Ahıska Türkleri

Üzümlü Kaymakamlığınca görevlendirilen 15 personel, Ukrayna'dan getirilerek ilçeye yerleştirilen Ahıska Türklerine soba yakma ve kullanmayı uygulamalı anlatıyor.

  • 879

Erzincan1 yıl önce vatanlarından Orta Asya'ya sürdüğü, zamanla farklı ülkelere göç etmek zorunda kalan Ahıska Türklerinden 121 aile, geçen yılın son günlerinde getirildikleri Üzümlü'deki yeni yaşamlarına alışmaya çalışıyor.

Daha önce yaşadıkları Ukrayna'da ısınmak için doğalgaz kullanan ailelere, kaymakamlığın görevlendirdiği 15 personel tarafından kömür ve odun sobasını yakma, kullanma ve sobanın temizliği gibi konular, uygulamalı anlatılıyor.

Kaymakamlığın görevlendirdiği ekibin başında bulunan Hasan Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ahıska Türklerinin, Ukrayna'da doğalgaz kullandıkları için soba yakmayı bilmediğini belirtti.

Ailelere soba yakmayı öğrettiklerini bildiren Keleş, 'Sobayı en iyi performansla nasıl yakmaları, kömür ve odunu nasıl tutuşturmaları gerektiğini, soba temizliğini 15 kişilik ekiple anlatıyoruz. Buradaki insanlarımıza zarar gelmemesi, herhangi olumsuzluk olmaması açısından kaymakamlığımızın talimatı doğrultusunda eğitim veriyoruz' dedi.

Tüm ailelerle tek tek ilgilendiklerini anlatan Keleş, Ahıskalı ailelerin artık sobalarını yakabildiğini, ihtiyaç duyduklarında da kendilerinin yardımcı olduğunu belirtti.

Ahıska Türkleri memnun

Ahıska Türkü Murat Yusufoğlu (33) da aldıkları eğitimden duydukları memnuniyeti anlattı.

Ukrayna'da sobalarının olmadığını kaydeden Yusufoğlu, 'Gelip bize soba yakmayı öğrettiler. Neresini açmak, neresini kapatmak lazım, her şeyi anlattılar. İlk günlerde zorluk çektik. Artık sobayı nasıl yakıp kullanacağımızı öğrendik' dedi.

Kahraman Seferoğlu (73) ise 'Ukrayna'da yaşarken doğalgazla ısınıyorduk. Sobayı hiç kullanmamıştık. Nasıl kullanılacağını bilmiyorduk. Görevli arkadaşlarımız gelip bize soba kullanmayı gösterdi. Sobayı nasıl yakmak, külünü nasıl dökmek, kömürü nasıl atmak lazım, hepsini öğrendik' ifadelerini kullandı.www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme