Ahıska Türklerinden 72 aile Ahlat'a yerleştirilecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı, Başbakan Davutoğlu'nun koordinasyonunda, Ukrayna'dan Türkiye'ye getirilecek Ahıska Türklerinden 72 ailenin, Bitlis'in Ahlat ilçesine yerleşeceği bildirildi.

  • 858

BİTLİS

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı, Başbakan Davutoğlu'nun koordinasyonunda, Ukrayna'dan Türkiye'ye getirilecek Ahıska Türklerinden 72 ailenin, Bitlis'in Ahlat ilçesine yerleşeceği bildirildi.

Türkiye'ye gelecek 677 ailenin 605'i Erzincan'ın Üzümlü ilçesine, 72'si de Ahlat'a yerleştirilecek.

Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, yaptığı açıklamada, Ahlat'a yerleştirilecek 72 ailenin, TOKİ tarafından yaptırılan konutlarda iskan edileceğini belirtti.

Tekbıyıkoğlu, 'Kapasite o kadar olduğu için 72 aile yerleşecek. Eğer kapasite fazla olsaydı zannediyorum devlet aklı buraya daha fazla aile yerleştirmeye karar verirdi. Şu an hazırlıklarımız sürdürüyoruz. Birkaç ay içinde misafirlerimiz ilçemize gelmeye başlayacak. Bütün Ahlatlıların bu ailelere son derece misafirperver davranacaklarından eminim' dedi.

'Ahlat ideal bir yer'

Ahıska Türkleri'nin bir kısmının Erzincan'ın Üzümlü ilçesine, geriye kalan küçük bir kısmının da Ahlat'a yerleştirilmesine yine aynı makamlarca karar verildiğini anlatan Tekbıyıkoğlu, şöyle konuştu:

'Bazen bize 'Neden Ahlat tercih edildi' diye soruluyor. Ahlat bunun için çok da ideal bir yer. Ahlat Anadolu'ya girişimizle birçok Türk boyunun Anadolu'ya iskan öncesi yerleştirildiği geçici bir durak ve kabul toplama merkezi olmuştur. Ahlat'ta duran ve yerleşen ilk boylar, daha sonra ihtiyaç durumuna göre, Yozgat'a, Osmaniye'ye, Ege'ye ve kimsi ise Karadeniz'e yönlendirilerek orada yer tutmuşlar. Ahlat bu işi yaparken de dönemin en büyük şehirlerinden biri konumundadır. Bir başkent ve kabul kültürü olan bir yerdir. Bu kabul kültürünün yüzyıllar boyunca devam ettiğini görüyoruz.'

Büyük Çerkez Sürgünü'nde yine devletin bu kültürün farkında olduğunu, Çerkezlerin bir kısmının Ahlat'a yerleştirilerek, burada iskan edildiğini hatırlatan Tekbıyıkoğlu, devamında Kafkaslardaki Karapapak ve Terekemelerin ilçede yerleştirildiğini hatırlattı.

Muhabir: Oktay Bayar
www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme