ABD'den Rusya'ya yeni BMGK tasarısı tepkisi

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Power, BMGK'ya yeni bir karar tasarısı sunan Rusya'nın, mevcut kararları uygulamayıp 'dikkat dağıtmaya çalıştığını' ifade etti.

  • 1038

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya'nın talebi üzerine gerçekleştirilen kapalı toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın Konsey'e yeni bir tasarı getirdiğini belirtti.

Rusya'nın yeni karar tasarısıyla tüm dünyanın dikkatini başka yöne çekmeye çalıştığını dile getiren Power, 'Rusya, üzerinde hepimizin uzlaşmaya vardığı 2254 sayılı karar tasarısını uygularsa bu çok daha iyi olur' dedi.

Geçen yıl sonunda tüm konsey üyelerinin bir araya gelerek önemli bir karara vardığını hatırlatan Power, bu kararın maddelerinin hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, 'Biz şu anda Suriye'nin kuzeyinde hastanelerin bombalandığını görüyoruz. 70 bin kişi bu bombalamalar nedeniyle yerlerinden oldu ve sınıra hareket etti. Büyük acılar çekiliyor. 2254 sayılı kararın uygulanmasına odaklanmalıyız' dedi.

Tüm tarafların gerginliği azaltmasına çalışmasının ve itidalli davranmasının önemine işaret eden Power, ama bunun, dünyanın dikkatini BMGK kararlarının uygulamasından başka yöne çevirmesine izin verilmemesi gerektiğini işaret etti.

BMGK'da 18 Aralık'ta kabul edilen 2254 sayılı kararda, Suriye'de siyasi geçiş süreci için ocak ayı ortasına kadar ateşkesin sağlanması, yeni anayasa ve seçimler için çalışmalara başlanması ve insani yardımların tüm bölgelere ulaşmasının sağlanması kabul edilmişti.

Esed rejimi ve Rusya, bu kararın ardından Suriye'nin kuzeyinde muhaliflere ve yerleşim birimlerine yönelik hava saldırılarını daha da artırmış, Halep ve İdlib'te okul ve hastaneler vurulmuş binlerce kişi yerlerinden edilmişti.

Muhabir: Mustafa Keleş

www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme