ABD'de Martin Luther King Günü'nde protestolar düzenlendi

ABD'de Martin Luther King Günü'nde bu yıl protestolar düzenlendi, siyahi Hollywood yıldızları, Oscar'ı boykot edeceklerini açıkladı.

  • 561

ABD'de kutlanan Martin Luther King Günü, bu yıl protestolara sahne oldu.

Cumhuriyetçi başkan aday adaylarından iş adamı Donald Trump'ın Meksikalılar başta olmak üzere Latin kökenli göçmenlere ve Müslümanlara yönelik ırkçı nefret söylemi, siyahilerin polis şiddeti sonucunda hayatını kaybetmeye devam etmesi ve Oscar'da finale kalan adaylar arasında hiçbir siyahinin bulunmaması bu seneki Martin Luther King Günü'nü önceki yıllara göre farklı kıldı.

Minneapolis'te düzenlenen gösteride, 24 yaşındaki siyahi Amerikalının 14 Ocak'ta polis kurşunuyla hayatını kaybetmesi protesto edildi.

San Francisco'daki gösterilerde de polis şiddetine dikkat çekildi, yol kapatan çok sayıda eylemci gözaltına alındı. Göstericiler, 'Siyahların yaşamı önemlidir' ve 'Adalet yoksa barış da yok' sloganlarını attı.

Oscar'ı protesto edecekler

Amerikalı yönetmen Spike Lee ve kadın oyuncu Jada Pinkett Smith, Martin Luther King Günü dolayısıyla yaptıkları açıklamada, Oscar'a seçilen adaylar arasında siyahilerin olmaması nedeniyle gelecek ay Hollywood'da düzenlenecek Oscar ödül törenini boykot edeceklerini kaydettiler. Lee, Oscar'ı boykot edeceğini Instagram hesabından duyururken, Smith de Facebook hesabında yayınladığı video mesajında, Oscar törenine katılmayacağını ifade etti.

Şiddet içermeyen mücadele siyahilere eşitlik getirdi

Martin Luther King Günü, King'in doğum günü olan 15 Ocak'a yakın olması amacıyla her yıl ocak ayının üçüncü pazartesi günü kutlanıyor.

King'in önderliğindeki medeni haklar mücadelesi, şiddet içermediği için beyaz Amerikalılardan da büyük destek gördü ve saygın bir harekete dönüştü. www.haberplatosu.com

Bakmadan Geçme