denilen kesimdendir. 0,2’lik bir kesim ise daha önce kendisini “ülkücü” ya da “MHP’li” addeden Kürt kökenlilerdendir. 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi’nde de HDP’nin seçim barajı problemi yaşamayacağı ortadadır  İlk seçimde CHP, AK Parti ve diğer unsurlardan gelen yüzde 2 oranındaki seçmenin tekrar partilerine dönme ihtimali vardır.
Ancak HDP yönetimi, “Türkiye partisi” olma yolunda, halkın hemen her kesimini temsil eden isimleri listeye dahil edip silah ile aralarına daha fazla mesafe koyarak ilk genel seçimde yüzde 18 oy oranına ulaşmayı hedeflemiştir. HDP’nin bu seçimde aldığı oy kendisi için sürpriz değildir. Zira HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, seçimden bir gün önce ekibi ile paylaştığı tahmini “Yüzde 13,5”tur. HDP’liler, Diyarbakır mitingi sırasındaki patlamanın, yüzde 1 artı olarak sandığı yansıdığı kanaatindedir. HDP’liler, Doğu ve Güneydoğu’da 1990’lardaki “güvenlikçi” politikalara geri dönülmesinden, Hizbullah’ın 1990’lardaki misyonuna geri dönmesinden ve DAEŞ’in bölgedeki etkisinden ciddi endişe duymaktadır. Seçmenlerinin gelecekteki oy tercihlerini de bu faktör ve oyuncuların belirleyeceği, güvenlikçi politikalara geri dönülmesi ile AK Parti’nin, Kürt seçmeni tamamen kaybedeceği değerlendirmesini, HDP yöneticileri kapalı kapılar ardında yapmaktadır. 
(Devam edecek)

 

AK Parti niye kaybetti, nasıl kazanır? (1)

AK Parti niye kaybetti, nasıl kazanır? (2)

AK Parti niye kaybetti, nasıl kazanır? (3)

AK Parti niye kaybetti, nasıl kazanır? (4)

Bakmadan Geçme